Asociaţia De-a Arhitectura cu o noua serie de pachete educative: Şcolari în siguranţă!

Înscrierile pentru Kit-ul De-a Arhitectura cu pachete educative „Şcolari în siguranţă” sunt deschise.

S-au lansat înscrierile pentru părinţii şi cadrele didactice care doresc să predea la clasă folosind noul material didactic De-a arhitectura „Şcolari în siguranţă”. Înscrierile vor fi deschise până pe 15 martie 2017, iar proiectul va putea fi implementat în anul şcolar 2016-2017, timp de 3 luni, între 15 martie şi 20 iunie 2017.

Asociaţia De-a Arhitectura pregăteşte o nouă serie de pachete educative – „Şcolari în siguranţă”, dedicată şcolarilor din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, pachete care vor fi accesibile în şcoli cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) Filiala Bucureşti şi cu ajutorul resurselor mobilizate la Swimathonul Bucureşti 2016, organizat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, şi cu sprijinul Siniat, Danfoss, Asociaţia KNX, Scat Sistem, Simbio.

Ideea proiectului a apărut în urma unei întâlniri din noiembrie 2015 a echipei De-a Arhitectura ca urmare a tragediei de la Colectiv.

Pe unii dintre cei care au murit în tragedia din Colectiv îi cunoşteam personal şi încă nu îmi vine să cred că nu mai sunt. Nu cred că voi putea vreodată să mă detaşez complet, să mă gândesc la asta fără un fior. Şi ca mine mai sunt. Am întrebat în jur, printre colegii mei voluntari la De-a arhitectura şi am descoperit că unii dintre noi avem nevoie să canalizăm în ceva practic aceste emoţii şi gânduri. Şi am pornit astfel un proiect nou, de care eu zic că ne vom ţine cu seriozitate – odată pentru că aşa ne stă în fire, dar şi pentru că, de data asta, suntem obligaţi în plus. – arh. Miruna Grigorescu, membru fondator De-a Arhitectura

Obiectivul proiectului este acela de a:

-acoperi, prin mijloace educaţionale, nevoia societăţii de a fi mai conştientă în privinţa pregătirii pentru siguranţa în caz de dezastre (incendiu, cutremur).

-Asociaţia De-a Arhitectura îşi doreşte ca fiecare dintre membrii societăţii să aibă informaţiile de bază pentru propria siguranţă, precum şi pentru siguranţa celor din jur.

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

Având în vedere că în şcolile din România nu se învaţă toate lucrurile acestea şi nu se fac, în multe cazuri; consecvent simulări de comportament în caz de dezastre,

De-a Arhitectura îşi doreşte ca şcolarii să fie educaţi ţinând seama de trei direcţii mari:

cum recunoaştem că noi şi clădirile pe care le ocupăm frecvent sunt pregătite pentru a fi în siguranţă în cazul unui dezastru;

cum ne comportăm în cazul producerii unui dezastru şi ce ajutor putem aştepta din partea instituţiei (şcolii), autorităţilor;

după dezastru – sănătate, ajutor psihlogic, solidaritate.

Cele trei rezultate pe care şi le propune proiectul sunt:

dezvoltarea unui material didactic uşor de folosit, care să ajungă la profesori şi la părinţii care doresc o oportunitate de voluntariat în şcoală, cu invitaţi ocazionali – un pompier, un cadru medical, un arhitect

un site care să găzduiască tot conţinutul, accesat liber (doar cu înregistrare)

ghid pentru simulări (există pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dar nu e distribuit) + explorări/analize ale spaţiului şcolii din punct de vedere al siguranţei.

Mulţumită sponsorilor proiectului, începând cu luna martie 2017, o primă tranşă de 90 de kit-uri vor fi transferate gratuit claselor a VI-a, a VII-a sau a VIII-a care doresc să deruleze programul „Şcolari în siguranţă”.

Asistenţa Asociaţiei De-a Arhitectura în cazul acestui proiect înseamnă punerea la dispoziţia clasei a unui material didactic original, gratuit, dezvoltat de Asociaţie şi produs cu ajutorul financiar al sponsorilor proiectului. Este necesar să existe un părinte cu o profesie relevantă (arhitect, inginer, urbanist) care se angajează să susţină lecţiile în clasă însoţit de diriginte sau cursul va fi predat de către un profesor al şcolii (profesor de matematica, fizică, chimie, tehnologie).

De data aceasta Asociaţia De-a Arhitectura şi-a propus să ajungă în şcoli prin intermediul părinţilor (dintre cei cu pregătire şi preocupări tehnice – ingineri, arhitecţi, urbanişti, designeri de interior), care vor fi provocaţi să îmbrace haina voluntariatului pentru a contribui la formarea comunităţii în care evoluează proprii copii, aflaţi la începutul adolescenţei.

Kit-urile vor conţine un set de cartoline, fiecare dedicată unei noţiuni, cu explicaţii, pictograme, idei de activităţi şi resurse (vezi un link, invită un pompier/un arhitect/un cadru medical etc.) + îndrumare pentru explorări/analize ale spaţiului şcolii din punct de vedere al siguranţei.

În a doua etapă va fi construit un site dedicat care să găzduiască tot conţinutul, accesat liber. Aici va fi accesibil inclusiv întreg materialul documentar care a fost selectat până acum pe câteva categorii importante: legislaţia românească în domeniu; cum se face acest tip de educaţie/pregătire în alte ţări: cadru şi activităţi; bune practici.

Profesorii claselor doritoare să intre în posesia materialului didactic sunt invitaţi să parcurgă condiţiile şi să se înscrie pe site-ul De-a arhitectura: http://www.de-a-arhitectura.ro/inscrieri/inscrieri-pentru-kit-ul-de-a-arhitectura-scolari-in-siguranta/

Asociaţia De-a Arhitectura a fost înfiinţată formal în ianuarie 2013 de către şase arhitecţi şi îşi propune o îmbogăţire a culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale prin educaţia copiilor care sunt şi „formatori de opinie” ai părinţilor lor. Aici rezultatele asociaţiei din anul 2015: Raport 2015.

Misiunea Asociaţiei De-a Arhitectura

Construim prin educaţie. Construcţia noastră creşte când:

Copiii şi adulţii înteleg şi iubesc valorile mediul construit şi sunt activi în comunităţile lor

Profesioniştii mediului construit se implică prin educaţie în societate

În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în serios

DISTRIBUIE
GOKID este primul calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti din România. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU