Metode de ingrijire a dintilor

Periajul dentar este una din cele mai usoare, accesibile si eficiente metode de ingrijire a dintilor ( a starii de sanatate bucala). El trebuie efectuat de cel putin doua ori pe zi, respectiv dimineata si seara inainte de culcare, daca nu avem la dispozitie timpul si mijloacele de a ne efectua igiena bucala dupa fiecare din mesele principale.

Periajul dentar incepe odata cu aparitia primului dintisor la copii, si se realizeaza folosind o periuta speciala pentru copii, un fel de degetar cu peri moi si intr-o prima etapa fara pasta de dinti.

Dupa ce bebele s-a obisnuit cu periajul (dintisorii apar in jurul varstei de 6-7 luni), puteti introduce si o pasta de dinti speciala pentru copii, care nu contine fluor, sau paste de dinti organice (bio).

Eficienta periajului dentar creste in raport cu indemanarea copilului de a se spala pe dinti (care evolueaza o data cu varsta si cu insusirea unei tehnici de periere potrivita), cu periuta de dinti folosita (care trebuie sa corespunda ca dimensiune si forma, cu varsta si particularitatile dentare ale fiecarui utilizator) si cu pasta de dinti folosita.

De cate ori nu v-ati intrebat in farmacie ce pasta de dinti sa cumparati pentru cel mic? Este o intrebare pe care este cel mai oportun sa o adresati medicului dumneavoastra stomatolog care are grija cel mai probabil si de dintisorii copilului dumneavoastra, si care va va sfatui ce sa alegeti in functie de starea danturii si a gingiilor copilului.

Pentru dinti sanatosi in primii 3 ani, pe langa efectuarea corecta a periajului dentar este bine sa evitati dulciurile, suzeta (mai ales atunci cand bebelusul s-a obisnuit sa adoarma cu ea in gura), biberonul cu lapte sau suc oferit seara , inainte de culcare.

zambeste romania

Pasta de dinti aduce beneficii multiple

Pasta de dinti a aparut ca o necesitate in completarea periajului dentar simplu, nu doar ca simplu odorizant (ceea ce o face mai imbietoare in a o folosi) si substanta detergenta, ci si prin substantele antiseptice, antiiflamatoare, astringente, desensibilizante, fluoruri, calmante, substante abrazive si multe altele, pe care le contin in functie de grupa de pacienti carora li se adreseaza.

Majoritatea pastelor de dinti au un continut mediu sau mic de substante active medical si de aceea ar fi de preferat sa nu va axati pe folosirea unui singur fel de pasta de dinti ci sa le variati (in cazul in care medicul nu va indica o anumita pasta de dinti pentru cel mic).

Sunt numeroase afectiunile dentare si bucale care necesita o atentie deosebita chiar si din punctul de vedere al pastei de dinti, pentru ca este un mod usor de aplicare a unor substante active care vor ajuta la tratarea problemelor.

Pe parcursul vietii trecem prin mai multe etape de evolutie si involutie care au nevoie uneori de adjuvanti; incepem cu perioada eruptiei dentare atat a celei temporare cat si a celei definitive (in care sunt necesare substante calmante, apoi fluorurate), apoi prin perioada in care ocluzia (modul in care arcadele dentare se angreneaza intre ele) se stabilizeaza (pot apare sensibilitati), perioada de trasformari hormonale si de alimentatie neechilibrata ce insoteste adolescenta (cand pot apare diverse forme de gingivite, leziuni cuneiforme la coletul dintilor), maturitatea si imbatranirea atat a dintilor cat si a structurilor de sustinere care are nevoie de substante ce stimuleaza regenararea tisulara.

De aceea, este foarte bine sa folositi o pasta de dinti adaptata varstei copiluluidumneavoastra, transformati asta intr-un avantaj, in sensul ca pasta de dinti poate sa ajute si in cazul unor afectiuni colaterale pe care le poate avea copilul, chiar daca le considerati minore.

SFAT MEDIC

Sfaturi pentru prevenirea cariei

Exista mai multe metode de prevenire a cariilor dentare, insa una dintre cele mai cunoscute este fluorizarea. Fluorul poate fi administrat pe cale generala, sub forma de pastile sau solutii, sau poate fi folosit local, clatind gurita cu solutii primite de la medic. O alta metoda de fluorizare este aplicarea locala, pe dinte, a unor solutii apoase, geluri sau lacuri speciale pentru copii. Acestea sunt utilizate de medicul dentist in cabinet.

Pasta de dinti folosita acasa, in mod uzual, aduce necesarul de fluor doar daca acesta depaseste 1000 parti per million (ppm) in compozitia ei. Copiii mai mici de doi anisori, care nu au invatat inca sa clateasca, pot inghiti pasta de dinti si, de aceea, recomandam folosirea unor produse fara fluor pana la aceasta varsta.

In cazul in care copilul tau merge la gradinita sau scoala si nu poate folosi periuta si pasta de dinti si nicio alta metoda de igienizare a gurii, ii puteti oferi guma de mestecat pentru copii, fara zahar, care ajuta la indepartarea resturilor alimentare care raman in cavitatea bucala dupa consumarea de alimente sau bauturi. Atentie! Guma de mestecat fara zahar poate fi folosita dupa varsta de 4 anisori, cand copilul intelege ca nu trebuie sa o inghita si ca trebuie sa o mestece doar 15-20 de minute dupa fiecare masa, gustare sau bautura.

Periajul dentar cu paste fluorurate ramane obligatoriu dimineata, imediat dupa ce prichindelul s-a trezit si seara, inainte de culcare.

NU UITA!

Daca esti in parc cu micutul si acesta vrea o gustare, sau daca merge la gradinita sau la scoala si consuma alimente sau bauturi fara a –si putea peria dintisorii ulterior, ii poti recomanda sa mestece timp de maxim 15-20 de minute dupa fiecare masa, o guma de mestecat pentru copii, fara zahar. Gustul placut al gumei de mestecat fara zahar o va transforma intr-un desert, iar aciditatea produsa de resturile alimentare va fi neutralizata. De asemenea, prin mestecarea gumei, saliva secretata va realiza o autocuratire a guritei copilului protejandu-l de carii. Orbit for KIDS cu cele doua arome: Bubble Gum sau Tropical Fruit este alegerea ideala pentru a va asigura ca micutul are dinti curati si sanatosi pe tot parcursul zilei !

EDC_orbit_for kids_cmyk-02

 

 

Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!

 

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU