În anii ’70 profesorii Walter Mischel și Ebbe B. Ebbesen de la Stanford University au pus în practică un experiment social interesant şi în acelaşi timp amuzant: Testul Marshmallow!

Subiecţii sunt copii de 3-5 ani îndrăgostiţi de dulciuri. Ca mai toţi copiii. Aceştia sunt aşezaţi la o masă iar în faţa lor este pusă o farfurie pe care se găseşte o delicioasă bezea pufoasă, un produs intrat în tradiţia americană şi denumit marshmallow. De unde şi Marshmallow Test.

Copiilor li se spune că urmează să fie lăsaţi singuri în cameră timp de 15 minute, după care, dacă nu se ating de bezea şi aceasta este încă în farfurie, urmează să primească încă unul!

Urmează o luptă corp la corp dintre copil şi tentaţia de a mânca delicatesa. Lupta este filmată şi este evident super amuzantă! Vezi mai jos un playlist cu filmuleţe care reproduc testul şi citeşte mai jos ce a urmat în experimentul iniţial. Concluziile acestuia sunt extrem de interesante şi relevante.

Puşi în această situaţie, unii copii se reped pur şi simplu la bezea şi o mănâncă imediat. Alţii se joacă sau se bâţâie pentru a-şi păstra controlul. La un moment dat bezeaua primeşte chiar şi un pupic! Unii aleg să îşi folosească mirosul pentru a-şi satisface măcar parţial pofta sau chiar inspiră profund aroma bezelei :-). Unii doar gustă dintr-o anumită parte a bezelei pe care o ascund pentru ca examinatorul să nu observe. Iar alţii găsesc metode să-şi distragă atenţia de la tentaţie, concentrându-se pe obiecte din cameră sau privind în gol.

Experimentul a fost şi refăcut pentru a deveni cât mai relevent, însă partea cu adevărat interesantă a venit ulterior.

Experimentul a continuat şi după 30 de ani Mischel a revăzut evoluţia subiecţilor, cariera şi stilul de viaţă al acestora. Teoria iniţială, conform căreia capacitatea de a amâna recompensa duce la succes personal sau profesional, s-a verificat. Copiii care au demonstrat că se puteau abţine şi puteau amâna recompensa cu scopul de a obţine mai mult, peste 30 de ani aveau o viaţă mai echilibrată, câştigau mai mult, erau mai impliniţi social şi profesional în comparaţie cu ceilalţi. Mai mult, în cazul celor care au rezistat mai puţin de un minut s-au observat rate crescute de divorţ, criminalitate sau dependenţă de droguri.

Pe de altă parte…

Ideea că omul dezvoltă de mic trăsături de personalitate stabile și coerente nu l-a mulțumit și pe Walter Mischel, psiholog american specializat în teoria personalității și psihologie socială.”Această poveste iconică este inversă”, spune Mischel, că viitorul tău este într-un marshmallow, pentru că nu e așa. Vezi argumente în filmul de mai jos:

The Marshmallow Test | Invisibilia | NPR from NPR on Vimeo.

SURSĂYoutube
DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU