ADAPTAREA la creșă sau grădiniță. Atelier pentru FAMILII la Kiddo Care | Cluj-Napoca

Luni 15 Mai 2023
Cluj-Napoca

𝐀𝐃𝐀𝐏𝐓𝐀𝐑𝐄𝐀 la creșă/grădiniță este o întâlnire pentru familiile care urmează să înceapă aventura educației timpurii, și care, cel mai probabil, navighează prin amalgamului emoțional pe care îl presupune procesul separării.

*𝑔𝑟𝑢𝑝 𝑚𝑎𝑥𝑖𝑚 𝑑𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐𝑖𝑝𝑎𝑛𝑡̦𝑖:10/12 𝑎𝑑𝑢𝑙𝑡̦𝑖

Fie că este grădiniță, creșă sau un centru de educație timpurie, adaptarea este o călătorie, un proces complex, în care sunt puse în joc o varietate de trăiri – nu numai ale copiilor, ci și ale părinților și ale educatorilor.
Știm despre intrarea în colectivitate că este acel moment din viața familiei în care cel mic are nevoie de tot suportul și de ghidajul adulților pentru a se putea adapta la noua aventură pe care urmează să o înceapă. Însă, pentru a le putea fi „ancoră” din rolul de părinte, întâi de toate este nevoie ca noi să fim pregătiți pentru această schimbare, ca noi să ne confruntăm cu propriile dificultăți de separare…
𝐶𝑜𝑝𝑖𝑖𝑖 𝑎𝑢 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑎𝑑𝑢𝑙𝑡̦𝑖, 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑛𝑜𝑖 𝑐𝑒𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑚 𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑚𝑎̂𝑖𝑛𝑖𝑙𝑒 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑒.
𝐒̦𝐢 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐢𝐦𝐭̦𝐢𝐦 𝐜𝐚̆ 𝐬𝐞𝐩𝐚𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 „𝐜𝐨𝐫𝐞𝐜𝐭”, 𝐢̂𝐧𝐝𝐨𝐢𝐞𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐞 𝐧𝐚̆𝐯𝐚̆𝐥𝐞𝐬𝐜, 𝐢𝐚𝐫 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐨𝐭 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐧𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮…
𝐶𝑖𝑛𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑎𝑛𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑢𝑚 𝑖̂𝑛𝑎𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑣𝑎 𝑙𝑢𝑎 𝑖̂𝑛 𝑏𝑟𝑎𝑡̦𝑒 𝑓𝑟𝑎𝑔𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑚𝑒𝑢?
𝐼̂𝑖 𝑣𝑎 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑖 𝑡𝑜𝑡 𝑐𝑒 𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒?
Apar temerile….
𝑂𝑎𝑟𝑒 𝑚𝑖-𝑎𝑚 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑝𝑟𝑜𝑡𝑒𝑗𝑎𝑡 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙𝑢𝑙 𝑠̦𝑖 𝑛𝑢 𝑣𝑎 𝑠̦𝑡𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑢𝑟𝑐𝑒 𝑖̂𝑛 𝑎𝑓𝑎𝑟𝑎 𝑏𝑟𝑎𝑡̦𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑚𝑒𝑙𝑒?
Chiar și vinovăția și gelozia îți fac simțită prezența…
𝐷𝑒 𝑐𝑒 𝑡𝑟𝑒𝑏𝑢𝑖𝑒 𝑠𝑎̆-𝑚𝑖 𝑎𝑏𝑎𝑛𝑑𝑜𝑛𝑒𝑧 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙𝑢𝑙? 𝐷𝑒 𝑐𝑒 𝑚𝑖𝑐𝑢𝑡̦𝑢𝑙 𝑚𝑒𝑢 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑒𝑠̦𝑡𝑒 𝑐𝑢 𝑡𝑎𝑛𝑑𝑟𝑒𝑡̦𝑒 𝑝𝑒 𝑎𝑙𝑡𝑐𝑖𝑛𝑒𝑣𝑎 𝑑𝑎𝑐𝑎̆ 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑎𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑢𝑚𝑒𝑎 𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑚 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑒𝑢?
Obiceiurile sunt puse și ele sub semnul întrebării…
𝐶𝑜𝑝𝑖𝑙𝑢𝑙 𝑚𝑒𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑎𝑙𝑎̆𝑝𝑡𝑎𝑡 𝑙𝑎 𝑐𝑒𝑟𝑒𝑟𝑒, 𝑐𝑢𝑚 𝑣𝑎 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑝𝑡𝑎 𝑟𝑢𝑡𝑖𝑛𝑒 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡𝑒?
și multe altele…
Ce se întâmplă de multe ori este că acest verb, „a separa”, invită mintea la multe imagini neplăcute…
𝐒𝐮𝐧𝐭 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐫𝐢, 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞, 𝐢𝐚𝐫 𝐬𝐞𝐧𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦𝐞. 𝐔𝐧 𝐬𝐞𝐧𝐭𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢̂𝐬̦𝐢 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐥 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐢𝐭̦𝐢𝐚 – 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐧𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐢𝐦𝐭̦𝐢𝐦 𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞…

….𝑠̦𝑖 𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑒𝑛𝑠 𝑠𝑎̆ 𝑎𝑝𝑎𝑟𝑎̆ 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑡𝑟𝑎̆𝑖𝑟𝑖, 𝑒 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑙𝑒 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑖𝑚 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢 𝑠̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑎𝑑𝑢𝑐𝑒𝑚 𝑐𝑙𝑎𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒, 𝑓𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑎 𝑙𝑒 𝑙𝑎̆𝑠𝑎 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑝𝑙𝑒𝑠̦𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆…

În tot acest proces nu este vorba de a ne amăgi ignorându-ne trăirile, există o separare. Nu este vorba de a ne nega emoțiile, ci de a deveni conștienți de ele, de a le modula astfel încât să putem răspunde, nu doar să reacționăm…
Așadar, cu tot acest preambul, am vrut să spunem că acest atelier este gândit pentru voi, părinții care însoțiți adaptarea – în speranța unor tranziții trăite în tihnă și fără mari suferințe, și pentru o adaptare blândă la separare.

______________________________________________
𝐂𝐞 𝐯𝐞𝐢 𝐠𝐚̆𝐬𝐢 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫?
Ne propunem să oferim un spațiu sigur de discuții, în care să vă simțiți însoțiți de noi (și de grup). Ne vom lipsi de formule magice sau vreun rețetar, fiecare copil este o lume și fiecare familie deține propriul puzzle – pentru unele este mai greu de pus cap la cap, pentru altele mai ușor. Însă, prin acest atelier ne propunem să reflectăm asupra proceselor implicate în această perioadă și ne dorim să venim înspre voi cu instrumente utile, astfel încât adaptarea să nu devină o separare dură, ci mai degrabă crearea de noi legături însoțite de sensibilitate și afecțiune. Poate chiar să ajungeți să îmbrățișați această schimbare ca pe un prilej de a vă întări relația cu cel mic.
O să vă invităm să ne concentrăm atenția asupra noastră, a adulților, prin conștientizarea rolului nostru în contribuția comportamentului copilului, a responsabilității noastre și a numeroaselor alternative pe care le avem pentru a-i ajuta pe copii și pentru a-i pregăti pentru perioada adaptării. Ne vom baza pe impulsurile intuitive, dar și pe forța informației, a intenției și a angajamentului pentru a cultiva această tranziție cu afecțiune și încredere.

______________________________________________
𝐎 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐮𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐢 𝐥𝐞-𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐥𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆ 𝐬𝐮𝐧𝐭:
 Separarea și rădăcinile sentimentului de separare;
 Atașamentul și perioada de adaptare;
 Adaptarea copilului;
 Ce poți face tu practic, ca părinte, pentru ați însoți copilul și pentru a te asigura că are o tranziție blândă?;
 Adaptarea părintelui;
 Cum te poți ajuta pe tine, ca părinte, să ai o tranziție lină?;
 Gânduri, neliniști, bucurii și alte trăiri comune etc.

______________________________________________
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐟𝐢:
16:45 – 17:00 Primire
17:00 – 18:30 Prezentare & Întrebări și răspunsuri
18:30 – 18:45 Pauză de limonadă și fursecuri delicioase
18:45 – 19:50 Prezentare & Întrebări și răspunsuri
19:50 – 20:00 Încheiere
𝐆𝐚𝐳𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢:
𝐀𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐓𝐫𝐢𝐭𝐞𝐚𝐧
*co-fondator Kiddo Care; Psiholog licențiat; „Educator de bebeluși” cu o experiență practică de 10 ani în educația timpurie; Consilier parental și educator certificat în Positive Discipline; Membru Positive Discipline Association
𝐬̦𝐢 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐂𝐢𝐨𝐛𝐚𝐧
*co-fondator Kiddo Care, educator Kiddo Care; Psiholog în formare în psihoterapia familiei; Consilier parental și educator certificat în Positive Discipline; Membru Positive Discipline Association
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐢 𝐥𝐚:
Telefon:
0751.147.087 – Adina Tritean
0756.764.748 – Alexandra Cioban
Email: [email protected]
sau prin Messenger
𝐍𝐞 𝐯𝐨𝐦 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐥𝐧𝐢:
Luni, 15 Mai 2023
*la Kiddo Care, pe strada Sinaia, nr.3, Cluj-Napoca de la 17:00 la 20:00, însă pentru o mai bună organizare, te rugăm să ajungi la locația noastră în intervalul 16:45 – 16:55.
𝐂𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢:
270 RON/persoană

Am pus în acest atelier mult drag și toată experiența noastră. E felul nostru de a ne continua misiunea, de a vă fi alături și de a vă arăta că nu sunteți singuri în această călătorie. Kiddo se dorește a fi un locșor unde să vă simțiți în siguranță să vă împărtășiți grijile și trăirile personale, iar noi să venim cu direcții și unelte utile pentru ca această nouă aventură a educației timpurii să fie conținută cu sens și împăcare.
Astfel, te așteptăm cu tot dragul să construim împreună un cadru pentru o călătorie frumoasă, de care să te poți bucura și tu, la rândul tău.
Kiddo Care,
A home full of little wonders
Ilustrație @Rue Atelier

📍 Kiddo Care, pe strada Sinaia, nr.3

TOATE EVENIMENTELE


⚠️ GOKID.ro este portal de promovare de evenimente și activități pentru copii. În cazul anulării sau amânării evenimentelor recomandate responsabilitatea aparține organizatorilor. Vă rugăm să contactați organizatorii pentru confirmarea desfășurării evenimentelor la datele anunțate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim să vă bucurați de evenimente cât mai reușite!

Sursa: https://www.facebook.com/events/758582222548461

Detalii Eveniment

Data:
Luni 15 Mai 2023

Program:
17:00 - 20:00

Orasul:
Cluj-Napoca

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din Cluj-Napoca!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL