7 Motive Pentru Care Nu Vrea Să Îşi Facă Lecţiile. Cum Îi Pot Oferi Ajutor La Teme?

Motive pentru care copiii nu vor sa isi faca lectiile si au nevoie de ajutor la teme. De ce refuză copilul să îşi facă temele şi cum il putem ajuta?

Copilul meu nu vrea să îşi facă lecţiile. Cine vrea asta, îmi trece mie prin cap? Şi totuşi…lecţiile. Care e lecţia lecţiilor? Ce facem noi de fapt, când “ne facem temele?” Vrem să motivăm un copil să îşi facă lecţiile, dar oare sunt ele o necesitate? La ce folosesc şi cum să transmitem copilului utilitatea acestora?

Lecţiile sunt acea parte de “şcoală” pe care copilul o aduce acasă. De ce ar face asta? Pentru consolidarea cunoştinţelor ar fi primul răspuns. Pentru că trebuie, pentru că aşa ni se cere, pentru ca să nu ne facem de ruşine. Care dintre aceste răspunsuri sunt reale, care dintre ele ajută într-adevăr sau ce ar trebui să înveţe copilul despre necesitatea lecţiilor?

Lecţiile formează deprinderi.

Cred că acesta este scopul lor principal. De a te ţine strâns legat de o rutină zilnică, de a forma deprinderea de a respecta un program şi de a îndeplini o sarcină.

Rutina zilnică a lecţiilor ajută copilul să îşi stabilească nişte priorităţi, nişte responsabilităţi şi un program.

Lecţiile sunt un “ceva care trebuie făcut”, o responsabilitate pe care o are copilul. Ar fi indicat ca această responsabilitate să nu fie transferată părintelui, lecţiile nu sunt o “altă treaba” a părintelui. Copilul poate cere sfaturi sau ajutor, dar e nevoie să îşi asume responsabilitatea lecţiilor şi corectitudinea efectuării lor. Dacă cerem copilului să îşi facă lecţiile, e nevoie să apelăm în principal la ideea de responsabilitate a lui şi la ideea de prioritate. Poate că el îşi doreşte să se şi joace, dar poate că prioritar şi responsabil e să îşi facă temele. Până la urmă greu, uşor, e o lecţie de viaţă.

Şi totuşi, dincolo de această lecţie de tenacitate şi de responsabilitate, copilul poate refuza vehement să îşi facă lecţiile sau poate fi profund nemotivat sau neimplicat.

De ce refuză copilul să îşi facă temele şi cum il putem ajuta?

1. Pentru că nu-i place la şcoală sau pentru că se întâmplă ceva acasă.

ajutor la teme copil apatic

O şcoală unde copilul merge cu teamă sau o familie în care domneşte tensiunea, nu sunt chiar nişte locuri ideale pentru a te dezvolta sau pentru a fi curios. Când copilul trăieşte în tensiune şi frică, la şcoală este uşor de înţeles de ce preferă să fugă, să nu îşi amintească de asta, să nu vrea să facă nimic din ce are legătură cu şcoala. Dacă şcoala este un loc interesant, unde copilul se simte bine, atunci nu va avea nici o problema când va trebui să aducă şcoala şi acasă. De multe ori, problemele de învăţătură ale copilului şi lipsa de motivaţie pornesc de la faptul că elevul trăieşte într-o atmosferă încordată la şcoală sau acasă, astfel încât refuzul sau lipsa de implicare nu sunt decât simptome care arată o problemă de mediu. Chiar şi acasă, dacă atmosfera este una încărcată, ostilă, mintea copilului nu va găsi echilibrul şi calmul de a acumula cunoştinţe. Nici noi ca adulţi, nu facem faţă prea bine cerinţelor într-un mediu neprietenos.

Poate are nevoie de o pauză şi mergeţi la:

Parcuri de Aventura din Zona Bucurestiului

10 Restaurante cu Loc de Joaca in Bucuresti

2. Pentru că nu se simte competent şi priceput în ceea ce face si isi doreste sa primeasca ajutor la teme.

Se întâmplă ca în anumite etape ale învăţăturii, copilul să nu poată “ţine pasul” cu ceea ce se predă. Sentimentul de competenţă îţi dă o stare de bucurie şi îţi doreşti să faci mai des ceea ce te face să te simţi aşa. Dimpotrivă, un sentiment de incompetenţă, de neadecvare, te face să fugi să nu vrei să te mai simţi astfel. Astfel, refuzul copilului de a se implica în lecţii poate ascunde de fapt un sentiment de neplăcere în faţa faptului că nu se descurcă prea bine şi o cerinţă ascunsă de ajutor.

3. Pentru că e prea mult. Prea multe lectii.

Dacă timpul alocat lecţiilor este foarte mare, atunci este uşor de înţeles de ce copilul îşi pierde concentrarea şi motivaţia. Şcoala este importantă, dar la fel de importante sunt şi joaca şi timpul liber şi activităţile extrascolare. E adevărat că învăţăm copilul să fie responsabil dar cât la sută din viaţa lui ocupă această responsabilitate? Am întâlnit copii care “munceau” un număr de ore mai mare decât un adult.

Vezi pe pagina următoare celelalte motive pentru care copilul refuză să îşi facă temele şi cum ii putem fi de ajutor la teme.

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU