7 Obiceiuri Toxice în Comunicarea Părinte-Copil. Ce Să Nu îi Spunem Niciodată Copilului

4. Hai nu mai plânge că nu s-a întâmplat nimic. Acum ești mare, nu mai plânge ca un bebeluş! Eşti băiat, nu mai plânge ca o fetiţă! 

obiceiuri toxice in comunicarea parinte-copil

Aceste mesaje îi transmit copilului că nu ne pasă de sentimentele lui, că nu avem timp pentru el. Nu-i nega sentimentele. Nu-i spune să nu plângă atunci când își juleste genunchiul, sau se desparte de iubita de la grădiniță.

Sentimentele lui sunt la fel de importante că ale tale, nu trebuie să-i transmiți mesajul că ce simte el nu este corect sau nu contează. Va învăța să își ignore sentimentele, emoțiile, ceea ce duce la o deconectare de sinele său, îi va fi greu să știe ce dorește căci nu va ști să se asculte pe sine, să își recunoască nevoile și să lupte pentru ele.

Citește și: Cum Gestionăm Sentimentele de Invidie şi Gelozie. Lecţii De Viaţă şi învăţături pentru Copil

______

5. Du-te în camera ta! Nu am timp de tine!

obiceiuri toxice in comunicarea parinte-copil

Evită să îi spui că nu ai timp pentru el, că ce crede nu contează, că ce simte nu e mare lucru, căci e mic și încă nu știe ce-i aia să suferi. Va simți că nu este important, că el nu contează și că sunt alte lucruri mai importante pentru tine decât el, ceea ce îi va afecta stima de sine.  

Sunt momente când nu îi dăm atenție, deloc, când nu îl auzim, fie că ne spune ceva, fie că plânge. Întodeauna are nevoie să îi răspundem cu blândețe, să îi arătăm că este ascultat, auzit, căci altfel mesajul pe care îl primeşte de la noi, părinții, este că nu contează pentru noi.

______

6. Nu te iubesc! Te urăsc! Pleacă!

obiceiuri toxice in comunicarea parinte-copil

Sunt momente când cuvintele pot să-ți iasă pe gură înainte să le poți opri. Repară, cere iertare, asigură și reasigură copilul de iubirea ta. Sunt părinți care nu își lovesc copiii, dar îi pot răni la fel de tare prin cuvintele folosite, printr-o comunicare neprietenoasă.

______

7. Cum ai putut să faci asta? Sunt foarte dezamăgită!

obiceiuri-toxice-in-comunicarea-parinte-copil-7

Astfel de vorbe aruncate îl pot influența negativ pe copil pentru multă vreme. Vinovăția poate fi bună uneori căci ne poate face să acționăm într-un mod care să repare răul făcut. Însă ceea ce e trist e faptul că mulți oameni care se simt vinovați intră în defensivă, se simt rușinați și se cred răi.

Scopul este să-i ajutăm pe copil să înțeleagă greșelile, să vadă și perspectiva celorlalți, adică să fie empatic și să aibă dorința de a fi din ce în ce mai bun. În loc de a îi face reproșuri care îl fac să se simtă vinovat și rușinat, mai util este să ne întrebăm împreună “cum putem să facem lucrul X sau Y (mai) bine?”. În acest fel vom reuși să evităm acele emoții dăunătoare.

Vezi şi:

9 Paşi Pentru Evitarea Pedepselor. Ce Facem Atunci Cand Copilul Ne Provoaca

Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor – de Francoise Dolto

Dacă crezi că mai sunt şi alte obiceiuri toxice în comunicarea părinte-copil pe care parinţii au nevoie să le conştientizeze, te rugăm să postezi mai jos un comentariu. Îţi multumim!

Pagina precedenta
1
2
DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU