Film O’Clock International Festival #3 la Cinema Muzeul Țăranului | 28 februarie – 4 martie

28 Februarie - 04 Martie 2023
București

Film O’Clock International Festival, eveniment anual, competitiv și nespecializat, se va desfășura în perioada 28 februarie – 4 martie 2023, cu proiecții simultane în cinematografe/spații fizice din șapte țări: Lituania, Ucraina, România, Grecia, Bulgaria, Egipt și Africa de Sud, precum și cu o serie de discuții și dezbateri online.

În România, Film O’Clock International Festival se va organiza la Cinema Muzeul Țăranului din București. Cea de-a treia ediție este organizată și produsă de Creatrix Fama și Fundația ABI. Evenimentul este susținut de DACIN SARA, UPFAR-ARGOA și UCIN.

Fiecare bilet cumpărat la proiecțiile Film O’Clock International Festival de la Cinema Muzeul Țăranului oferă o șansă prietenilor de la cinematograful partener din Kiev să vadă un film din festival.
Bilete: 15 lei/ bilet tarif unic

PROGRAM

Marți, 28 februarie

19:00 Deschiderea festivalului urmată de proiecția filmului A FOST SAU N-A FOST?
regie: Corneliu Porumboiu
imagine: Marius Panduru
2006, 89 min., România, dramă, comedie
Caméra d’Or, Festivalul Internațional de Film de la Cannes, 2006

Sinopsis:
Întreaga ţară a privit în direct la televizor cum mulţimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceauşescu să părăsească Bucureştiul într-un elicopter. Într-un orăşel liniştit de lângă capitală, la 16 ani de la această dată istorică, Jderescu, patronul unui post TV local, are doi invitaţi cu care împărtăşeşte amintirile gloriei lor de revoluţionari. Unul este Piscoci, un bătrân pensionar. Celălalt, Mănescu, este un profesor de istorie care tocmai şi-a plătit datoriile pe băutură cu întreg salariul. Alaturi de Piscoci şi Mănescu, Jderescu vrea să răspundă la o întrebare care de 16 ani nu-şi găseşte răspunsul: A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?
Proiecția organizată in memoriam Teodor Corban, va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri online cu regizorul Corneliu Porumboiu și transmisă în celelalte spații ale festivalului

Miercuri, 1 martie

18:00 SHORTS O’CLOCK I

🎦Parking Lot, regia Jorė Janavičiūtė, Lituania, ficțiune, 2021, 13’
Un citat din film: Dacă mi-ai fi spus mai devreme, poate că m-aș fi schimbat și totul ar fi fost diferit.
Lista selectivă a festivalurilor și premiilor: Lübeck Nordic Film Days, FEST – New Directors New Films Festival, Palm Springs International Shortfest, Macau International Short Film Festival, Vilnius International Short Film Festival.

🎦To Vancouver, regia Artemis Anastasiadou, Grecia, ficțiune, 2021, 24’
Un citat din film: Abracadabra, Lamia de Brinias, fă-l pe Yorgos să dispară, dar te rog, adu-l înapoi.
Lista selectivă a festivalurilor și premiilor: Drama International Short Film Festival (Premiul special al juriului, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină), Berlinale Generation – Berlin International Film Festival (Mențiune specială)

🎦My Girl Friend, regia Kawthar Younis, Egipt, ficțiune, 2022, 17’
Un citat din film: Nu-mi vine să cred că a funcționat.
Lista selectivă de festivaluri și premii: Venezia 79, Festivalul Internațional de Film de la Cairo (Premiul special al juriului), Festivalul de scurtmetraje de la Cairo (Premiul pentru cel mai bun film, Premiul pentru cel mai bun regizor, Premiul pentru cea mai bună actriță, Premiul pentru cel mai bun actor).

🎦Iota Period Omega, regia Alexis Alexiou, Grecia, documentar, 2022, 13’
Un citat din film: O nouă specie de oameni este pe cale să apară.
Lista selectivă a festivalurilor și premiilor: DOK Leipzig, Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Busan, Festivalul de Film Documentar de la Salonic, Festivalul Signs of the Night (Premiul pentru cel mai bun film).

🎦Dad’s Sneakers, regia Olha Zhurba, Ucraina, ficțiune, 2021, 19’
Un citat din film: Mama mea a ieșit să cumpere țigări acum 15 ani.
Lista selectivă a festivalurilor și premiilor: Festivalul Internațional de Film de la Locarno, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj de la Leuven (Cel mai bun scurtmetraj european), Festivalul Internațional de Film de la Riga 2ANNAS (Marele premiu), Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj de la Cheongju (Cel mai bun scurtmetraj, Premiul pentru cea mai bună interpretare), Premiile Criticilor de Film din Ucraina (Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune)

20:30 SHORTS O’CLOCK II

🎦On/Off, regia Jurg Slabbert, Africa de Sud, ficțiune, 2022, 18’
Un citat din film: Hilfe!
Lista selectivă de festivaluri și premii: Festivalul Silwerskerm (Cel mai bun actor), Topaz Film Festival (Cea mai bună coloană sonoră), Diabolical Horror Film Festival (Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun regizor, Cea mai bună imagine, Cel mai bun actor), Another Hole In the Head Film Festival (Premiul publicului: Cel mai bun scurtmetraj dramatic), Mumbai Shorts International Film Festival (Cel mai bun scurtmetraj)

🎦Liturgy of Anti-Tank Obstacles, regia Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Ucraina, documentar, 2022, 12’
Un citat din film: Nu avem de ales.
Lista selectivă de festivaluri și premii: Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, Festivalul Internațional de Film de la Toronto, Festivalul de Film Molodist de la Kiev la FILMFEST HAMBURG, Festivalul de Film de la Sundance, FIPADOC

🎦Theatrical Romance, regia Teodora-Kosara Popova, Bulgaria, ficțiune, 2021, 27’
Un citat din film: Prăbușirea lumii are un miros aparte.
Lista selectivă a festivalurilor și premiilor: Early Bird International Student Festival (Premiul pentru cel mai bun film bulgăresc, Premiul SEECS)

🎦Canary, regia Chrysoula Korovesi și Marios Gampierakis, Grecia, animație, 2021, 6’
Lista selectivă a festivalurilor și premiilor: Festivalul Internațional de Animație ANIMASYROS (Competiția greacă, Cea mai bună animație din Grecia, Cipru și diaspora)

🎦Aurică, a Dog’s Life, regia Mihai Gavril Dragolea, România, ficțiune, 2022, 12’
Un citat pentru film: Băiete, am plecat de aici!
Lista selectivă a festivalurilor și premiilor: Festivalul Internațional de Film Transilvania (Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj), Festivalul Internațional de Film Anonimul (Premiul Ovidiu Bose Paștină), Festivalul Internațional de Film de la Trieste

*Cele 10 scurtmetraje concurează pentru Premiul Publicului și Premiul Juriului.

** Cele două sloturi de scurtmetraje vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu echipele creative și curatorii festivalului online și transmise în sală

Joi, 2 martie

18:00 Tărâmul Fricii (Land of Fear)
regie: Daoud Abdel Sayed, Egipt, 1999, 140 min, thriller
Comisarul de poliție Yehia El Mankabady primește misiunea de a se infiltra într-o periculoasă comunitate de traficanți de droguri. Pentru a reuși în acest demers, el trebuie să pătrundă după zidurile închisorii și să se strecoare printre membrii acestei organizații criminale.
Cairo International Film Festival 1999 | 3 premii inclusiv: Best Arabic Film

20:30 Copiii din Hotelul America
regie: Raimundas Banionis, 1991, Lituania, dramă, 89 min
E vara anului 1972 în Kaunas, Lituania. Chiar dacă muzica rock-and-roll este interzisă în URSS, un mic grup de tineri ascultă în secret postul de radio din Luxemburg și visează. Toți locuiesc într-o casă care a fost odată un hotel, numit „America”. Activitățile lor inofensive devin interesante pentru agenții KGB, care încearcă să dezbine acest grup de tineri. Un film despre generația hippie lituaniană și evenimentele din 1972 când un tânăr de 19 ani și-a dat foc ca protest împotriva regimului sovietic.
Berlinale Panorama 1991

Vineri 3 martie

18:00 Ultima ambulanță din Sofia (Sofia’s Last Ambulance)
Regie: Ilian Metev, Bulgaria, Germania, Croația, 2012, documentar, 75’
Nu vedem niciun pacient. Nu există comentariu din off. Nu ni se oferă informații sau statistici. Cele trei camere de filmat prinse de bordul ambulanței înregistrează doar chipurile membrilor echipei de urgență care circulă pe una dintre ultimele 13 ambulanțe ale orașului Sofia – un oraș cu aproape două milioane de locuitori. Când nu încearcă să îl convingă pe un drogat să se străduiască să renunțe la adicție, sau pe o fetiță de șase ani, rănită, să cânte ceva în drum spre spital, pentru a uita de durere, cei trei – doctorii Hrassi și Mila, plus șoferul Platen – fumează țigară de la țigară, își comentează viața amoroasă, deplâng absența banilor, fură fructe din copacii de la marginea drumului sau glumesc că au pornit spre Italia, în timp ce testează gropile din asfaltul Sofiei. Filmat pe o perioadă de doi ani, filmul rămâne un document și, simultan, un elogiu al efortului constant al acestor oameni, într-o țară în care colapsul sistemic nu permite decât soluții individuale, izolate, temporare.
Semaine de la Critique, Cannes 2012

20:00 Acordorul
Regie: Kira Muratova, Ucraina, Rusia, 2004, 154 min, comedie, dramă
Un tânăr acordor de piane se împrietenește cu două doamne în vârstă bogate. Împreună cu complicele său, începe să plănuiască o escrocherie pentru a le fura banii și bunurile.
Venice Film Festival 2004, Toronto International Film Festival, International Film Festival Rotterdam 2005

Sâmbătă, 4 martie

18:00 Iconic Duo: Vassilis Vafeas
Proiecția este introdusă de o scurtă discuție online și transmisă în sala de cinema cu regizorul filmelor Vassilis Vafeas
The Cosmic Dissecting Room Show
regie: Vassilis Vafeas, Grecia, 1993, eseu artistic, 61′
Un film poetic suprarealist care juxtapune două lumi, cea a unui artist de pionierat, Gregory Semitecolo, cu cea a locuitorilor unei insule de frontieră unde primul decide să prezinte un eveniment vizual. Aceste două lumi, deși aparent opuse, prin procesul de creație și exprimare artistică coexistă în armonie.
Filmul a avut premiera la The Athens Concert Hall sub forma unui multispectacol în 1993. 25 de ani mai târziu, a fost recomandat de un celebru artist vizual, Robert Kennedy, pentru un omagiu adus în 2012 de către Centrul pentru Arte Contemporane din Glasgow. El a ales 3 filme: The Cosmic Dissecting Room Show de Vassilis Vafeas, Symbiopsychotaxiplasm de William Greaves și Socialism de Jean-Luc Godard.
Acum și atunci: Noua mea Smyrna
regie: Vassilis Vafeas, Grecia, 2022, documentar creativ, 59′
Un documentar creativ în care, printr-o abordare impresionistă, tușe de cuvinte și imagini, este compusă o călătorie a memoriei individuale și colective cu referiri la istoria socială, politică și culturală a Smyrnei din 1922 până astăzi.
35th Panorama of European Cinema

20:30 Gala de închidere a festivalului urmată de proiecția filmului Viața, Mai Presus de Orice (Life, Above All)
Regie: Oliver Schmitz, Africa de Sud, Germania, 2010, dramă, 105’
Bazată pe romanul „Chanda’s Wars” al autorului Allan Stratton, drama „Life, Above All” o are în centrul acţiunii pe Chanda, o fetiţă în vârstă de 12 ani care locuieşte în satul Elandsdoorn, din apropiere de Johannesburg, împreună cu mama ei, Lillian, şi cu fraţii vitregi. Tatăl vitreg, Jonah, este un alcoolic care şi-a abandonat familia, iar mama este bolnavă de SIDA, motiv pentru care Chanda a fost forţată să se maturizeze înainte de vreme şi să aibă grijă de fraţii mai mici.
*Proiecția este urmată de o scurtă sesiune online de întrebări și răspunsuri transmisă în sala de cinema cu regizorul Oliver Schmitz.
Official Selection: Un Certain Regard, Cannes 2010 (Francois Chalias Prize)

Detalii Eveniment

Perioada:
28 Februarie - 04 Martie 2023

Ora incepere:
19:00

Ora terminare:
22:30

Orasul:
București

Detalii Locație

Muzeul Țăranului Român

Județ:
Sector 1

Oraș:
Bucuresti

Adresa:
Şoseaua Kiseleff nr 3

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL