Parcul IOR există și are nevoie de noi – Apel de participare

05-14 August 2023
București

12 𝒉𝒂 𝒅𝒆 𝒕𝒆𝒓𝒆𝒏 𝒑𝒐𝒕 𝒅𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊 𝒔𝒑𝒂𝒕̦𝒊𝒖 𝒅𝒆 𝒍𝒖𝒄𝒓𝒖 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒔̦𝒕𝒊, 𝒄𝒆𝒓𝒄𝒆𝒕𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊 𝒔̦𝒊 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒔̦𝒕𝒊 𝒅𝒆 𝒎𝒆𝒅𝒊𝒖
𝑠̦𝑖 𝑙𝑜𝑐 𝑑𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑙𝑛𝑖𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑜𝑡̦𝑖 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖

🌿 în spiritul solidarității cu comunitatea locuitorilor din jurul parcului IOR, care luptă pentru revendicarea spațiului verde, jefuit de mafia imobiliară și corupția din Bucuresti

💥și în condițiile în care noii proprietari care au preluat abuziv 12 hectare, au găurit copacii cu burghiul, i-au otrăvit, și au omorât prin ardere zeci de arici si alte animale care trăiau pe teren, apoi i-au alineat ostentativ la marginea drumului. autoritățile au închis ochii la toate aceste acțiuni abuzive care s-au petrecut peste noapte, iar proprietarii nu au primit nicio amendă pentru aceste abuzuri.
(situația juridică)

🌿 în spiritul solidarității cu natura rămasă în viață

💥și în conditiile în care suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor este de 9 mp, mult sub 25, minima recomandată, iar dispariția acelei zone din parc ar reduce și mai mult această normă, ar ridica nivelul de poluare și temperaturile resimțite

💥💥în conditiile în care dreptul la spatiu verde înseamnă dreptul nostru la a respira
𝒍𝒂𝒏𝒔𝒂̆𝒎 𝒖𝒏 𝒂𝒑𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒑𝒂𝒓𝒕𝒊𝒄𝒊𝒑𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒅𝒓𝒆𝒔𝒂𝒕 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒔̦𝒕𝒊𝒍𝒐𝒓, 𝒄𝒆𝒓𝒄𝒆𝒕𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒊̂𝒏 𝒔̦𝒕𝒊𝒊𝒏𝒕̦𝒂 𝒎𝒆𝒅𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊, 𝒂 𝒇𝒍𝒐𝒓𝒆𝒊 𝒔̦𝒊 𝒇𝒂𝒖𝒏𝒆𝒊 𝒔̦𝒊 𝒕𝒖𝒕𝒖𝒓𝒐𝒓 𝒄𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒆𝒔𝒂𝒕̦𝒊 𝒅𝒆 𝒔𝒐𝒂𝒓𝒕𝒂 𝒑𝒂𝒓𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒔̦𝒊 𝒂 𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊 𝒖𝒓𝒃𝒂𝒏𝒆 𝒔̦𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆, 𝒑𝒓𝒊𝒏 𝒎𝒊𝒋𝒍𝒐𝒂𝒄𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒓𝒊𝒊, 𝒑𝒐𝒕 𝒕𝒓𝒂𝒈𝒆 𝒖𝒏 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒍𝒂𝒓𝒎𝒂̆ 𝒂𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂 𝒔𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒇𝒍𝒂𝒈𝒓𝒂𝒏𝒕𝒆 𝒂 𝒛𝒐𝒏𝒆𝒊 𝒓𝒆𝒕𝒓𝒐𝒄𝒆𝒅𝒂𝒕𝒆 𝒂 𝒑𝒂𝒓𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑰𝑶𝑹.

★🍀★ invităm 𝙖𝙧𝙩𝙞𝙨̦𝙩𝙞 din toate domeniile cu practici și intervenții ce revizitează relația cu natura din perspectiva urgenței momentului, acela care cere o acțiune imediată la exercitarea dreptului de a spune nu unei distrugeri flagrante a ei.
– practicile artiștilor pot lua forme diverse: performance-uri, intervenții, happeninguri colective, sau ateliere (dans, actorie, muzica, scriere, etc) dedicate oamenilor din cartier. opțional, în urma atelierelor poate rezulta un performance / intervenție in situ.
toate intervențiile sau atelierele se pot întâmpla o singura dată, dar încurajăm recurența lor (ex. în fiecare marți)
– intervențiile artistice sunt menite să atragă atenția prin mijloace estetice asupra distrugerii care se întâmplă naturii cat și nouă ca locuitori urbani.
– orice propunere e bine venită.
– mai multe detalii aici

★🍀★ invităm 𝙘𝙚𝙧𝙘𝙚𝙩𝙖̆𝙩𝙤𝙧𝙞: peisagiști, botaniști, horticultori, entomologi, pedologi, micologi, ornitologi, agricultori, oameni ai câmpului, care pot veni cu propuneri atât de cartografiere a zonei rămase în viață și identificare/evidențiere a valorii ei pentru biodiversitate și calitate a vieții, dar și o utilă inventariere a valorii celei distruse.
cât si cu propuneri de tururi ghidate de recunoaștere a speciilor de vegetație din parc și discuții, lecturi, prezentări de studii și cercetări proprii sau pe tematici legate de specificitatea faunei și florei parcului IOR

★🍀★ invităm 𝙖𝙘𝙩𝙞𝙫𝙞𝙨̦𝙩𝙞 𝙙𝙚 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙪: cu experiență în grădinărit urban, permacultură, micro grădini, grădini comunitare, urbalism, culegători urbani, ROR, etc pentru a ne împărtăși din experiența lor și pentru a se alătura protestului

★🍀★ invităm 𝙤𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙯𝙖𝙩̦𝙞𝙞 𝙙𝙚 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙪 și toate entitățile care au luptat și au câștigat o cauză de mediu să se alăture demersului, să participe cu know-how și să ajute în felul acesta comunitatea din jurul zonei retrocedate a parcului IOR sa obțină statutul de spațiu verde a zonei.

★🍀★ invităm 𝙤𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞, pentru care miza din spatele întregului demers e importantă. acela de a păstra cele 12 ha de parc ca zonă verde pentru oraș și pentru cartier.
Demersul nostru nu e un proiect finanțat, așa încât nu nu filtrăm propuneri. Toate propunerile sunt binevenite, și e o ocazie sa vă adresati practicile, ideile și cercetările unei urgențe care are nevoie de voi.

Va invităm să ne trimiteți propunerile pe adresa [email protected] până pe 14 august, deși puteți începe de mâine.
𝑣𝑜𝑚 𝑐𝑎̆𝑢𝑡𝑎 𝑖̂𝑚𝑝𝑟𝑒𝑢𝑛𝑎̆ 𝑚𝑒𝑡𝑜𝑑𝑒 𝑑𝑒 𝑎𝑢𝑡𝑜-𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑐 𝑝𝑒 𝑏𝑎𝑧𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑙𝑎𝑏𝑜𝑟𝑎̆𝑟𝑖 𝑠̦𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑎𝑚𝑖𝑛𝑎̆𝑟𝑖 𝑠̦𝑖 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑔𝑟𝑖𝑗𝑒𝑖 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑒

🌻🌻🌻 suntem un grup format din artiști independenți și cetățeni ai cartierului Titan. nu aparținem nici unei grupări politice, fundație sau ONG dar ne bucurăm când orice asociație de oameni formală se alătură unei dorințe comune de a revendica dreptul la spațiu verde, un drept vital la respirație care e încălcat de corupția politică si mafia imobiliara din Bucuresti.
– dreptul la spațiu verde reprezintă și dreptul la locuri libere de orice fel de consum sau de putere.
– spațiile verzi sunt spații orizontale, tolerante, fluide și inclusive care nu țin cont de clasa socială sau alte separări
– întrebări deschise pentru loc:
– ce putem învăța de la natură? cum își structurează plantele viața, creșterea?
– pentru că natura cuprinde toată diversitatea infinitelor specii ce o definesc, ce se alătura una alteia și cresc împreună prin simbioze și colaborări.

Detalii Eveniment

Perioada:
05-14 August 2023

Ora incepere:
13:00

Ora terminare:
19:00

Orasul:
București

Detalii Locație

Parcul Alexandru Ioan Cuza

Oraș:
Bucuresti

Adresa:
Strada Liviu Rebreanu/Baba Novac/Nicolae Grigorescu

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL