Maraton Cultural pentru Copii la Biblioteca Naţională a României în Cadrul Evenimentului Nocturna Bibliotecilor 2017

29-30 Septembrie 2017
București

În 29-30 septembrie la Biblioteca Naţională a României are loc evenimentul AI CARTE, AI ARTE! Nocturna Bibliotecilor. Ediţia a VIII-a, un program/eveniment cultural naţional, iniţiat de Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din România.

Scopul evenimentului este atragerea în spaţiile de bibliotecă din întreaga ţară a unui număr cât mai mare de utilizatori şi a crea o cât mai bună legătură între bibliotecari şi diferitele tipuri de public, într-o manieră relaxantă şi prietenească. Astfel, în noaptea de 29-30 septembrie 2017, fiecare bibliotecă participantă la Nocturna Bibliotecilor va încerca să îşi surprindă vizitatorii cu oferte inedite: tururi ghidate, ateliere de creativitate pentru copii, întâlniri cu scriitori, lansări de carte, proiecţii de filme, concerte, expoziţii, spectacole de dans contemporan, teatru și poezie etc. Este cea mai importantă mobilizare nocturnă a bibliotecilor din România.

PROGRAM

În Scriptorium (parter):

10.00 – 11.00 Pian pentru bebeluși – patronat de Biblioteca Națională, organizat de Agenda Culturală PENTRU COPII în parteneriat cu Școala de muzică „VOCE și PIAN”, destinat doar bebelușilor până în 16 luni, detalii aici.

În Ludotecă (mezanin): 

9.00-10.00 Lectură „la liber” pentru copii și părinți – disponibilă și în micile pauze dintre activitățile din cursul zilei… 🙂

10.00 – 11.00 Teatrul din Podul Meu prezintă „Pe nisip„, spectacol pentru grupa de vârstă 1-3 ani.  Spectacolul este structurat în jurul poveștilor care se nasc într-o zi de joacă în nisip, în jurul obiectelor găsite pe  o plajă nu neapărat însorită. Și, pentru că este un spectacol de invatare creativa, de această dată în centrul atenției vor fi FORMELE, puse în scenă în cel mai creativ mod cu putință. La final, cei mici vor avea parte de o experientă senzorială nisipoasă. …  Într-o zi am mers la plajă. Ce cuvânt ciudat, ce loc interesant, ce lume colorată. Am atins ceva moale și în același timp aspru. Se numea nisip. Și, ce ciudat, în nisip poți băga mâna și poți găsi diverse lucruri. Scoici, animălute marine, hârtiuțe, din care poți face jucării. În fiecare scoică am închis o poveste. Ce se întâmplă mai departe, vă asteptăm să aflați…
În completare: lectură „la liber” pentru copii și părinți.

11.00 – 12.00 Magda Condurache și Clubul de Teatru pentru Copii MEZZETINO vă invită la un curs demo cu jocuri teatrale și exerciții de dicție și, în funcție de timp, lectură pe diferite voci!
În completare: lectură „la liber” pentru copii și părinți.

12.00 – 13.00 Teatru la Cinema prezinta „Lupul buclucaș, spectacol de teatru de papusi pentru copii – Audiență Generală
A fost odată un lup care a încurcat poveştile. Cum, nu se poate? Baaaa daaaa, e foarte simplu: s-a rătăcit pe străzile poveştilor. În loc să ajungă la Bunicuţa, a ajuns la cei trei purceluşi şi era atât de derutat încât a uitat cu desăvârşire ce să spună şi ce să facă. Şi credeţi că asta e tot? Nici gând! Mai rău e că s-a făcut de râs în faţa copiilor. Aceasta este povestea lupului nostru, un spectacol parodie cu păpuşi şi costume tradiţionale românești, ce vor încânta publicul spectator.
Distribuţie: Gabriel Arsenie, Sabina Arsenie, Anca
Durata: 45 de minute

13.00 – 14.00 Ingrid Bonța, de la Teatrul Coquette vă prezintă un moment de dans și improvizație cu marionete (20 de minute), urmând ca, în continuarea programului, copiii să poată atinge sau mânui marionetele. La final va fi inclusă, de asemenea, o sesiune foto în cadrul căreia toți doritorii se vor putea fotografia în compania lui Charlie, Ciupicu sau a balerinei Charlotte.
În completare: lectură „la liber” pentru copii și părinți.

14.00 – 15.00 Echipa de la Micile emoții mari vă invită la lectura cărții Miracol în lumea emoțiilor – despre emoții și neuroștiință pe limba copiilor și a părinților – o carte bazată pe metode si studii dovedite. Copiii vor fi invitați să citească din carte, de asemenea. Va fi o experiență interactivă, bazată pe cartea „Miracol în lumea emoțiilor„. Durata: 40 minute
În completare: lectură „la liber” pentru copii și părinți.

15.00 – 16.00 Ingrid Bonța, de la Teatrul Coquette vă prezintă, prin intermediul ac un moment de dans și improvizație cu marionete (20 de minute), urmând ca, în continuarea programului, copiii să poată atinge sau mânui marionetele. La final va fi inclusă, de asemenea, o sesiune foto în cadrul căreia toți doritorii se vor putea fotografia în compania lui Charlie, Ciupicu sau a balerinei Charlotte.
În completare: lectură „la liber” pentru copii și părinți.

16.00 – 17.00 Clubul Creativ – Atelier de creație pentru copii (colaj)
„Colajul este cea mai simplă tehnică de exprimare artistică dar care poate transmite cel mai bogat mesaj!” În cadrul atelierului, copii vor realiza colaje folosind bucăți decupate din ziare și reviste (reviste pe care le pot aduce și de acasă, dacă doresc). Acest atelier urmărește să antreneze aptitudinile artistice ale copiilor și, în acelasi timp, să le stimuleze creativitatea.
Durata: 1h; 10 copii; vârsta: 5-10 ani. Înscrieri aici!
În completare: lectură „la liber” pentru copii și părinți.

17.00 – 18.00 Echipa de laMicile emoții mari vă invită la un super-spectacol despre emoții și neuroștiință pe limba copiilor și a părinților, bazat pe metode și studii dovedite. Va fi o experienta interactivă, bazată pe cartea „Miracol în lumea emoțiilor„.
Durata: 40 minute
În completare: lectură „la liber” pentru copii și părinți.

18.00 – 19.00 MiniArtShow by Ioana Ginghina alături de Editura Humanitas vă invită să intrați într-o poveste dedicată întregii familii. Haideți să faceți cunoștință cu Jojo, un pisoi năzdravan, care e un mare cititor de cărți de povești. În ultima vreme are de furcă cu un ditamai monstru de culoare verde, pe care nu-l vede nimeni în afară de el. Dacă sunteți pregătiți să-i întâlniți pe Jojo si Monstrul, atunci nu ratați întâlnirea cu noi.
Durata: 30-40 minute
În completare: lectură „la liber” pentru copii și părinți.

19.00 – 20.00  Oana Jindiceanu, mamă, actriță și blogger la Mama are Blog va lectura cartea Eu sunt cel mai puternic, de Mario Ramos, apărută la Editura Frontiera. Cui i-e frică de Lupul cel Rău? Nouă, cu siguranță, nu! Chiar dacă suntem mici, avem pe cineva mare care ne iubește și ne ocrotește de tot răul din lume! O poveste minunată, ca o plimbare – dar nu prin pădure, ci prin pădurea de povești, în care te întâlnești cu Scufița Roșie, Cei Șapte Pitici, Cei Trei Purceluși și… multe alte surprize! Cine este cel mai puternic? Ei bine, lupul o știe deja! Păzea!
În completare: un atelier de lectură și improvizație pe baza cărții „Din fericire de Remy Charlip, condus de Ileana Achim, director editorial Editura Frontiera.
Vârsta recomandată: 4+.

20.00 – 21.00Scoala de Arta Teatrala „Invata sa fii tu vă invită la o serie de jocuri interactive ce dezvoltă atenția, viteza de reacție, dicția, comunicarea, integrarea în grup. Atelierul de Arta Teatrală „Învață să fii tu” își propune să te ajute să înveți să te folosești de resursele proprii la capacitate maximă. Constinetizează-ți aptitudinile și ridică-le la rang de calități incontestabile. De ce facem teatru? Cu ajutorul jocurilor inspirate din Arta Teatrală vom reuși să ne armonizăm ușor și rapid cu un grup nou. Jocurile sunt menite să ne ajute să ne integrăm și sa ne adaptăm unui spațiu necunoscut, să ne exprimăm clar și concis părerile, să devenim conștienți de gândurile și ideile pe care le generăm. „Învață să fii tu” împreună cu noi! Durata: 50 min

În holul Ludotecii: 

Între orele 17:00 și 21:00 holurile adiacente Ludotecii Aplodor din Labrator se vor transforma într-o tabără de munte (cu corturi, lanterne și tot tacâmul) sub bagheta magică a echipei de la NoGravity Club, care va propune copiilor următoarele activități:

Atelier de paleontologie „Exploratorii de Fosile, în cadrul căruia echipa NoGravity va prezenta celor mici dinozaurii care au trăit pe teritoriul României; Atelierul va dura în jur 20 de minute, cu pauza de minim 10 minute între ateliere. Timpul total alocat acestui atelier este de 3,5 ore în intervalul 17:00 – 21:00, cu un număr maxim de repetări de 7. Numărul maxim de participanți la fiecare atelier este de 12 copii, adică un flux maxim de participanți de 7 X 12 copii = 84 copii. Vârsta recomandată a participanților este cuprinsă între 6 și 14 ani. Înscrieri aici!

Atelier de educație montană „NoGravity Explorer, în cadrul căruia echipa NoGravity va vorbi cu copiii despre conduita adecvată și sigură în cadrul drumețiilor pe munte; Atelierul va dura în jur 20 de minute, cu pauza de minim 10 minute între ateliere. Timpul total alocat acestui atelier este de 3,5 ore în intervalul 17:00 – 20:30, cu un număr maxim de repetări de 7. Numărul maxim de participanți la fiecare atelier este de 12 copii, adică un flux maxim de participanți de 7 X 12 copii = 84 copii. Vârsta recomandată a participanților este cuprinsă între 6 și 14 ani. Înscrieri aici!

În tot acest interval de timp în zona de ateliere NoGravity va fi amenajată o zona de „așteptare”, cu informații despre proiectele NoGravity.

În Sala de Lectură pentru Copii și Tineret (etajul 1):

18.15 – 19.30 Clubul Creativ – Atelierul de robotică va oferi o demonstrație cu roboți construiți și programați de copiii participanți. Suportul constructiv pentru realizarea și programarea roboților este de ultimă generație, sisteme oferite și în programul educațional.  Elementele de programare  sunt prezentate într-un mod plăcut și relaxant, prin joacă. În cadrul activităților de învățare propuse, copiii vor fi implicați (în echipe de 4 membri) în îndeletniciri pe care ei le adoră: să construiască și monteze diverse ansambluri funcționale, inclusiv cu valențe estetice; să utilizeze calculatorul și să navigheze pe internet; să pună întrebări și să interacționeze cu ceilalți copii. În acest fel ei se implică activ, în mod natural, prin joacă, în procesul de învățare, fiind îndrumați în acest sens de cadre specializate. Construirea si prezentarea va dura max 1 ora; vârsta: 8-10 ani. Pot participa max. 12 copii. Înscrieri aici!

19.30-21.30 Harry Potter ne va „înspăimânta” în nocturnă prin vrăji şi magie. Vom intra împreună într-o lume fantastică, plină de suspans şi ne vom lăsa vrăjiţi de pesonajele care însufleţesc atmosfera. Veniţi cu toţii la Biblioteca Naţională, la Sala de Copii şi Tineret, pentru a petrece o noapte plină de farmec. Pe lângă vizionarea filmului Harry Potter,  veţi fi invitaţi la un joc intitulat Micul detectiv: prin indicii lăsate în răvaşe, veţi descoperi, răsfoind cărţile pentru copii, personajele preferate şi cum se fac vrăjile în lumea lui Harry Potter. O expoziţie cu volumele autoarei britanice J. K. Rowling aşteaptă să fie explorată de toţi cei care ne vizitează.

22:00 – 24:00 – Ateliere de paleontologie și geologie pentru familie, adolescenți și adulți „Exploratorii de Fosile”, în care echipa NoGravity va prezenta zone de interes geologic și paleontologic din România (ideale și pentru excursii în familie). Aceasta va consta într-o video-proiecție și o sesiune de întrebări și răspunsuri.  Timpul estimat al unei astfel de prezentări (inclusiv sesiunea de întrebări și răspunsuri) este de 30 minute, iar pauza între prezentări este de minim 10 minute. Timpul total alocat acestor prezentări este de 2 ore în intervalul 22:00 – 24:00, cu un număr maxim de repetări de 3. Numărul maxim de participanți la fiecare atelier este de 20 de adolescenți/adulți, adică un flux maxim de 60 participanți.

Sursa: https://agendaculturalapentrucopii.ro/2017/09/23/29-septembrie-maraton-cultural-pentru-copii-si-familii-la-biblioteca-nationala/

 

Detalii Eveniment

Perioada:
29-30 Septembrie 2017

Ora incepere:
09:00

Ora terminare:
23:59

Orasul:
București

Detalii Locație

Biblioteca Nationala

Județ:
Sector 3

Oraș:
Bucuresti

Adresa:
Bd. Unirii, nr. 22

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL