De ce votează părintele din mine. Ce îmi doresc pentru copilul meu atunci când merg la vot

Cu siguranță mulți dintre noi și-ar fi dorit ca părinții noștri să ne lase o lume un pic mai bună decât cea în care trăim. Poate că doar atât a fost posibil. Dar este evident că o parte din situația din prezent se datorează unor decizii sau indecizii din trecutul lor. Probabil la fel vor gândi mulți dintre copiii noștri despre noi. 

Au mai rămas 3 zile până la alegerile parlamentare. Contează alegerile pentru viitorul copiilor noștri? Facem ceva pentru ei dacă ne implicăm și votăm? Sau, aşa cum aud atât de des, chiar nu contează? 

De fapt ce contează cu adevarat atunci când interacţionăm cu societatea pe care o modelăm prin ceea ce facem și prin ceea ce suntem?

Eu cred că cel mai important lucru este cum ne simțim împreună. Noi toți. Cred că asta e ceea ce lasă cu adevărat societatea copiilor noștri. Ce vedem unii în ochii altora atunci când mergem la muncă, atunci când mergem pe stradă, când ne întâlnim cu prietenii sau cunoscuții.

Atunci când avem un ţel comun și o direcție care se bazează pe corectitudine și intenții bune, doar atunci ne putem privi cu adevărat în ochi. Atunci când felul nostru de a fi nu se bazează pe impostură, furt și teamă. Când ceea ce ne dorim pentru noi nu îi afectează negativ pe semenii noştri. 

Ce legătură au toate astea cu votul și cu copiii noștri?

Eu sunt dezamăgit de oportunităţile pe care le oferă România pentru copiii noștri. În același timp cred că dezamăgirea asta este chiar ceea ce ne ține pe loc. Am simțit dezamăgirea părinţilor noștri. A fraţilor noştri care au plecat din ţară şi ne-au lăsat cu dorul de ei. Încet-încet a devenit și dezamăgirea noastră, a generațiilor de 30-40-50 de ani care acum simt că riscă să nu aibă parte de o schimbare radicală în bine a societăţii noastre acum, cât suntem încă în putere. 

Nu cred că trebuie să mai spun că cei care merg să voteze sunt din ce în ce mai puțini. Scade procentul votanților din mediul urban. Populația din mediul rural, cu acces mult mai mic la informație și pentru care televizorul este principală sursă, merge în procent important la vot. Este evident că cei cu posibilități de informare mai mici iau decizia și pentru cei ceva mai educați și mai informați.

În toată această dezamăgire începem să uităm de ce e important să votăm, cum ne afectează cine preia frâiele țării și modul în care se face politică, ce gen de decizii ia cel pe care îl votăm sau pe care îl votează alții în timp ce noi stăm acasă. 

Pentru un părinte e mai ușor să înțeleagă importanţa votului. Un părinte nu se gândește numai la prezent. El se gândește şi la lumea în care va trăi propriul copil. Însă chiar și în viitorul apropiat sunt schimbări în bine pe care politicienii și edilii le pot face.

De ce votează părintele din mine şi ce îmi doresc pentru fetița mea

Vreau să nu fie nevoită să plece din țară. Să poată alege să nu emigreze şi să aibă aici o viaţă normală. 

brown-thrasher-1674215_640Vreau să aibă oportunități variate de a se dezvolta profesional aici în țară, să știe foarte bine cum se poate completa cu ceilalți din generația ei în așa fel încât să simtă că face parte dintr-o echipă.

Vreau să vadă seninătate și speranță pe chipurile oamenilor atunci când merge pe stradă. Să nu mai vadă griji, neajunsuri, sărăcie, mizerie.

Vreau să meargă la o grădiniță de stat cu educatoare școlite și bine plătite, motivate și dornice de a ne îndruma copiii. La fel și la școală. Pentru asta vreau ca banul public să fie cheltuit cu chibzuință și transparență, să știm cu toții cum și în ce buzunare se duc.  

Vreau să nu mai respire un aer plin de noxe de la toate mașinile care așteaptă dimineața în cozi interminabile să treacă de intersecțiile aglomerate și blocate. 

Vreau să fie înconjurată de oamenii care s-au refugiat acum în maşini pentru că nu au o alternativă decentă la mersul cu maşina.

Vreau să poată merge din nou cu mașina prin oraș. Dimineață mă înspăimânt când văd cozile la care stau mașinile în trafic. Prefer să mergem pe jos sau cu tramvaiul. Dar vreau să nu se mai intrebe de ce şoferii grăbiţi şi stresaţi blochează fiecare intersecţie prin care trecem! 

traficVreau să meargă cu un tramvai civilizat, curat, cu care să fie o plăcere să meargă. Și care să vina la timp, după un orar prestabilit. Nu pot uita tramvaiul din Strasbourg.

flickr/Alexandre Prévot
flickr/Alexandre Prévot

Vreau să meargă cu bicicleta prin oraş! Aş vrea ca fiecare om să încerce măcar o dată plăcerea de a vizita un oraş occidental pe bicicletă! Să înţeleagă că ceea ce se întâmplă la noi acum e o nebunie care trebuie oprită!

flickr/Jacob
flickr/Jacob

Vreau să îi fie la îndemână să facă sport. Să aibă lângă casă terenuri de sport, nu mall-uri.

pitchup.com
pitchup.com

Vreau să aibă cu cine să se joace în fața blocului, aşa cum am avut noi. Părinţii prietenilor ei să fie prosperi, să nu mai plece din țară și să își crească copiii aici, alături de noi.  

Şi mai ales: vreau să fie capabilă să înţeleagă că printre toţi oamenii minunaţi din jurul nostru există şi impostori. Cei care sunt atât de slabi încât îşi închipuie că pot răzbate doar dacă manipulează şi mint. Şi care trebuie înlăturaţi din funcţiile plătite de noi toţi. Trebuie înlocuiţi cu aceeaşi determinare cu care trebuie susţinuţi cei competenţi şi bine intenţionaţi.

Mi-aş dori să ne comportam responsabil pentru copiii noștri: să nu lăsăm autoritățile să se îndatoreze inutil pentru că asta li se va sparge în cap chiar copiilor noștri. Să stabilim noi prioritățile, cu ajutorul unor elite adevărate. Nu cu condamnați penal, sau cu datornici la stat şi bac-ul luat la 31 de ani.

Sunt conștient că unele dorințe de mai sus țin de primari şi nu de parlamentari. Însă puterea unui partid mare înseamnă inerție: dacă este votat la alegerile locale sunt șanse mari să fie votat cam în aceeaşi măsură și la cele parlamentare. Și invers.

Nu știu cum aș putea să mă asigur că îi ofer fetiței mele toate astea dacă noi toţi nu investim încredere în oameni onești care să administreze banul și politicile publice. 

Oameni cărora să le pese de oamenii nevoiași care ajung să doarmă prin tramvaie.

Oameni care să își aloce din timp pentru a contracta un serviciu de igienizare a mijoacelor de transport în comun.

Oameni care să aibă curajul să redea trotuarele pietonilor, să facă piste de biciclete şi parcări între blocuri.

Oameni care să își pună problema să fluidizeze traficul, iar dacă nu știu cum să facă asta măcar să întrebe specialiştii.

Oameni care să planteze copaci și să îi trateze pe cei „toaletaţi”.

Oameni care să se zbată că să atragă investitori și care să nu modifice heirupist legi care fac mediul economic impredictibil.

Oameni care să dezvolte oraşul şi pentru turişti. Pentru că asta înseamnă să readucem bunul gust şi bunul simţ în arhitectura oraşelor noastre.

Oameni care înţeleg că sunt aleşi vremelnic pe un post şi că este de datoria lor să ne informeze ce fac acolo.

Oameni care să dezvolte proiecte și să atragă fonduri pentru asta.

Oameni care să se asigure că mergem într-o direcție bună, nu să se gândească doar la propriile privilegii.   

Oameni normali.

Te rog, mergi la vot!

Vorbește cu părinții și prietenii tăi și asigură-te că merg și ei. Și că votează cu cine trebuie. Din păcate avem variante puţine. Pune amărâta aia de ştampilă pe cei care şi-au lăsat joburile şi afacerile ca să schimbe ceva în ţara asta. Încurajează-i! Vor atrage alţi oameni de calitate alături de ei. 

Votul nu este despre cei care te-au dezamăgit. Ei ți-au spus asta. Votul este doar o modalitate eficientă de a contribui la o lume normală.

De ce o numesc eficientă?

Pentru că efortul e minim: te trezești în dimineața zilei de 11 decembrie, şi parcurgi 3 paşi simpli:

1. Verifici în 30 de minute câteva informații de bază pe net. O variantă ar fi http://www.alegeriparlamentare2016.ro/, unde compari candidaţii eligibili, cei care chiar au şanse să fie aleşi.

2. Selectezi câțiva candidați la un loc de parlamentar și cauți pe net ce au mai făcut. Asta îţi mai ia o oră, dacă chiar nu poți două.

3. Mergi și votezi într-un sfert de oră, în drum spre locul de joacă / mall / sală / magazin / părinţi / bunici.

O data la 4 ani pune-ți în cui dezamăgirea. Merită.   

♣  

Îţi recomand să vezi campania celor de la Step Ahead VOTEZ CA SĂ NU EMIGREZ! – O campanie de conștientizare a importanței votului.

În cadrul campaniei românii le vorbesc românilor despre motivele pentru care merg la vot.

#votezcasanuemigrez este un manifest anti-resemnare, un pas înainte spre o Românie normală, o provocare pe care o lansăm românilor, pentru România. Pentru că, mai mult ca niciodată, avem nevoie să schimbăm lucrurile care ne deranjează, nu doar să fugim de ele, nu doar să le ignorăm.

image1Pe 11 decembrie, votăm pentru România.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU