Programul Teatrului Ion Creangă în 2023. Spectacole de Teatru pentru Copii și Părinți

Luna mai este foarte specială pentru Teatrul Ion Creangă. De 57 de ani, dăm viață poveștilor care ne-au adus împreună. Pe data de 4 mai 1965 am adus pe scena noastră primele personaje din povești, iar micii spectatori împreună cu părinții acestora ne-au aplaudat pentru prima dată.

Povestea merge mai departe și continuăm să jucăm cele mai frumoase spectacole pentru copii și părinți. La Sala Mică, din strada Biserica Amzei nr. 21-23, cei mai mici spectatori se pot bucura și în luna mai de spectacolele noastre din cadrul programelor #TICBEBE și #TICPITIC, povești cu personaje clasice sau scrise de cei mai dibaci dramaturgi. Partenerii noștri de la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” ne deschid ușile și cortina pentru a putea juca și spectacolele din cadrul programului #TICJUNIOR, menite să-i poarte pe toți spectatorii în lumea magică a literaturii universale.

Vă invităm să descoperiți alături de actorii Teatrului Ion Creangă cele mai îndragite personaje de la care puteți învăța lucruri, cu care puteți interacționa sau cărora vă puteți alătura în poveste. De Ziua Teatrului (4 mai), cadoul nostru sunteți voi, spectatorii.

PROGRAM MAI 2022

Punguța cu doi bani (3-6 ani)

8 MAI, ora 17:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Un spectacol muzical și interactiv, „Punguța cu doi bani” este o oportunitate de a redescoperi poveștile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deși au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă – și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Fără Frică (3-6 ani)

3 MAI, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

În grădina vrednic lucrată de doi iepuri politicoși și foarte ascultători, au loc în ultimul timp neînțelegeri între ei și noua lor invitată – Rița. Deși veverița ar prefera singurătatea în locul prietenilor, se întâmplă ceva ce o va face să-și schimbe părerea. Pămătuf și Urechilă trebuie să-și învingă frica pentru a o salva pe Rița. Oare curajul este cu adevărat mai mare decât frica?

Pinguinii melomani (3-6 ani)

5 MAI, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Au fugit de la circ, au decis să călătorească la Polul Sud și se gândesc să-și înființeze propria orchestră. Recunoașteți descrierea? Pingunel și Pingunica, cei doi mici pinguini melomani – înarmați cu un munte de curaj și vise pe măsură – ne-au pregătit o nouă lecție despre muzică, despre dedicare și despre încredere în propriile forțe. Și mai ales despre prietenie, pentru că în Clubul Pinguinilor Melomani suntem cu toții o mare familie.

Călătorii prin galaxii (+4 ani)

6 MAI, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Se știe despre Soare că este steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră, iar despre Lună că este un corp astronomic care se învârte în jurul Pământului. Dar ce știu Soarele și Luna despre celelalte planete? Poți să afli pornind alături de noi într-o aventură prin Univers! Amuzant și deopotrivă educativ, spectacolul „Călătorii prin galaxii” oferă un excelent punct de plecare pentru părinți, bunici, prieteni sau educatori, pentru a discuta despre stele, planete, gravitație și toate surprizele pe care le rezervă Universul.

Ursul păcălit de vulpe (3-6 ani)

7 MAI, ora 11:30 & 29 MAI, ora 17:00, Sala Mică

Un urs flămând întâlnește o vulpe vicleană; ca toate vulpile. Grămada de pește din jurul acesteia îl fac pe urs să poftească la hrana vecinei sale. Însă, o baltă întreagă doar pentru el sună mai bine decât un singur pește. Din gelozie pentru coada frumoasă despre care se vorbește în toată pădurea, vulpea îi plănuiește acestuia o farsă. Despre cum l-a păcălit vulpea pe urs ne va povesti chiar peștele, mărul discordiei. Lăcomia și falsa prietenie îi vor da ursului din poveste o lecție pe care nu o va uita prea curând.

Cei trei purceluși (3-6 ani)

7 MAI, ora 18:30 & 22 MAI, ora 17:00, Sala Mică

Cei trei purceluși dezbat cât se poate de serios arhitectura viitoarelor căsuțe în care vor să-și petreacă iarna. Să fie de hârtie sau din ziare? Să fie din crenguțe? Sau să fie din cărămidă? Moment în care un lup le dă târcoale. Povestea își urmează firescul într-un spectacol dinamic, plin de cântece, cu o atmosferă veselă. Iar binele învinge întotdeauna răul.

CUTInE (sub 3 ani)

8 MAI, ora 10:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

O simplă cutie poate că e – doar o cutie. Mai multe cutii se pot transforma în tot ce vrei. Imaginația este și ea un joc care îți desenează în fața ochilor obiecte și forme nebănuite la început. Iar pentru ca jocul să fie și mai fascinat – deschide cutia. Ce să vezi? Înăuntru se arată alte lucruri numai bune de folosit în completarea distracției. Spectacolul „CUTInE” îi ajuta pe copii să construiască împărății din mici obiecte ușor de folosit. 

Prostia omenească (+4 ani)

13 MAI, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Despre prostia omenească se știu multe, dar se spun puține. Omul poveștilor, Ion Creangă, a scris în urmă cu mulți ani despre nemărginita prostie omenească care se întâlnește la tot pasul. Se povestește astfel despre un om care a fugit în lume pentru a scăpa de prostie. Dar o vorbă din popor spune: „De ce îți este frică, nu scapi!”. Rămâne de văzut dacă personajul din poveste se întoarce acasă, la familia lui puțin mai fericită în istețime decât restul lumii.

Superorii revin! (+4 ani)

14 MAI, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

Lumea poveștilor și lumea virtuală sunt profund conectate: de fiecare dată când un copil renunță să mai citească și alege să între pentru totdeauna în lumea jocurilor virtuale, un personaj dispare în Valea Uitării. Sub această amenințare teribilă, eroii din basme pornesc într-o uriașă aventură pentru a așeza universul poveștilor din nou în echilibru. Însă, pe măsură ce lupta se întețește, o nouă misiune, chiar mai importantă – salvarea timpului magic petrecut în familie – îi va transforma pe protagoniștii noștri în adevărații supereroi ai tuturor timpurilor.

Glasul copilăriei (+6 ani)

14 MAI, ora 17:00 & 27 MAI, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Pentru cum arătam și cine suntem nu avem nici o vină. Ar fi bine să învățăm să ne iubim așa cum suntem. Dar astfel de temeri au și adulții, cu atât mai mult copiii. Eva nu vrea să mai iasă din casă din această cauză: frica de a nu fi arătată cu degetul. Noroc că prietenii care o însoțesc în fiecare zi la școală sunt alături de ea și o încurajează să facă numai bine.

O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (+6 ani)

15 MAI, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

Cele o mie și una de nopți pline de povești ascund taine și povețe nebănuite. Una dintre ele e despre un băiat al cărui nume s-ar traduce – cel cu credință. E vorba despre Aladin și drumul său spre darul care îi este menit de la naștere – Lampa cea magică, despre care se spune că poate îndeplini orice dorință din lume. În aventura sa se mai alătură și un covor fermecat, dar și alte două personaje magice. Drumul lui Aladin e presărat cu diverse obstacole spre împărăția și dragostea menită, pe care trebuie să le treacă cu inteligență și răbdare.

Pernuța somnoroasă (sub 3 ani)

15 MAI, ora 17:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Când lumina se stinge, imaginația unui copil „se aprinde”. Povești cu umbre și forme încep să apară, iar jocuri noi sunt inventate în acest moment plin de mister. Copilul poate să adoarmă într-un submarin, sub apă sau într-un balon cu aer cald, deasupra dealurilor colorate și să se trezească în patul său, ca printr-o magie. „Pernuța somnoroasă” este un spectacol despre percepție, imagini, sentimente și despre noi moduri de joacă pe care micii spectatori le descoperă înainte de culcare.

Punguța cu doi bani (3-6 ani)

21 MAI, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

Un spectacol muzical și interactiv, „Punguța cu doi bani” este o oportunitate de a redescoperi poveștile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deși au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă – și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Jack și vrejul de fasole (+5 ani)

28 MAI, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

O poveste clasică într-un format muzical antrenant. O doză consistentă de energie și entuziasm. O aventură fermecată pentru întreaga familie. Spectacolul „Jack și vrejul de fasole” pledează pentru bucuria, curajul și curiozitatea celor care nu și-au rătăcit candoarea prin hățișurile vieții adulte. Atunci când frumusețea copilăriei este umbrită de griji și nevoi, creativitatea devine unica modalitate prin care realitatea poate fi transformată într-o lume de basm.

Hainele cele noi ale împăratului (3-6 ani)

28 MAI, ora 17:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21–23)

Nimănui nu-i place un om răsfățat și alintat. Dar ce se întâmplă când acest om are și o împărăție de condus? Un împărat se vrea adulat de către supușii săi, deși nu face nimic toată ziua, decât să cumpere haine pe care nu le poartă niciodată. Pentru a-i îndrepta comportamentul și a salva împărăția, se pune la cale un plan viclean. Împăratului i se pregătește un costum cu stil, din cea mai fină țesătură care sigur îl va face să-și schimbe purtarea.

O poveste a porcului (+5 ani)

29 MAI, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

Doi oameni simpli — un moș și o babă — măcinați de singurătate, se hotărăsc să ia drept copil prima ființă care le iese în cale. Atunci, soarta îi aruncă moșului în drum un purcel. Desigur, nu orice fel de purcel, ci unul fermecat, capabil de fapte mărețe. Inspirat de basmele copilăriei, spectacolul transformă imaginarul lui Ion Creangă într-o poveste despre încredere și curaj, în care magia se infiltrează în realitate.


APRILIE 2022

Restricțiile s-au relaxat, așadar teatrele își pot primii spectatorii fără constrângeri. Pentru aceia dintre dumneavoastră cărora le-a fost dor să pășească în sala de teatru, sau care nu au reușit să-și achiziționeze bilete din cauza restricțiilor, Teatrul Ion Creangă a presărat programul lunii aprilie cu cele mai frumoase povești care prind viață fie pe scena de la Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23), fie pe cea gazdă de la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1). Printre mulțimea de titluri își face loc și o premieră al cărei scenariu are la baza una dintre cele mai cunoscute povești ale lui Ion Creangă – Ursul păcălit de vulpe – și se înscrie în rândul spectacolelor din categoria #TICPITIC, care se adresează copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani. Tot în aprilie pot fi urmărite și spectacolele din categoriile #TICBEBE construite special pentru bebelușii cu vârsta până în 3 ani, dar și cele din #TICJUNIOR, acestea fiind adresate picilor cu vârsta peste 5 ani.

La Teatrul Ion Creangă poți găsi, cu siguranță, un spectacol pe placul celor mici, fie că forma de expresie este nonverbală, sau sunt bazate pe povești din rândul celor universale sau autohtone.

PROGRAM APRILIE

De-a Micul Prinț (4-6 ani)

1.04 & 29.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

În dorința de a aduce filosofia Micului Prinț aproape de copiii între 4 și 6 ani, care abia încep să se plimbe din planetă în planetă, regizoarea Ioana Petre pleacă într-o foarte serioasă călătorie de explorare a celebrului text. Alături de ea, întreaga echipă va cerceta și se va juca, va pune întrebări și va crea labirinturi, pentru ca, la final, să poată deosebi un elefant din burta unui șarpe de o pălărie.

Punguța cu doi bani (3-6 ani)

2.04, ora 10:00 & 16.04, ora 17:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

„Punguța cu doi bani” este o excelentă oportunitate de a redescoperi poveştile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deşi au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă tânără și talentată, care propune o interpretare inedită a binecunoscutului text, spectacolul aduce publicul – copii și adulți deopotrivă – în mijlocul acțiunii. „Încă din foaier pornim în aventură. Alături de cocoș pornim la drum, trecând prin apă și prin foc, în lupta cu boierul, cu vizitiul și bucătăreasa. Când pe drum, când pe lângă drum, în curtea căsuței colorate sau printre copaci, strigând cu toții: Cucurigu, boieri mari, dați punguța cu doi bani!” (Gabriela Dumitru, regizor)

Fata babei și fata moșului (3-6 ani)

2.04, ora 17:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Competiția între oameni începe încă din primii ani de viață și este mai cu seamă accentuată în familiile în care sunt mai mulți frați. În povestea lui Ion Creangă, această luptă dintre cele două fete se răsfrânge și asupra părinților, iar în general poate fi privită ca o dualitate între bine și rău. Cum se rezolvă toate aceste conflicte aflăm împreună în sala de teatru urmărind un spectacol plin de umor, muzică și dans.

Pernuța somnoroasă (0-3 ani)

3.04, ora 10:00 & 27.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Somnul lin al copiilor este… cel mai dulce somn! Dar toți părinții știu că micuții lor au nevoie de un prieten devotat cu care să împărtășească ritualul poveștilor de noapte bună. Faceți cunoștință cu nimeni alta decât pernuța somnoroasă – o prietenă pufoasă și curioasă, numai bună de strâns în brațe, care ne însoțește peste tot unde ne poartă imaginația sau visele: printre nori și peste valuri, prin tuneluri roz sau peste constelații din voaluri.

Magia ghicitorilor (3-6 ani)

3.04, ora 18:30 & 19.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Două universuri diferite, lumea ghicitorilor și lumea trucurilor magice, se intersectează într-un punct: acela al distracției. Rezultatul este un spectacol interactiv și educativ, în care giumbușlucurile alternează cu întrebări care ne hrănesc curiozitatea, ne antrenează logica și ne dezvoltă capacitatea de înțelegere.

Glasul copilăriei (peste 6 ani)

5.04, ora 18:00 & 13.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Privită prin ochii unui copil, o zi petrecută la școală poate părea mai complicată decât ne putem imagina. Cu toții ne confruntăm cu sentimente de frustrare și neputință, iar lipsa de încredere în sine poate eroda personalitatea. Însă de cele mai multe ori, situația nu e chiar așa cum o percepem inițial și cel mai bine este să fim mereu atenți la cei din jur și să conștientizăm că suntem diferiți, adică unici.

Ursul păcălit de vulpe (3-6 ani)

8.04, ora 18:00; 10.04 & 17.04, ora 17:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Una dintre cele mai îndrăgite povești ale lui Ion Creangă, Ursul păcălit de vulpe, ajunge pe scena Teatrului Ion Creangă, într-un spectacol parcă inspirat de timpul prezent în care ni se revelează două teme importante lăcomia și prostia într-un mod anecdotic și plin de haz.

Vom asista la un spectacol în spectacol, căci distinsul vulpoi, personajul nostru principal, lacom și viclean, va da o adevărată reprezentație în ademenirea țăranului și a ursului. Oare care dintre cei doi va fi mai ușor de „cucerit”? Nu în zadar circulă în popor întrebarea „cum a rămas ursul fără coadă?”, iar răspunsul îl veți afla chiar aici în spectacol. Și mai există un amănunt de care trebuie să țineți cont – tot ceea ce veți vedea va fi relatat de un personaj special, un Pește histrionic.

Jack și vrejul de fasole (peste 5 ani)

9.04, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

Magicul și necunoscutul sunt două atribute care pot descrie povestea lui Jack – o aventură pentru întreaga familie. Fasolea magică este liantul între lumea noastră – lumea de jos – și lumea magică a căpcăunilor – lumea de sus, elementul magic, născut din creativitate, prin care realitatea este transformată într-o lume de basm. Haideți să descoperim împreună de ce calități avem nevoie pentru a începe explorarea unei lumi necunoscute!

Hainele cele noi ale împăratului (3-6 ani)

9.04, ora 17:00 & 30.04, ora 10:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Luminăția Sa, măritul Împărat prea bine îmbrăcat și foarte lăudat are tot timpul nevoie de aplauze și complimente. Lui nu-i pasă de regat; toată ziua visează țesături fine și broderii de calitate, de fiecare dată unele mai noi și mai grozave. Dar când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, împăratului i se pregătește o surpriză.

Prostia omenească (peste 4 ani)

12.04 & 26.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

O interpretare în cheie modernă a celebrei povești scrisă de Ion Creangă acum mai bine de 140 de ani, spectacolul „Prostia omenească” aduce în atenția tinerilor spectatori o lecție de viață, vorbindu-le copiilor despre defecte umane și despre limite.

Amintiri într-o valiză (2-5 ani)

14.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Luând forma unei povești neobișnuite despre un călător teribil de amuzant și despre peripețiile sale extraordinare, spectacolul non-verbal se adresează micuților, dar și părinților, antrenând prin zâmbete imaginația, empatia și creativitatea spectatorilor săi de diferite vârste.

Fără frică (3-6 ani)

15.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

O lecție deschisă despre curaj, încredere și camaraderie, Fără frică ne poartă tocmai în inima unei păduri. În acest loc plin de mister și pericole care pândesc la tot pasul, vom face cunoștință cu Urechilă și Pămătuf, doi iepurași simpatici și sperioși. Însă cei doi au resurse nebănuite de curaj! Și ne vor arăta și nouă cât de ușor ne putem depăși cele mai mari frici atunci când cei dragi au nevoie să fim puternici pentru ei. 

Vrăjitorul din Oz (peste 5 ani)

16.04, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

„Cei mai mulți dintre noi sunt norocoși: indiferent de provocările și dificultățile pe care le depășim zilnic, avem un loc unde ne întoarcem, unde ne simțim confortabil, unde ne simtim iubiți și în siguranță. E foarte ușor să îi înțelegem sentimentele lui Dorothy și nu putem să nu ne bucurăm atunci când, în final, reușește să ajungă acasă.” (Phil Willmott, regizor)

O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (peste 6 ani)

17.04, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

Dintr-o mie și una de nopți de povești ale Șeherezadei ne oprim pentru o clipă asupra poveștii lui Aladin – eroul cu stea în frunte prin care ni se dezvăluie o veche profeție: se spune că ce e menit să fie al tău e pus deoparte și va ajunge la tine cândva, cumva. În altă ordine de idei, pregătiți-vă de o aventură extraordinară cu magie, muzică și umor! Și fiți atenți la toate indicațiile noastre, pentru că vom învăța cum să folosim geniul lămpii fermecate astfel încât să ne îndeplinim toate dorințele.

CUTInE (sub 3 ani)

20.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

CUTInE este un spectacol care ne dă posibilitatea tuturor, de la mici la mari și de la mari la mici, să transformăm un spațiu și un obiect în ceea ce ne îndeamnă creativitatea. Vom pune cutie lângă cutie și vom forma prin dans, mișcare și emoție noi construcții: un zid, un tunel, un pod, un labirint, un bloc, o casă – locuri metaforice și locuri fizice pe care le vom explora în joacă în această aventură.

Pinguinii melomani (3-6 ani)

28.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Au fugit de la circ, au decis să călătorească la Polul Sud și se gândesc să-și înființeze propria orchestră. Recunoașteți descrierea? Pingunel și Pingunica, cei doi mici pinguini melomani – înarmați cu un munte de curaj și vise pe măsură – ne-au pregătit o nouă lecție despre muzică, despre dedicare și despre încredere în propriile forțe. Și mai ales despre prietenie, pentru că în Clubul Pinguinilor Melomani suntem cu toții o mare familie.


PROGRAM MARTIE 2022

Amintiri într-o valiză (2-5 ani)

3.03, ora 18:00, Sala Mică

Luând forma unei povești neobișnuite despre un călător teribil de amuzant și despre peripețiile sale extraordinare, spectacolul non-verbal se adresează micuților, dar și părinților, antrenând prin zâmbete imaginația, empatia și creativitatea spectatorilor săi de diferite vârste.

Supereroii revin! (4+)

5.03, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Avem o veste nu tocmai plăcută… lumea poveștilor este amenințată de stăpânul Internetului. Tot ce trebuie să facem pentru a ne salva personajele preferate este să acordăm mai puțină importanță jocurilor video, să evadăm din lumea lor și să citim povești… astfel, cele mai îndrăgite personaje de basm vor reuși să evadeze din Valea Uitării. O altă misiune importantă a personajelor este aceea de a reuni familiile și de a le aduce aminte importanța petrecerii a cât mai mult timp împreună.

Glasul copilăriei (6+)

5.03, ora 18:30, Sala Mică

Privită prin ochii unui copil, o zi petrecută la școală poate părea mai complicată decât ne putem imagina. Cu toții ne confruntăm cu sentimente de frustrare și neputință, iar lipsa de încredere în sine poate eroda personalitatea. Însă de cele mai multe ori, situația nu e chiar așa cum o percepem inițial și cel mai bine este să fim mereu atenți la cei din jur și să conștientizăm că suntem diferiți, adică unici.

O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (5+)

6.03, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Povestea lui Aladin și a lămpii fermecate o cunoaștem în diferite forme, însă esența ei este aceeași și se remarcă indiferent de felul în care este prezentată. Versiunea noastră îmbină armonios muzica, mișcările sincron și multă magie, deoarece lampa e una, însă în ea se regăsesc două genii care vă pot îndeplinii toate dorințele! Cum se sfârșește povestea și ce alte întâmplări neașteptate se întâmplă pe parcurs, aflăm împreună în sala de spectacol!

Prostia omenească (4+)

8.03 & 29.03, ora 18:00, Sala Mică

O interpretare în cheie modernă a celebrei povești scrisă de Ion Creangă acum mai bine de 140 de ani, spectacolul „Prostia omenească” aduce în atenția tinerilor spectatori o lecție de viață, vorbindu-le copiilor despre defecte umane și despre limite.

Magia ghicitorilor (3-6 ani)

9.03 & 22.03, ora 18:00, Sala Mică

Două universuri diferite, lumea ghicitorilor și lumea trucurilor magice, se intersectează într-un punct: acela al distracției. Rezultatul este un spectacol interactiv și educativ, în care giumbușlucurile alternează cu întrebări care ne hrănesc curiozitatea, ne antrenează logica și ne dezvoltă capacitatea de înțelegere.

Pinguinii melomani (3-6 ani)

10.03 & 18.03, ora 18:00, Sala Mică

Au fugit de la circ, au decis să călătorească la Polul Sud și se gândesc să-și înființeze propria orchestră. Recunoașteți descrierea? Pingunel și Pingunica, cei doi mici pinguini melomani – înarmați cu un munte de curaj și vise pe măsură – ne-au pregătit o nouă lecție despre muzică, despre dedicare și despre încredere în propriile forțe. Și mai ales despre prietenie, pentru că în Clubul Pinguinilor Melomani suntem cu toții o mare familie.

Călătorii prin galaxii (4+)

11.03, ora 18:00, Sala Mică

Se știe despre Soare că este steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră, iar despre Lună că este un corp astronomic care se învârte în jurul Pământului. Dar ce știu Soarele și Luna despre celelalte planete? Poți să afli pornind alături de noi într-o aventură prin univers!

Amuzant și deopotrivă educativ, spectacolul „Călătorii prin galaxii” oferă un excelent punct de plecare pentru părinți, bunici, prieteni sau educatori, pentru a discuta despre stele, planete, gravitație și toate surprizele pe care le rezervă universul.

Jack și vrejul de fasole (5+)

13.03, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Există oare vreo modalitate prin care putem transforma realitatea, atunci când nu este prietenoasă, într-o lume de basm? Jack reușește să facă asta cu ajutorul unor boabe de fasole fermecată, însă pentru a reuși, Jack ne învață că trebuie să oferim ceva în schimb. Practic aventura lui ne arată că dacă atunci când ne lipsește ceva suntem dispuși să facem un compromis, șansele de îndeplinire a visurilor noastre cresc considerabil.

Rotundul jucăuș (sub 3 ani)

17.03, ora 18:00, Sala Mică

Spectacolul îi invită pe cei mici și foarte mici într-o călătorie plină de învățăminte prin lumea cea mare și rotundă: de la conturul soarelui și planetelor, la cel al fructelor și legumelor. Sunteți pregătiți să mergem pe urma formelor rotunde și jucăușe?

De-a Micul Prinț (4-6 ani)

19.03, ora 10:00, Sala Mică

În dorința de a aduce filosofia Micului Prinț aproape de copiii între 4 și 6 ani, care abia încep să se plimbe din planetă în planetă, regizoarea Ioana Petre pleacă într-o foarte serioasă călătorie de explorare a celebrului text. Alături de ea, întreaga echipă va cerceta și se va juca, va pune întrebări și va crea labirinturi, pentru ca, la final, să poată deosebi un elefant din burta unui șarpe de o pălărie.

Vrăjitorul din Oz (5+)

20.03, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

În această perioadă a anului în care ne pregătim de primăvară, în majoritatea dintre noi încolțesc anumite dorințe. Și știm că uneori avem nevoie de puțin praf magic pentru ca ele să se îndeplinească. Cu speranță în suflet pleacă și Dorothy în aventura de pe drumul pavat cu cărămizi galbene, care duce spre regatul de smarald unde Vrăjitorul din Oz o poate ajuta

să-și îndeplinească cea mai de preț dorință – aceea de a se întoarce acasă.

O poveste a porcului (5+)

26.03, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Pentru a alunga singurătatea din viața lor, doi bătrâni aleg să ofere o șansă oricărei ființe le apare prima în cale și astfel se pricopsesc cu un porc drept fiu. Însă acesta nu este o ființă obișnuită, ci una înzestrată cu puteri magice! Cum anume vor fi răsplătiți părinții pentru fapta lor și ce alte peripeții îi mai așteaptă, aflăm împreună urmărind povestea de pe scenă.

CUTInE (sub 3 ani)

26.03, ora 17:00, Sala Mică

CUTInE este un spectacol care ne dă posibilitatea tuturor, de la mici la mari și de la mari la mici, să transformăm un spațiu și un obiect în ceea ce ne îndeamnă creativitatea. Vom pune cutie lângă cutie și vom forma prin dans, mișcare și emoție noi construcții: un zid, un tunel, un pod, un labirint, un bloc, o casă – locuri metaforice și locuri fizice pe care le vom explora în joacă în această aventură.


PROGRAM FEBRUARIE 2022

Chiar dacă vremurile pe care le trăim sunt pline de incertitudini și situații neprevăzute, Teatrul Ion Creangă își continuă activitatea cu publicul. Toate măsurile de siguranță aflate în vigoare sunt respectate pentru a putea oferi celor mai mici dintre spectatori posibilitatea de a petrece câteva clipe magice în compania personajelor fantastice. Poveștile pline de învățături care se adresează juniorilor preșcolari cu vârste de peste 4 anișori se văd în luna februarie pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Așadar, vă puteți începe zilele de weekend cu o porție zdravănă de aventuri nebănuite, pe care le puteți trăi alături de actorii de pe scenă. Fie că vă alăturați găștii de supereroi, companionilor lui Dorothy, lui Jack în aventurile sale din tărâmul căpcăunilor, porcului cu puteri magice sau lui Aladin, distracția este cu siguranță garantată și vine la pachet cu niște învățături indispensabile, traduse pe înțelesul tuturor!

Supereroii revin! (4+)
5.02, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Lumea poveștilor și lumea virtuală sunt profund conectate: de fiecare dată când un copil renunță să mai citească și alege să intre pentru totdeauna în lumea jocurilor virtuale, un personaj fantastic dispare în Valea Uitării. Sub această amenințare teribilă, eroii din basme pornesc într-o uriașă aventură pentru a așeza universul poveștilor din nou în echilibru. Însă, pe măsură ce lupta se întețește, o nouă misiune, chiar mai importantă – salvarea timpului magic petrecut în familie – îi va transforma pe protagoniștii noștri în adevărații supereroi ai tuturor timpurilor.

Vrăjitorul din Oz (5+)
6.02 & 27.02, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Aventura tinerei Dorothy reprezintă și astăzi o sursă de inspirație atât pentru cei mici cât și pentru cei mai mari. Povestea ei ne aduce aproape învățăminte nobile și ne arată că încrederea și determinarea sunt cheia spre depășirea oricărui obstacol care ne apare în cale. Pe drumul de cărămizi galbene, ea întâlnește personaje cu diferite lipsuri, dar de cele mai multe ori nici noi nu realizăm că uneori e esențial să aruncăm o privire asupra sinelui. Acolo, în interior, se ascund puteri nebănuite de care nici nu eram conștienți că le avem.

Jack și vrejul de fasole (5+)
19.02, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Există oare vreo modalitate prin care putem transforma realitatea, atunci când nu este prietenoasă, într-o lume de basm? Jack reușește să facă asta cu ajutorul unor boabe de fasole fermecată, însă pentru a reuși, Jack ne învață că trebuie să oferim ceva în schimb. Practic aventura lui ne arată că dacă atunci când ne lipsește ceva suntem dispuși să facem un compromis, șansele de îndeplinire a visurilor noastre cresc considerabil.

O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (5+)
20.02, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Povestea lui Aladin și a lămpii fermecate o cunoaștem în diferite forme, însă esența ei este aceeași și se remarcă indiferent de felul în care este prezentată. Versiunea noastră îmbină armonios muzica, mișcările sincron și multă magie, deoarece lampa e una, însă în ea se regăsesc două genii care vă pot îndeplinii toate dorințele! Cum se sfârșește povestea și ce alte întâmplări neașteptate se întâmplă pe parcurs, aflăm împreună în sala de spectacol!

O poveste a porcului (5+)
26.02, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian
Scenariul spectacolului are la bază una dintre multele povești cu tâlc ale lui Ion Creangă – un basm al cărui personaj fantastic este chiar un porc înzestrat cu puteri supranaturale. Acesta reușește să schimbe destinul a doi oameni simpli, mânați de o dorință arzătoare – aceea de a avea un copil – decid să ia în grijă prima ființă care le iese în cale. De ce fapte mărețe este în stare ființa magică și cum reușește să răsplătească fapta bună a celor doi bătrâni, puteți descoperi asistând, din poziția de spectator, protagoniștii-actori de pe scenă.


PROGRAM IANUARIE 2022

Punguța cu doi bani (3-6 ani)
6.01, ora 18:00, Sala Mică
23.01, ora 17:00 & 18:30, Sala Mică
Redescoperă poveștile lui Ion Creangă într-un spectacol interactiv, de un incredibil dinamism scenic. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă – și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Glasul copilăriei (6+)
7.01 & 21.01, ora 18:00, Sala Mică
15.01, ora 17:00, Sala Mică
Privită prin ochii unui copil, o zi petrecută la școală poate părea mai complicată decât ne putem imagina. Cu toții ne confruntăm cu sentimente de frustrare și neputință, iar lipsa de încredere în sine poate eroda personalitatea. Însă de cele mai multe ori, situația nu e chiar așa cum o percepem inițial și cel mai bine este să fim mereu atenți la cei din jur și să conștientizăm că suntem diferiți, adică unici.

Despre talent – Lectură și atelier de bricolaj (4+)
8.01, ora 10:00, Sala Mică
Îmbinând lectura, discuțiile relaxate și activitățile distractive de bricolaj, în cadrul acestui atelier se abordează de fiecare dată noi teme și subiecte menite să stârnească imaginația prin intermediul căreia fiecare copil își poate contura imagini vizuale ale personajelor sau peisajelor descrise. Astfel, pornind de la povestea „Puterea magică a iubirii – povestea ulciorului crăpat” de Szabo Eniko, atelierul se va concentra asupra înzestrărilor pe care le are fiecare dintre noi.

O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (6+)
8.01, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Cu toții avem nevoie de magie și trebuie să știm cum să o folosim încă de mici. Prima lecție pe care o vom deprinde împreună? Să folosim lampa fermecată astfel încât geniul lămpii să ne îndeplinească nu una, nu trei, ci toate dorințele! Spectacolul scoate în evidență esența poveștii lui Aladin pe fundalul extraordinar al poveștilor spuse de Șeherezada de-a lungul celor o mie și una de nopți pe care le petrece în palatul soțului său, sultanul Șehreiar.

Fata babei și fata moșului (3-6 ani)
8.01, ora 17:00 & 18:30, Sala Mică
Amu, cică era odată o poveste veche, neaoșă și amuzantă, așa cum sunt toate poveștile lui Ion Creangă, cu o fată a moșului bună la suflet și senină, de-ți era mai mare dragul de ea, și o fată a babei leneșă și rea la inimă, de numai năzbâtii cocea. Ați recunoscut cu siguranță aventurile pe care urmează să le urmărim pe scenă. Dar să nu zăbovim, căci ne așteaptă un drum plin de peripeții și încercări – și un spectacol plin de umor, muzică și dans.

Răvașul nărăvaș – Atelier de improvizație (5+)
9.01, ora 10:00, Sala Mică
Știți cum începe povestea noastră? Totul pornește de la o pălărie magică și o temă de oarecare, la care adăugăm, conform rețetei, ingredientele care ne asigură distracția! Amestecăm în pălărie nume, emoții, culori și oricare alte cuvinte ne vin în minte. Apoi povestitorul va extrage pe rând câte un răvaș nărăvaș, iar ceea ce stă scris pe el devine inevitabil parte din poveste. Finalul o să fie și el demn de atenție pentru că participanții vor avea parte de o amintire surpriză!

Jack și vrejul de fasole (5+)
9.01, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
O poveste clasică într-un format muzical antrenant. O doză consistentă de energie și entuziasm. O aventură fermecată pentru întreaga familie. Spectacolul „Jack și vrejul de fasole” pledează pentru bucuria, curajul și curiozitatea celor care nu și-au rătăcit candoarea prin hățișurile vieții adulte. Atunci când frumusețea copilăriei este umbrită de griji și nevoi, creativitatea devine unica modalitate prin care realitatea poate fi transformată într-o lume de basm.

Cei trei purceluși (3-6 ani)
9.01, ora 17:00 & 18:30, Sala Mică
Cei trei purceluși dezbat cât se poate de serios arhitectura viitoarelor căsuțe în care vor să-și petreacă iarna. Să fie de hârtie sau din ziare? Să fie din crenguțe? Sau să fie din cărămidă? Doar că în locul unde prietenii noștri locuiesc dă târcoale un lup cam zgomotos. Dar… e oare și prietenos?! Povestea își urmează firescul într-un spectacol dinamic, plin de cântece, cu o atmosferă veselă. Iar binele învinge întotdeauna răul.

CUTInE (0-3 ani)
12.01, ora 18:00, Sala Mică
CUTInE este un spectacol care ne dă posibilitatea tuturor, de la mici la mari și de la mari la mici, să transformăm un spațiu și un obiect în ceea ce ne îndeamnă creativitatea. Vom pune cutie lângă cutie și vom forma prin dans, mișcare și emoție noi construcții: un zid, un tunel, un pod, un labirint, un bloc, o casă – locuri metaforice și locuri fizice pe care le vom explora în joacă în această aventură.

Amintiri într-o valiză (2-5 ani)
13.01, ora 18:00, Sala Mică
Plimbate prin întreaga lume – și aduse cu grijă acasă – amintirile din valiza noastră sunt îmbrăcate în straturi de sens. Un prilej de bucurie pentru cei mici, care urmăresc cu entuziasm cum obiecte aparent obișnuite se transformă într-o invitație la joacă și o ocazie pentru cei mari de a privi cu alți ochi bagajul experiențelor care ne însoțesc.

Prostia omenească (4+)
14.01 & 27.01, ora 18:00, Sala Mică
Bazat pe un discurs teatral de tip non-verbal, spectacolul îmbină mijloace de expresie diverse: pantomimă, clovnerie, muzică live și dans, transpunând farmecul și oralitatea operei lui Creangă într-o montare dinamică și muzicală. Și-am încălecat pe-o șa, și v-am invitat să vizionați povestea noastră așa.

Apolodor pinguinul călător – Atelier creativ (4+)
15.01, ora 10:00, Sala Mică
Pinguinii sunt printre cele mai îndrăgite și amuzante animăluțe! Figurile lor fac parte din viața celor mici fie sub formă de jucării de pluș pufoase, fie ca personaje importate din povești sau desene animate. Dar ce-ar fi dacă ne-am crea fiecare propria figurină după asemănarea celebrul Apolodor pinguinul călător? În cadrul atelierului puteți deprinde o tehnică cât se poate de simplă prin care veți crea cele mai simpatice figurine care pot fi utilizate ca elemente de decor sau chiar pe post de suport de carte.

O poveste a porcului (5+)
15.01, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Pentru a alunga singurătatea din viața lor, doi bătrâni aleg să ofere o șansă oricărei ființe le apare prima în cale și astfel se pricopsesc cu un porc drept fiu. Însă acesta nu este o ființă obișnuită, ci una înzestrată cu puteri magice! Cum anume vor fi răsplătiți părinții pentru fapta lor și ce alte peripeții îi mai așteaptă, aflăm împreună urmărind povestea de pe scenă.

Hainele cele noi ale împăratului (3-6 ani)
16.01, ora 10:00 & 11:30, Sala Mică
Luminăția Sa, măritul Împărat prea bine îmbrăcat și foarte lăudat are tot timpul nevoie de aplauze și complimente. Lui nu-i pasă de regat; toată ziua visează țesături fine și broderii de calitate, de fiecare dată unele mai noi și mai grozave. Dar când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, împăratului i se pregătește o surpriză.

Magia ghicitorilor (3-6 ani)
16.01, ora 17:00, Sala Mică
Două universuri diferite – lumea ghicitorilor și lumea trucurilor magice – se intersectează într-un punct: acela al distracției. Rezultatul este un spectacol interactiv și educativ, în care giumbușlucurile alternează cu întrebări care ne hrănesc curiozitatea, ne antrenează logica și ne dezvoltă capacitatea de înțelegere. Pentru că dacă noi, cei din public, nu știm răspunsurile, cei doi maeștri amfitrioni de pe scenă, magicianul și ghicitorul, ne vor provoca să le descoperim împreună!

ÎmpreLună (0-3 ani)
19.01, ora 18:00, Sala Mică
„ÎmpreLună” este povestea unei călătorii din centrul Pământului până în înaltul cerului, în care întâmplările mai mult se simt decât se trăiesc, în care Luna e moale ca un burete și planetele așteaptă răbdătoare să fie descoperite. Un spectacol despre țesătura din care este croită imaginația, și care invită micuții spectatori să exploreze universul teatral din brațele părinților, de pe confortul pernuțelor colorate sau chiar de-a bușilea, din mijlocul sălii de spectacol.

Pinguinii melomani (3-6 ani)
20.01, ora 18:00, Sala Mică
Au fugit de la circ, au decis să călătorească la Polul Sud și se gândesc să-și înființeze propria orchestră. Recunoașteți descrierea? Pingunel și Pingunica, cei doi mici pinguini melomani – înarmați cu un munte de curaj și vise pe măsură – ne-au pregătit o nouă lecție despre muzică, despre dedicare și despre încredere în propriile forțe. Și mai ales despre prietenie, pentru că în Clubul PinguinilorMelomani suntem cu toții o mare familie.

Tehnici creative de print manual – Atelier Waldorf (6+)
22.01, ora 10:00, Sala Mică
Fiecare urmă sau amprentă pe care o lăsăm spune o poveste sau exprimă un sentiment. În cadrul acestui atelier copiii vor învăța tehnici de print manual prin care vor imprima diferite forme pe foaia de desen: fie unele imaginate și creative, fie reprezentative pentru ei sau chiar fidele unor elemente din natură. Toate acestea însumate vor scrie povestea propriilor emoții. Atelierul se adresează deopotrivă părinților și copiilor.

De-a Micul Prinț (4-6 ani)
22.01, ora 17:00, Sala Mică
În dorința de a aduce filosofia Micului Prinț aproape de copiii între 4 și 6 ani, care abia încep să se plimbe din planetă în planetă, echipa Teatrului Ion Creangă pleacă într-o foarte serioasă călătorie de explorare a celebrului text. Alături de micuții spectatori, vom cerceta și ne vom juca, vom pune întrebări și vom crea labirinturi, pentru ca, la final, să putem deosebi un elefant din burta unui șarpe de o pălărie.

Pernuța somnoroasă (0-3 ani)
23.01, ora 10:00, Sala Mică
Când lumina se stinge… povești cu umbre și forme încep să apară, iar jocuri noi sunt inventate în acest moment plin de mister. Copilul poate să adoarmă într-un submarin, sub apă sau într-un balon cu aer cald, deasupra dealurilor colorate și să se trezească în patul său, ca printr-o magie

Călătorii prin galaxii (4+)
26.01, ora 18:00, Sala Mică
Se știe despre Soare că este steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră, iar despre Lună că este un corp astronomic care se învârte în jurul Pământului. Dar ce știu Soarele și Luna despre celelalte planete? Poți să afli pornind alături de noi într-o aventură prin univers!

Locații:

  • SALA MICĂ – Str. Biserica Amzei nr. 21-23, Sector 1, București
  • SALA OPERETA – Blvd. Octavian Goga nr. 1, Sector 3, București
  • CASA DE BILETE – Str. Piața Amzei nr. 13, Sector 1, București – tel. 0767 934 374
De-A Micul Prinț Prostia omeneasca Călătorii prin galaxii Amintiri într-o valiză Fără Frică Glasul Copilăriei Jack și vrejul de fasole O poveste a porcului Pernuța somnoroasă Pinguinii melomani Hainele cele noi ale împăratului Cei trei purceluși CUTInE Ursul păcălit de vulpe Supereroii-Revin! O mie și una de nopți - Lampa lui Aladin 271321818_4960161494036267_6796798620742353463_n Amintiri într-o valiză O poveste a porcului Prostia omenească O mie si una de nopti_Lampa lui Aladin Jack si vrejul de fasole O poveste a porcului Vrajitorul din Oz

Detalii Eveniment

Perioada:
08-29 Mai 2022

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL