Campanie prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate și ADPARE – Asociația pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare și Educație au lansat campania de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor – GIRL. Campania e organizată în cadrul proiectului GIRL – Gender Interventions for the Rights and Liberties of Women and Girls Victims of Trafficking for Sexual Exploitation, implementat în perioada 2014 – 2016 de către CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, împreună cu parteneri din România (Adpare – Asociația pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare și Educație), Italia (Cultura Lavoro, Expert 4 Europe) și Spania (Fundacio SURT).

Proiectul e co-finanțat prin Programul de Prevenire și Luptă împotriva Criminalității al Uniunii Europene și își propune sensibilizarea în legătură cu aspectele de gen și integrarea perspectivei de gen în activitățile de prevenire a traficului pentru exploatare sexuală, precum și în cele care vizează oferirea de suport pentru victime.

De ce considerăm campania de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuala necesară?

În Uniunea Europeană, 80% dintre victimele înregistrate ale traficului de ființe umane sunt femei (67%) și fete (13%). Cele mai multe dintre acestea (69%) sunt traficate în scopul exploatării sexuale, 85% din totalul victimelor femei și fete fiind exploatate sexual. 45% dintre victimele înregistrate aveau vârste de 25 de ani și peste, 36% între 18 și 24 de ani, 17% între 12 și 17 ani și 2% între 0 și 11 ani. Majoritatea victimelor înregistrate în UE provin din România și Bulgaria, România raportând, de asemenea, în perioada de referință, o creștere a numărului de victime minore (Raport privind traficul de ființe umane 2015, Eurostat).

Femeile și fetele reprezintă majoritatea victimelor traficului de origine română. Conform datelor oficiale, oferite de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, în 2012-2013, procentul minorelor exploatate (55%) l-a depășit pe cel al femeilor majore (45%). În anul 2014, 74% din totalul victimelor au fost femei și fete (62% majore și 38% minore), 66% din totalul victimelor fiind exploatate sexual. În anul 2015, se înregistrează o creștere a minorilor de sex masculin exploatați sexual, însă femeile și fetele continuă să reprezinte majoritatea victimelor, respectiv 66% (Rapoarte statistice anuale, 2012-2015, ANITP).

Ce implică realizarea campaniei prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor ?

Campania își propune creşterea nivelului de informații în legătură cu modalităţile prin care comunitatea poate interveni pentru a preveni traficul de femei și fete, în special în contextul numărului crescut de minore identificate anual ca victime ale traficului, atât intern, cât și extern, precum și abordarea aspectelor legate de situația copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate și care au obligatii legale privind protecția copiilor rămași în țară.

Campania va fi implementată pe întreg parcursul lunii august, în 5 localități urbane (Alexandria, Giurgiu, Oltenița, Călărași și Popești-Leordeni) și în 10 localități rurale (din județele Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița și Argeș).

Campanie în orașe

Campania în orașe se va derula pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, în spații publice (de regulă parcuri), fiind amenajată o expoziție bazată pe picturi realizate de supraviețuitoarele traficului pentru exploatare sexuală în cadrul sesiunilor de art-terapie. Evenimentele din orașe se adresează publicului larg; vizitatorii vor putea primi informații și adresa întrebări echipei de proiect în legătură cu:

  • Ce poți face și de unde poți primi sprijin atunci când te confrunți cu o situație de trafic pentru exploatare sexuală sau despre care crezi că ar putea fi trafic pentru exploatare sexuală
  • Cum te protejezi sau cum îți protejezi fiica, nepoata, verișoara, prietena, colega de clasă
  • Cum comunici și construiești o relație cât mai bună cu fiica ta adolescentă, cum îi oferi sprijin și valorizare Care sunt obligațiile tale legale când pleci să lucrezi în străinătate, iar copiii tăi minori rămân în România

Campanie în sate

Campania în sate se bazează pe două tipuri principale de evenimente:

  • 3 ateliere pentru copii – Eu, Eu și familia mea, Eu și grupul meu de prieteni, desfășurate în fiecare comunitate, centrate pe nevoile copiilor și care implică lucrul cu aceștia utilizând jocuri de autocunoaștere, grupuri statuare, jocuri de rol, teatru forum, creare de afișe cu mesaje pentru adulți etc.
  • 1 atelier pentru adulții și reprezentanții autorităților din comunitate, cu scopul conștientizării și sensibilizării acestora în legătură cu riscurile și vulnerabilitățile caracteristice traficului de persoane pentru exploatare sexuală, dar și al informării lor în legătură cu modalitățile de a accesa sprijin și de a interveni în condițiile existenței unei astfel de situații în comunitate

Ce alte activități a presupus implementarea proiectului?

  1. Elaborarea unei cercetări calitative în ceea ce priveşte fenomenul traficului de persoane prin exploatare sexuală atât în ţara de origine (România), cât şi în ţările de destinaţie (Italia, Spania) care urmărește corelaţia dintre vulnerabilitățile de gen şi impactul lor asupra fiecărei etape a fenomenului de trafic, de la recrutare (incluzând şi noile forme de recrutare prin internet şi social media) până la exploatare şi ieşirea din situaţii de trafic. Cercetarea a fost bazata pe interviuri aprofundate cu victime și specialiști care lucrează direct cu victimele și a condus la dezvoltarea unei serii de recomandări pentru profesioniştii care intră în contact cu victimele exploatării sexuale, fete şi femei, în cadrul activităților de prevenire şi identificare, investigare, asistenţă şi suport pentru reintegrare socială.
  2. Organizarea de sesiuni de formare pe tema vulnerabilităților de gen în corelație cu traficul de fete și femei pentru exploatare sexuală. Beneficiarii acestor sesiuni de formare au fost: persoane care lucrează în organizații ce oferă servicii victimelor (psihologi, psihoterapeuți, asistenț sociali, manageri de caz, educatori etc.), persoane implicate în activităţi de prevenire, persoane implicate în identificarea informală a victimelor traficului.
  3. Organizarea de activități de prevenire a traficului de persoane pentru exploatare sexuală din perspectivă de gen, atât în România, ca țară de origine, cât și în Italia și Spania, ca tări de destinație, în acestea din urmă fiind organizate ateliere de informare și sensibilizare cu femei care provin din România și care lucrează în Italia și Spania, cât și campanii adresate clienților din Italia și Spania.

Pentru mai multe informații despre campania prevenire a traficului pentru exploatarea sexuala, vă rugăm contactați CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate

 

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU