Cariile dentare la copil. Invata sa le preintampini!

 

Ce sunt cariile dentare? Cauzele cariilor si prevenirea aparitiei lor

Alimentatia, factorii de mediu si igiena incorecta sunt principalele cauze care determina aparitia cariilor dentare la copii. In Romania, patru din zece copii pana la 13 ani prezinta carii la dintii definitivi si 75% dintre cei cu varste intre 5 si 13 ani au carii la dintii temporari, arata datele celui mai recent studiu. Igiena corecta a dintilor copiilor inca din primele luni de viata poate reduce riscul aparitiei cariei dentare, dar si a multor boli determinate de acestea.

Ce sunt cariile dentare?

Caria dentara este una dintre cele mai frecvente afectiuni care determina atat adultii cat si copiii sa se adreseze stomatologului. Aceasta se manifesta prin demineralizarea tesutului dur al dintelui, procesul ajungand in profunzimea dintelui. Cariile sunt determinate de acizii produsi de bacteriile ce populeaza placa dentara. Placa dentara este un strat subtire format din resturile alimentelor pe care le consumam, in special zaharuri, celulele epiteliale moarte si bacterii. Aceasta are o consistenta moale, lipicioasa si adera pe suprafata dintelui.

 

Dintii bebelusilor mai predispusi la carii

Cariile pot afecta dintii copiilor inca din momentul aparitiei acestora, fiind mult mai agresive decat cariile adultilor. Dintii de lapte sunt mai sensibili si mai putin rezistenti din cauza stratului de smalt mult mai subtire. Cei mai predispusi la aparitia cariilor sunt bebelusi hraniti cu biberonul cu formule de lapte, sucuri si ceaiuri indulcite, in special inainte de somn si in timpul noptii, atunci cand dintii nu mai sunt spalati. Copilul adoarme iar continutul biberonului bogat in substante care contin zahar, ramane in gura, creand un mediu propice dezvoltarii microorganismelor. La aceasta se mai adauga reducerea secretiei salivare pe timpul somnului. Astfel, nivelul ridicat de acid dizolva incet mineralele din dinti, producand cariile de biberon.

Potrivit datelor Academiei Americane de Stomatologie Pediatrica, caria de biberon este o afectiune cronica care apare cu o frecventa de 5 ori mai mare decat astmul, de 4 ori mai mare decat obezitatea infantila si este de 20 de ori mai intalnita decat diabetul la copil.

Pata alba pe dinte, primul semn al cariei

Desi multi parinti se alerteaza atunci cand observa pete maronii pe dintii copilului, s-ar putea ca in aceasta etapa sa fie destul de tarziu pentru a mai stopa evolutia cariei. Aparitia unei pete albe cretoase pe dintii copilului, in special langa gingie  este primul semn care ar trebui sa va puna de garda. Aceasta pata indica demineralizarea smaltului dentar si aparitia unei leziuni. Daca leziunea continua sa se demineralizeze, si isi modifica culoarea in maro, leziunea se transforma intr-o mica cavitate. Daca va adresati stomatologului in momentul in care observati pata alba, procesul poate fi oprit si preintampinata aparitia unei carii.

Odata cu evolutia leziunii pana la nivelul nervului dentar, copilul incepe sa perceapa durerea in momentul expunerii la frig sau caldura, sau exacerbarea acesteia in momentul consumului de alimente dulci sau acre. Cariile dintelui de lapte au o evolutie mult mai rapida, copilul resimtind durerea mult mai intens.

Netratate, cariile pot cauza mai multe probleme de sanatate copiilor

Chiar daca copilul tau are doar cativa dinti, trebuie sa ai mare grija de acestia prin igiena riguroasa si controale periodice.  Totusi, daca suspectati ca cel mic poate avea o carie, n-ar trebui sa mai amanati vizita la doctor. Netratata, o carie a dintilor de lapte poate afecta dintii temporari ai copilului. Atat cariile dintilor de lapte cat si ale celor temporari pot creea anumite dificultati in dezvoltarea vorbirii copilului, in alimentatie dar si alte probleme la nivel sistemic. De exemplu, o infectie la nivelul dintilor poate duce la anumite probleme cardiovasculare sau la aparitia diabetului.

 

Igiena poate salva dintii copiilor de carii

Ingrijirea corespunzatoare a dintilor copilui poate reduce substantial riscurile aparitiei cariilor dentare. Astfel, parintii ar trebui sa le explice copiilor cat mai devreme cum se ingrijesc dintii si sa le faca acest proces cat mai interesant si atractiv. Astfel, copiii nu vor percepe ca pe o obligatie periajul dintilor dupa fiecare masa. Nici dintii bebelusilor n-ar trebui ignorati. Dintii copiilor incepand cu 6 luni trebuie sa fie curati inainte de adormi, evitandu-se situatiile in care li se da lapte sau sucuri in biberon, inante de somn. Curatati dintii celor mici, puteti folosi pastile masticabile de curatat dintii sau alte produse dedicate.

Pentru o dezvoltare normala a dintilor, oferiti-le copiilor o alimentatie bogata si evitati carbohidratii si dulciurile.

Toothpaste Tablets impotriva cariilor dentare

secom toothpaste tabletsPentru copii cu dinti sanatosi, fara carii dentare, Secom® recomanda Toothpaste Tablets, tablete naturale masticabile cu gust de fructe. Acestea contribuie la sanatatea cavitatii bucale, reducand numarul bacteriilor patogene care formeaza placa dentara. Formula contine substante care inhiba placa dentara si enzimele bacteriene specifice cavitatii bucale. Tabletele sunt eficiente in albirea dintilor, reduc inflamatia si sensibilitatea gingiilor, eliminand respiratia urat mirositoare.

Fiecare tableta contine ExoCyan®CRAN (extract patentat din fructe de afin American) cu rol antiinfectios si antiinflamator, dar si calciu, un ingredient de baza pentru formarea si mentinerea unor dinti sanatosi.

Toothpaste Tablets contine 60 de tablete cu gust placut de fructe ce pot fi folosite pentru curatarea dintilor copiilor cu varste curprinse intre 3-12 ani. Tabletele se mesteca usor pana se dizolva, ulterior dintii se periaza usor, clatindu-se gura cu apa. In

pediatrie

cazul in care copilul nu poate folosi periuta de dinti, tabletele se pot mesteca usor, clatindu-se cu apa.

Pentru o igiena dentara corecta, este recomandata utilizarea unei pastile de doua ori pe zi.

Toothpaste tablets este un produs recomandat de Societatea Romana de Pediatrie. Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai bune solutii naturale pentru sanatate.

 

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU