Ritmul comun / Poiana Muzicală III | Orașul Vizibil 2017

13-29 Noiembrie 2017
Cluj-Napoca

Ce să fie? Ce să fie..?
Va fi mare veselie
în poiana muzicală,
unde păsările zboară
să asculte, curioase,
cântecelele frumoase!

#ritmulcomun

Proiect finanţat de Fundatia Altart, prin programul Oraşul Vizibil.

Proiectul #ritmulcomun – Poiana Muzicală 3 este un proiect multidimensional și multidisciplinar, izvorât din experiența de 8 ani de zile de experimente cu ritmul ca și liant pentru oameni și cale alternativă de comunicare.

VEZI TOATE EVENIMENTELE DIN WEEKEND

Proiectul presupune în primul rând o instalație muzicală de scară mare, circulară. Un xilofon imens separat la 6 persoane, respectiv toace (simple și multiple) pentru 6 persoane concomitent dispuse în cerc. În cadrul acestei instalații, care am dori să o facem rezistentă la intemperii și să rămână pe termen lung (probabil în Parcul Feroviarilor) oameni de orice vârstă și proveniență au ocazia să se joace împreună prim ritmuri și tonuri arhaice.

Precum spune Bourriaud în textul său, secolul XXI are urgent nevoie de limbaje și moduri noi de comunicare interumană, care să readucă experiența trăită alături de aproapele nostru în prim plan.
Considerăm că muzica și în special ritmul sunt un astfel de teren, imaterial dar universal de comunicare, ce ar trebui extins și rafinat de către generația noastră, deoarece ritmul (al mersului, al inimii, al vorbirii, etc.) este unul din punctele de raportare pe care îl au toți oamenii în comun.

Dar pentru ca ritmul individual să se poată integra într-un ritm comun(itar) mai mare, e nevoie de un câmp de întâlnire.

În cadrul instalației creem acest tărâm comun de explorare și comunicare prin mai mulți factori:

1. Caracterul circular al instalației. Toate persoanele care cântă sunt orientate către interiorul cercului, și o vom gândi în așa fel încât să fie posibilă interacțiunea vizuală între cei care cântă concomitent, pentru o comunicare pe mai multe planuri.

2. Asemănarea instrumentelor. Ca și pas următor față de Poiana Muzicală 1 (Orașul Vizibil 2013) și Poiana Muzicală 2 (Parcul Central 2015) dorim să restrângem varietatea instrumentelor mult mai radical. În acest sens fiecare dintre persoane are un instrumentariu asemănător (două ciocane de lemn, și o toacă compusă din 1-4 tonuri, acordate să sune bine împreună) ceea ce ranforsează ideea complementarității între cei care cântă împreună. Fiecare are mijloace simple, care puse împreună rezultă în ceva complex.

3. Folosirea unei referințe culturale la unul dintre cele mai străvechi și respectate instrumente muzicale autohtone: toaca. Folosind instrumente care după aspect se aseamănă foarte mult cu toacele vechi, dorim să punem lucrarea noastră într-un context istoric, în care o formă străveche este adaptată pentru a deveni o formă nouă de comunicare. În acest fel participanții vor căpăta și un simț de istorie vie și de rădăcini în interacțiunea lor.

Pe lângă această instalație dorim să creăm o platformă online folsind hashtag-ul #ritmulcomun . Pe această plaformă vom oferi pe de o parte videouri cu echipa de la Cercul Întreg cu performance-uri la această instalație și o serie de tutoriale care să dea vizitatorilor diferite idei pentru jocuri cu instalația. Pe lângă asta vom îndemna în aceste videouri pe cei care cântă împreună la Poiana Muzicală să filmeze performance-urile lor și să le încarce pe Facebook sau Youtube folosind hashtagul #ritmulcomun.

În acest fel dorim cu acest proiect să întregim cercul între lumea reală și cea virtuală, încurajându-i pe oameni (în special pe tineri) să se întâlnească în spațiul offline să își creeze legături acolo, pe care le pot împărtăși și spațiului virtual. Iar în acest fel să transformăm antiteza virtual-real într-o complementaritate care se ajută reciproc.
Proiectul va fi încoronat de un concurs în cadrul căruia vom premia cele mai frumoase videouri realizate la Poiana Muzicală, iar în astfel să îi stimulăm și pe diverși muzicieni/filmografi din Cluj să vină și să interacționeze cu acest proiect.

Vă așteptăm la inaugurare, duminica, 29 octombrie, ora 15:00!

Unde? Strada Parcul Feroviarilor, Cluj-Napoca

___________

Lucrarea face parte din selecția concursului de intervenții artistice în spațiul public ”Orașul Vizibil 2017”, organizat de Fundația AltArt. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Europene, Programul Cultura. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național sau a Comisiei Europene. AFCN și Comisia Europeană nu sunt responsabile de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

#Kid Friendly

https://www.facebook.com/events/220993081769841

Detalii Eveniment

Perioada:
13-29 Noiembrie 2017

Orasul:
Cluj-Napoca

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din Cluj-Napoca!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL