Miraculosul cer instelat. Cursuri astronomie pentru copii 8-13 ani

11:00 - 12:30
Sâmbătă 16 Ianuarie 2021
Online
Cursul costă 300 de lei. Pentru înscriere și plată: https://bit.ly/AstronomiePentruCopii

Astronom din pasiune, Elisabeta Petrescu, lectorul atelierului, le va fi celor mici ghid printre stele, nebuloase şi galaxii. Cu răbdare şi umor, într-o atmosferă relaxată, copiii vor învăţa „să se orienteze pe cer”.

Vor descoperi ce este aceea o stea căzătoare, cum au apărut, de fapt constelaţiile, ce se întâmplă atunci când e eclipsă şi cum ar fi viaţa pe altă planetă.

Şi, mai ales, vor afla, în sfârşit, răspunsul la dificila întrebare „De ce e cerul albastru?”

Temele atelierelor:

1. Observarea cerului de zi şi noapte – Cunoaşterea cerului de zi şi de noapte. Pe timpul zilei cerul este albastru datorită luminii venite de la Soare şi a atmosferei planetei noastre.
Vom afla ce fenomene se produc în atmosferă pe cer în timpul zilei şi pe timpul nopţii. Putem diferenţia planetele de stele şi îi învăţăm şi pe cei mici cum să o facă.
Pe cerul de noapte se pot observa zone numite constelaţii: copiii vor învăţa cum le pot folosi ca să se orienteze, indiferent unde s-ar afla.
Exerciţiu: Construim un mic proiector de constelaţii pentru telefonul mobil. Cu un sul de carton, o coală de hârtie, un ac şi lipici, vom crea constelaţii pentru a le proiecta pe tavan.

2. Sistemul solar – Câţi sateliţi naturali are Soarele? Vom ajunge la fiecare planetă în parte şi vom discuta toate caracteristicile lor.

Nu ne vom limita la cele opt planete, vom merge cu gândul până la cele mai îndepărtate obiecte din sistemul solar. Dacă Mercur orbitează în jurul Soarelui în 88 de zile, vom afla că Eris – ultima planeta pitică – face peste 560 ani în călătoria ei în jurul Soarelui.
Exerciţiu: Pe o bucată de carton pe care o vom decupa în cerc, fiecare copil îşi va crea propria planeta.
La final vom avea un nou sistem solar. Planetele pot fi telurice sau joviene, copiii vor afla la curs care e diferenţa.

3. Călătorie virtuală prin Univers – Sistemul nostru solar este o zonă foarte mică din galaxia din care facem parte.

Continuăm povestea noastră despre Univers şi ne îndepărtăm de planeta noastră. Învăţăm stelele vecine cu noi şi mărimea lor comparativ cu Soarele. Descoperim ce se întâmplă în galaxia noastră şi din ce este compusă.
Apoi trecem mai departe şi aflăm că există o mulţime de alte galaxii. Copiilor le va plăcea să descopere ce sunt nebuloasele, mai ales că imaginile lor sunt foarte, foarte colorate.
Exerciţiu: Într-un borcan gol vom adăuga vata şi culori acrilice şi ne vom face propria nebuloasă.

4. Astronautică şi explorarea spaţiului – Nu putem ajunge cu bicicleta sau cu rolele în spaţiu. Avem nevoie de o viteză mai mare.
Chiar dacă ne folosim de maşină, tren sau avion, nu vom obţine viteza necesară pentru a părăsi forţa de atracţie a planetei.

Vom vorbi despre primele rachete construite, despre viteza potrivită pentru a orbita în jurul planetei şi cea pe care trebuie să o obţii pentru a pleca către alte destinaţii: Luna sau una dintre planete.

Aflăm cât ar dura o călătorie până pe Pluto sau până la cea mai apropiată stea şi de ce preferă oamenii de ştiinţă să trimită acolo sonde spaţiale, nu rachete.

Exerciţiu: Pe un poster lung, pe care avem desenate toate planetele, calculăm cât am face până la toate planetele din sistemul solar dacă am pleca cu maşina (100km/h), avionul (700km/h) sau cu o sondă spaţială (60000km/h). Veţi primi pe mail posterul.

Lector: Elisabeta Petrescu
Dată de începere: 16 ianuarie 2021; Oră: 11:00
Număr de ateliere: 4; Frecvenţă săptămânală, sâmbătă (o întâlnire durează 1h 30 min)
Vârstă minimă 8 ani, vârstă maximă 13 ani
Cost: 300 de lei (total pentru 4 întâlniri)


Pentru părinți, „Când o să poată trăi oamenii pe altă planetă?” este noul „De ce e cerul albastru?”.

 

Nu te stresa. Pentru orice întrebări despre stele, planete, extratereștri, eclipse și nave spațiale există 𝐀𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐀𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢, organizat de Fundația Calea Victoriei și susținut de Elisabeta Petrescu.

Elisabeta știe să spună pe înțelesul copiilor tot ce vor ei să afle despre miraculosul cer înstelat. Atelierul este gândit pentru copii de 8-13 ani și are loc săptămânal, sâmbăta, din 14 noiembrie, de la 11.00 la 12.30.

Cei mici vor descoperi ce este aceea o stea căzătoare, cum au apărut, de fapt constelaţiile, ce se întâmplă atunci când e eclipsă şi cum ar fi viaţa pe altă planetă.

🌠 Află ce fenomene se produc în atmosferă pe cer în timpul zilei şi pe timpul nopţii și învață să se orienteze, cu ajutorul constelațiilor, indiferent unde s-ar afla.
🌌Tot la atelierul de astronomie descoperă ce este sistemul solar: câţi sateliţi naturali are Soarele și ce caracteristici are fiecare planetă. Învață și ce este aceea o galaxie, din ce e compusă și cum funcționează.
🚀 La altă întâlnire vor vorbi despre astronauți și explorarea spaţiului. Despre primele rachete construite, despre viteza potrivită pentru a orbita în jurul planetei şi cea pe care trebuie să o obţii pentru a pleca către alte destinaţii: Luna sau una dintre planete.
👨‍🚀 Află cât ar dura o călătorie până pe Pluto sau până la cea mai apropiată stea şi de ce preferă oamenii de ştiinţă să trimită acolo sonde spaţiale, nu rachete.

Taxa de participare este 300 de lei și se poate plăti direct de pe site sau prin transfer bancar.

Cu o zi înainte de data începerii, primești pe mail linkul unde copilul tău va urmări cursul.

Mai multe informații poți cere pe [email protected].
Info&plată: https://bit.ly/AstronomiePentruCopii


EVENIMENTE TRECUTE

Fundatia Calea Victoriei invita copiii sambata 12 noiembrie, ora 11:00, sa participe la Miraculosul cer instelat – Atelier de Astronomie pentru copii (8-13 ani), un curs interesant si amuzant, sustinut de Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti.

Pe parcursul celor 3 intalniri, micutii pasionati de astronomie si cei pur si simplu curiosi sa exploreze cerul instelat al noptii vor parcurge o calatorie de milioane de ani lumina, pornind de pe Terra, spre galaxiile cele mai indepartate ale Universului.

Astronom din pasiune, autor a peste 14 000 de observatii de stele variabile, Adrian Sonka le va fi celor mici ghid printre stele, nebuloase si galaxii. Cu rabdare si umor, intr-o atmosfera relaxata, copiii vor invata “sa se orienteze pe cer”

Vor invata ce este aceea o stea cazatoare, cum au aparut, de fapt constelatiile, ce se intampla atunci cand e eclipsa si cum ar fi viata pe alta planeta. Si, mai ales, vor afla, in sfarsit, raspunsul la dificila intrebare “De ce e cerul albastru?”

Ultima sedinta a cursului se va tine la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, unde copiii isi vor face propriile observatii astronomice.

Detalii Cursuri de astronomie pentru copii, Miraculosul cer instelat.

Atelierul 1 – Observarea cerului de zi si noapte

Cerul de zi: orizontul; culoarea cerului; obiectele astronomice care se vad ziua pe cer;

Cerul  de noapte: stelele; constelatiile; planetele; Luna; satelitii artificiali;

Fenomene astronomice: stelele cazatoare; eclipsele de Soare si Luna;

Atelierul 2 – Ghid vizual al Universului cu imagini luate de cele mai mari telescoape

Distante in Univers;

Stelele – nastere, viata, moarte;

Aglomerari stelare;

Galaxii, roiuri de galaxii;

Atelierul 3 – Calatorie virtuala prin Univers folosind un program de planetariu

Calatorie prin Sistemul Solar;

Cum ar fi sa traiesti pe alte planete;

Vecinele Soarelui – stelele;

Galaxia – orasul nostru;

Universul

Detalii organizatorice cursuri astronomie copii:

Lector: Adrian Sonka

Numar ateliere: 3; Frecventa: saptamanal, sambata

Varsta Minima: 8 ani; Varsta Maxima: 13 ani

Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate): 135 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

INSCRIERE LA [email protected]

Miraculosul cer instelat – Atelier de Astronomie pentru copii de 8-13 ani

Detalii Eveniment

Data:
Sâmbătă 16 Ianuarie 2021

Program:
11:00 - 12:30

Orasul:
Online

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din Online!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL