Sol Fest | 23 Septembrie, Buruiană

Sâmbătă 23 Septembrie 2023
București

Solul este miracolul ascuns sub picioarele noastre, o lume misterioasă și vibrantă care susține viața pe Pământ. Este rezultatul unui proces complex, în care roci, plante și organisme au interacționat timp de milioane de ani, pentru a crea un mediu propice pentru culturi și ecosisteme. Acesta, poate transforma un bob de grâu într-un câmp întreg de culturi hrănitoare.

În fiecare gram de sol, există o comunitate complexă de organisme, de la bacterii și fungi până la nevertebrate și rădăcini de plante. Această diversitate de viață funcționează ca un ecosistem în sine, desfășurând procese esențiale pentru reciclarea nutrienților, purificarea apei și menținerea biodiversității. Solul poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice prin capacitatea sa, de a stoca carbonul din atmosferă.

Confruntăm multiple probleme globale care reprezintă amenințări severe pentru sol și pentru mediul înconjurător, necesitând măsuri urgente de conservare și protejare a resurselor naturale.

Solurile din diverse regiuni ale lumii devin deșertice din cauza practicilor agricole nepotrivite, defrișărilor și schimbărilor climatice. Acestea sunt erodate de vânt și apă din cauza agriculturii intensive, pierzându-se astfel straturi fertile de sol. Poluarea cu substanțe chimice, cum ar fi pesticidele și îngrășămintele, au dus la consumul excesiv de sol și la pierderea acestuia.

Solul ne oferă nu doar hrană și adăpost, ci și o fereastră în lumea naturală, plină de secrete fascinante. Este timpul să ne angajăm în protejarea și regenerarea solului, pentru binele nostru și al tuturor ființelor. Respectă-l, protejează-l, iubește-l și hai alături de noi să îl celebrăm și să învățăm mai multe despre acesta și despre lucrurile pe care le putem face pentru a îl ajuta.

Intenții:

Ne întâlnim în ziua echinocțiului de toamnă – momentul în care ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată în majoritatea locurilor de pe Pământ – care marchează schimbarea anotimpului și ne amintește de importanța echilibrului dintre lumină și întuneric.

Intențiile principale ale acestei adunări sunt de a celebra SOLUL și a aduce conștientizare cu privire la problemele alarmate pe care acesta și prin urmare noi, le confruntăm și a ne mobiliza către acțiuni sănătoase pentru a îl putea ajuta.

Ne adunăm pentru a ne aduce mai aproape de noi înșine dar și de sentimentul de comunitate și apartenență și de reconectare cu pământul.

Program eveniment:

09:00 Aterizarea în spațiu
09:30 Cercul de dimineață
10:00 Acțiune de plantare / Pregătire prânz
12:00 Mitul vieții tale e în Pământ (Centrul de facilitare Matca)
14:30 Prânz vegan comunitar
15:30 Regenerarea Solului (Sphera pentru Terra)
17:30 Silent Witness – exercițiu performativ de conectare cu spațiul – (Alina Ușurelu)
20:30 Cerc de cântec și dans la foc

Transport:

🚌 Pentru a ajunge la grădina Buruiană se poate lua autobuzul 423 de la Ghencea (Ghidigeni) până la stația Crăiței, de unde mai sunt aproximativ 5 minute de mers pe jos.
🚌 Se mai poate lua si autobuzul 422 care pleacă tot de la stația
Ghidigeni (zona Ghencea) până la stația Frumoasa, de unde mai raman în jur de 15 minute de mers pe jos.
🚗 Cei care plănuiesc să vină cu mașina și pot lua și alți oameni sunt rugați să se treacă în tabelul de mai jos.
🚌 Aici se poate gasi programul autobuzelor care vin/pleaca în/din Domnești: https://primariadomnesti.ro/program-stb/

Acces:

Intrarea este gratuită pentru că ne dorim să înlăturăm orice barieră financiară care ar putea fi întâmpinată, însă orice donație este apreciată în contextul în care nimeni nu este plătit pentru munca depusă pentru organizarea evenimentului, susținerea sesiunilor sau materialele și resursele folosite.
** Contribuția ta va servi pentru dezvoltarea spațiului și a comunității Buruiană.

Înscriere:

Pentru a ne ajuta să ne putem organiza mai bine, te rugăm să completezi acest scurt formular și să aștepți mailul de confirmare:
https://forms.gle/8jq8skcCkVRu1Cfq6

Ce să ai în vedere:

🍽 E important să aduci cu tine o sticlă de apă reutilizabilă (aducem noi apă potabilă) farfurie și tacâmuri.
🚯 Te rugăm să nu lași nimic în urmă în afară de un loc mai bun. Nu avem contract de salubrizare și de aceea te încurajăm să ai grijă să nu produci deșeuri iar în cazul în care o faci, să le iei cu tine. Atenție să nu lași șervețele de niciun fel în natură.
🌡 Diferența temperaturilor dintre zi și noapte devine tot mai contrastantă așa că te sfătuim să ai haine mai groase pentru seară.
👙 Unul dintre vecinii spațiului este râul Ciorogârla la care se poate face plajă.
🦟 Încă mai sunt țânțari, deci te încurajăm să porți haine lejere care să îți acopere cât mai mult din piele și să ai la tine repelent de insecte.
🍸 Vino așa cum ești și ajută-ne să menținem un spațiu curat, fără alcool sau alți intoxicanți.
🚸 Încurajăm participarea copiilor. Vrem să organizăm o zonă specială pentru ei și să îi invităm să ne inspire să creăm și să ne jucăm mai mult.
🐕 Spațiul nu este în totalitate imprejmuit de gard și are și o grădina a cărui vitalitate este esențială. De asemenea, din când în când, mai suntem vizitați și de câinii vecinilor (care par să intimideze dar sunt blânzi).Te rugăm în cazul în care decizi să aduci cățelul să te asiguri că nu vor exista accidente.
🌿 Te rugăm să ții cont că acesta este un spațiu vegan. În cazul în care vrei să aduci ceva de mâncare să ai grijă să nu conțină produse animale.
🦔 Împărțim spațiul cu multe alte ființe (plante, animale și oameni) și te invităm să le onorezi aducând blândețe și respect pentru fiecare.
⛺ Se poate rămâne cu cortul peste noapte. Dacă îți dorești, te rugăm să ne scrii înainte.
🎻 Te încurajăm să aduci cu tine instrumente muzicale,culori,lut și orice ai vrea să împarți și cu ceilalți.
👩‍🌾 În prima parte a zilei vom planta copaci, arbuști și bulbi. E posibil să te murdărești, așa că te invităm să te îmbraci adecvat pentru tolăneală. Dacă ai mănuși de grădinărit, să le iei cu tine.

📍Gradina Comunitara Buruiana – Vezi pe hartă/traseu

TOATE EVENIMENTELE


⚠️ GOKID.ro este portal de promovare de evenimente și activități pentru copii. În cazul anulării sau amânării evenimentelor recomandate responsabilitatea aparține organizatorilor. Vă rugăm să contactați organizatorii pentru confirmarea desfășurării evenimentelor la datele anunțate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim să vă bucurați de evenimente cât mai reușite!

Sursa: https://www.facebook.com/events/2014222728942316/

Detalii Eveniment

Data:
Sâmbătă 23 Septembrie 2023

Program:
09:00 - 23:30

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL