Evenimente pentru copii la Noaptea Europeana a Muzeelor 2015

Sâmbătă 16 Mai 2015
București

Evenimente din cadrul Noptii Europene a Muzeelor 2015 la care ii puteti lua si pe cei mici

Ne-am obisnuit ca an de an muzeele din toata tara sa isi deschida pentru o noapte portile cu evenimente și expoziții deosebite pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa NOAPTEA MUZEELOR. Aceasta sărbătoare a muzeelor a devenit in timp si una a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașulinstituții și organizații culturale, studiouri de creație, ONG-uri, galerii de artă, etc.

Prezent in 52 de orase din 30 de judete din Romania, Noaptea Muzeelor este un eveniment internațional iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor sunt principalii susținători ai Nopții Europeane a Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna in weekendul cel mai apropiat de ziua de 18 mai.

Screen-Shot-2015-05-08-at-13.43.37-680x365Editia din acest an va marca si un protest inedit. Pentru a atrage atentia asupra spaţiilor neadecvate în care muzeele îşi desfăşoară activitatea, in fiecare institutie o lucrare de valoare va fi acoperita cu o panza neagra. Organizatorii au declarat ca „in ultimii ani numărul muzeelor și al colecțiilor au scăzut destul de mult din cauza retrocedărilor clădirilor în care funcționează”.

Iata cateva dintre numeroasele evenimente gazduite de muzeele in Bucuresti, evenimente la care ii puteti lua si pe cei mici:

Muzeul de Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” va oferi in intervalul orar  18.00 – 01.00 acces gratuit în cadrul expoziției permanente a muzeului. Expoziția temporară de păianjeni și scorpioni vii ”Țesături periculoase” se poate vizita contra cost în intervalul orar 18.00 -01.00. Prețurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

Programul evenimentelor la Muzeul Antipa este următorul:

 • MUZEUL ANTIPA NOAPTEA MUZEELOR18.00 – 01.00: vizitarea expoziţiei de fotografie „Luminile Nordului – Aurora Boreală în Insulele Lofoten”;
 • 18.00 – 01.00: vizitarea expunerii permanente a Muzeului;
 • 18.00 – 01.00: vizitarea expoziţiei ”OCEANE LA MICROSCOP. Expoziție foto de plancton marin.”
 • 18.00 – 01.00: vizitarea traseului special intitulat „Istoria lumii vii în 10 exponate”;
 • 19.00 – 19.45: atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani);
 • 19.00 – 20.00: atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani);
 • 20.00 – 20.45: atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani);
 • 20.00 – 21.00: atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani);
 • 21.00 – 21.45: atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani);
 • 22.00 – 23.00: colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani);
 • 22.00 – 23.00: interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani).

Cu un astfel de program ne asteptam ca si anul acesta muzeul sa fie printre cele mai vizitate din cadrul evenimentului.

 

muzeul nationar de istorie noaptea muzeelorMuzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) celebrează şi în acest an evenimentul cultural european Noaptea Muzeelor. Cu această ocazie, muzeul va avea un program de vizitare diurn şi unul nocturn, astfel:

• Programul de vizitare diurn este cuprins între orele 10:00 și 18:00 (la ora 17:30 se va permite ultimul acces). În acest interval orar pot fi vizitate următoarele expoziţii temporare din Holul Central: Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani, PC. O istorie fascinantă și Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României. Accesul în muzeu se face prin Calea Victoriei, taxa de intrare fiind de 7 lei.

• Programul de vizitare nocturn este cuprins între orele 16:00 și 02:00 (la ora 01:30 se va permite ultimul acces). În acest interval orar pot fi vizitate expoziţiile permanente Tezaur Istoric și Lapidarium – Copia Columnei lui Traian, precum și micro-expoziţia „Exponatul lunii“ – Pravila de la Govora. Întâiul cod de legi din Ţara Românească (1640). Accesul se face prin curtea interioară din Strada Poştei. Intrarea este gratuită.

ateliere copii 4-12 ani MNIRProgramul nocturn debutează cu ateliere de creaţie, dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani, care se vor desfăşura în intervalul orar 17:00 – 19:00, în spațiul din preajma Columnei, continuând cu parada costumelor istorice şi momente artistice, astfel:

 • 18:30 – 19:00, în Lapidarium – recital de muzică uşoară şi populară, susţinut de copiii de la Cercul de Muzică din cadrul Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne;
 • 20:00 – 20:15, în Lapidarium – spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, sub îndrumarea prof. Anca Tudor;
 • 21:00 – 21:45, în Lapidarium – concert de muzică vocală, susţinut de elevii Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, sub îndrumarea prof. Cristina Măgureanu, Cristina Soreanu şi Viniciu Moroianu;
 • 21:30 – 22:00, în curtea interioară – demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare, aflate în dotarea Armatei Române în timpul Războiului de Independenţă, moment realizat de Asociaţia „Tradiţia Militară”, Preşedinte Mircea Emilian Stoica;
 • 22:30 – 23:00, în Lapidarium – concert de muzică de promenadă susţinut de Fanfara Jandarmeriei Române, sub îndrumarea dirijorului Lt. Col. George Preda.

 

noaptea-muzeelor-2015 aeroportul artistic oniriaMuzeul Național ”George Enescu” pregateste evenimentul Aeroportul Artistic ONIRIA. Sosiri şi Plecări muzicale cu trafic performativ. De la orele 19:30 Cursa Fantasia decoleaza cu corul de copii Kanticum și Grupul Vocal Canticum, dirijor Răzvan Rădos.

In Bucuresti, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” aniverseaza 79 de ani de la înfiinţare cu evenimentul Noaptea Muzeelor/După – amiaza Muzeului, dedicat ctitorilor Muzeului Satului. Va fi un bun prilej de descoperire a istoriei şi patrimoniul muzeului. Accesul in muzeu va fi gratuit in intervalul 15:00 – 18:30, mai potrivit unei vizite in familie decat miezul noptii, iar publicul este invitat la spectacole de muzică şi dans popular românesc, târg al meşterilor populari, ateliere de creaţie.

Muzeul Național al Aviației Române va avea program de vizitare gratuit intre orele 17.00 si 23.00 si va asteapta impreuna cu cei mici sa admirati avioane civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă.

Daca reusiti sa va convingeti prichindelul sa va insoteasca, trebuie sa mai stiti ca Muzeul Băncii Naţionale a României va participa în premieră la Noaptea Muzeelor cu o mini-expoziţie inedită, intitulată „Aur din Tezaur”. Datorită atracţiei deosebite pe care o exercită aurul, muzeul va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur. Lingourile vor fi amplasate la intrarea în sediul Băncii Naţionale a României din Str. Doamnei, nr. 8, într-o casetă specială. Prezentarea lingourilor de aur va fi însoţită de proiecţii luminoase pe fațada băncii, un film documentar în temă, precum şi informații despre aur de tip „Ştiaţi că…” (despre exploatarea zăcămintelor, rezervele de aur ale lumii şi băncilor centrale, utilizări ale aurului, etc). Program de vizitare gratuit: 19:00 – 23:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 24:00).

Noaptea muzeelor 2015 Harta bucuresti

Pentru a va insoti in circuitul muzeelor puteti descarca si aplicatia de mobil Noaptea Muzeelor 2015.

Inainte de a pleca la drum puteti consulta si circuitele pe care evenimentul pe propune pentru 3 orase:

Detaliile tuturor evenimentelor care au loc in tara, in fiecare dintre muzeele participante, pot fi gasite cu ajutorul site-ului oficial, www.noapteamuzeelor.ro.

 

Alte evenimente pentru copii in 16 mai 2015

evenimente copii 11-15 mai 2015

Teatru pentru copii, mamici si tatici – In parc (varsta recomandata 3-6 ani)

Spectacol si atelier senzorial – Calatorie cu zane printre anotimpuri fermecate (varsta recomandata 1-5 ani)

Dubee Doo Party – un an de bucurii, zâmbete, povești și voie bună  (varsta recomandata 2-10 ani)

 

Detalii Eveniment

Data:
Sâmbătă 16 Mai 2015

Program:
00:00:00 - 00:00:00

Orasul:
București

DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL