Ziua Porților Deschise la Banca Națională a României și la Sucursalele Regionale

Miercuri 17 Aprilie 2019
București

Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înființare, Banca Națională a României vă invită miercuri, 17 aprilie a.c., în intervalul 11:00 – 19:00, la evenimentul „Ziua porţilor deschise”, prilej în care veți putea descoperi sediul istoric al BNR (Palatul Vechi din București), una dintre clădirile monumentale ale orașului, care se remarcă prin stilul eclectic, cu accente baroce, similar palatelor bancare europene ale sfârșitului de secol XIX (între 1884 şi 1890).

Publicul larg va putea explora Sala Consiliului de Administrație și vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecția numismatică și expozițiile: „Istoria leului”, „Banca Națională a României și Marea Unire”, „Istoria bancnotei românești” și „TezAur”.

Palatul Vechi al BNR, numit şi Palatul Lipscani, poartă numele străzii pe care se află, unde a fost cel mai important cartier comercial al Bucureştiului. Aici negustorii aduceau mărfuri de la Leipzig, fapt pentru care şi strada s-a numit Lipscani.

La baza scărilor, se află sculpturi care au fost realizate în atelierul A. Durenne Sommevoire din Paris. De asemenea, la mijlocul scării din stânga se afla o placă comemorativă cu numele celor 21 de funcţionari ai băncii care au murit pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

La etajul I, în holul de onoare al palatului, se află cele mai elegante spaţii, care sunt caracterizate printr-o decoraţie abundentă. Aici s-au luat de-a lungul timpului cele mai importante decizii cu privire la situaţia financiar-bancară a ţării noastre.

Sala Consiliului de administraţie este cel mai decorat spaţiu al acestui palat. Aceste decoraţiuni de o policromie variată sunt de factură neoclasică franceză, având însă şi puternice accente baroce.

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

În această sală se află patru picturi foarte valoroase, care au fost comandate celor mai importanţi pictori români de la sfârşitul secolului al XIX-lea., Rodica – la secerat, de Nicolae Grigorescu, Marină, de Eugeniu Voinescu, Mercur, zeul roman al comerţului, şi Prometeu, G.D. Mirea.

La parterul clădirii se află Muzeul BNR unde se poate descoperi una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România acoperind o perioadă de peste două milenii și jumătate.

Accesul în clădire se va putea face prin strada Lipscani nr. 25, cu respectarea regulilor de securitate. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Vă așteptăm cu drag!

Detalii Eveniment

Data:
Miercuri 17 Aprilie 2019

Program:
11:00 - 19:00

Orasul:
București

DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL