Vacanța la MȚR 2023. Ateliere de creativitate

27-29 Iulie 2023
București

Este un timp al Vacanței, un timp al jocului, un timp al învățării prin descoperire și joacă. Veniți la Muzeul Țăranului să vă întâlniți cu poveștile, cu sunetele, cu ațele și gherghefurile, cu creioanele colorate, cu lâna împâslită, cu plantele de leac, cu teatrul de umbre, dar și cu filmul etnologic. Educatori muzeali și artiști au pregătit, pe tot parcursul lunii iulie 2023, ateliere de creativitate, multe, multe și variate, ca să aveți de unde alege și culege. Prețul unui atelier este de 25 de lei. Cum avem un număr maxim de persoane cu care lucrăm, înscrierea este importantă. Accesul la atelier se face prin intrarea principală a MNȚR (Kiseleff, 3).

𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌
𝑨𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒈𝒓𝒖𝒑𝒖𝒓𝒊 𝒐𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒛𝒂𝒕𝒆 (𝒊̂𝒏 𝒛𝒊𝒍𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒍𝒖𝒏𝒊 𝒔̦𝒊 𝒎𝒂𝒓𝒕̦𝒊).

Înscrierile se fac, obligatoriu, pe adresa de email [email protected].

🎈 Joi, 27 iulie

Ora 11.00, ora 11.00, ATELIER DE TEATRU DE UMBRE cu Beatrice Iordan (+5) – la acest atelier toate locurile sunt ocupate
Poveștile fac parte din viața noastră, ne înconjoară, ne fac viața mai frumoasă. La fel și umbrele: ne însoțesc permanent , creează contrastul dintre lumină și întuneric. Țăranii asociau umbrele cu duhurile, spiritele, ielele, care înspăimântă și sperie. Noi ne vom folosi de umbre ca să spunem povești plecând de la o serie de credințe populare, de la idei proprii, de la vise pe care le vom ilustra sub forma unor siluete care vor crea umbre și vor spune povești pe panoul de umbre.
Ora 11.00, CROIT, ȚESUT ȘI CUSUT cu Lidia Ștareș, 6+, la Atelierul de țesut
În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne: apa curgătoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, păsări, pești și animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase.
Țesutul în războiul orizontal va consta în aflarea mișcărilor elementare ale mâinilor și picioarelor ce manevrează războiul, pentru a realiza o țesătură, și vor executa un fragment de model, ca „scoarța” cu alesătură.
La războiul vertical (gherghef cu urzeală), vom afla cum se realizează diferite forme geometrice, elemente decorative și legăturile necesare unui covor.
Înscrieri la numărul de telefon: 0722 798 284

🎈 Vineri, 28 iulie

Ora 11.00, ÎN VACANȚĂ CU HENRIETTE, cu Ilinca Pop, 12 – 99 ani, la Atelierul de Creativitate

Henriette Delavrancea-Gibory a fost una dintre primele femei arhitect din România. Clădiri de-ale ei vedem azi în multe orașe din țară și la mare, la Balcic. A călătorit mult, iar în Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului Român avem mărturie, pe lângă proiectele de arhitectură, fotografiile din călătoriile ei de studiu și de vacanță și caietele de observații.
Vom afla mai multe lucruri despre ea: cine a fost, ce prieteni a avut, pe unde și de ce s-a plimbat, unde pe străzile Bucureștiului ne putem întâlni astăzi cu clădirile ei și cum arătau câteva pagini din caietele documentare ale călătoriilor ei prin țară.
Și pentru că vine vacanța, ne vom construi, din carton și mai multe feluri de hârtie, caiete personalizate, în format de buzunar, de luat în călătorii sau prin oraș vara asta, cu coperți pe care le vom ilustra cu o imagine inspirată din călătoriile Henriettei.
Înscrieri la 0724 009 441 sau la [email protected].

🎈 Sâmbătă, 29 iulie

Ora 11.00, CORONIȚA PLANTELOR DE LEAC cu Valentina Andrei, 8+ sau cu familia, la Atelierul de Creativitate

La atelier sunt invitați, deopotrivă, copii și adulți dornici să descopere proprietățile plantelor de leac (lavandă, salvie, cimbrișor, rozmarin, busuioc) și să le cunoască altfel decât în ceașca cu ceai. Să le admire culoarea, mirosul, forma, frunzele și, mai ales, florile. Iar la finalul exercițiului de cunoaștere, să realizeze „coronița plantelor de leac”. Bună de păstrat ca amintire sau de oferit cuiva apropiat.
Recomandat copiilor cu vârsta mai mare de 8 ani sau celor mai mici, însoțiți de un adult.
Înscrieri la [email protected].

Ora 17.00, ATELIER DE FILME ETNOLOGICE. UNELE VECHI, ALTELE (APROAPE) PE TELEFONUL TĂU cu Elena Călinoiu, 14-20 ani, la Atelierul de Creativitate

În primele patru sâmbete ale lunii lui Cuptor, după nămiezi, invităm liceenii (dar nu numai) la o cunoaștere îndeaproape a practicilor țărănești, prin intermediul a patru filme etnologice de la începutul secolului XX.
Cele 4 întâlniri îmbină în mod egal vizionarea câtorva secvențe din filmele lui Dimitrie Gusti și Paul Călinescu cu practica cinematografică directă. Vom vedea împreună bucăți din aceste opere pentru ca, apoi, în cadrul aceluiași atelier, să exersăm câteva din practicile explicate în prealabil și să creăm propriul film etnologic.
Vom avea libertatea să ne plimbăm prin Muzeu, expoziții și expozanți, ori în curtea verde ce înconjoară clădirea – toate în scopul surprinderii acelui crâmpei de adevăr din realitatea demnă de observat, studiat, analizat și iubit.
Atelierele se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 20 ani și durează 2 ore. Participanții vor avea nevoie de un telefon mobil cu cameră și ceva spațiu de stocare.
Înscrieri la numărul de telefon 0768 447 611.

📍 Muzeul Național al Țăranului Român

TOATE EVENIMENTELE


⚠️ GOKID.ro este portal de promovare de evenimente și activități pentru copii. În cazul anulării sau amânării evenimentelor recomandate responsabilitatea aparține organizatorilor. Vă rugăm să contactați organizatorii pentru confirmarea desfășurării evenimentelor la datele anunțate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim să vă bucurați de evenimente cât mai reușite!

Sursa: https://www.facebook.com/events/258205880136877/

Detalii Eveniment

Perioada:
27-29 Iulie 2023

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL