Bullying-ul în școli sau fenomenul copii contra copii

Întrebări ce apar în copilăria mică, emoții în anii de grădiniță sau mari dileme în adolescență – toate sunt analizate și rezolvate pe SuntParinte.ro -un produs Intuitext, comunitatea părinților preocupați de educația intelectuală și emoțională a copiilor lor.

În intimitatea camerei sale – de altfel, cochet amenajată de părinții cu posibilități materiale evidente, dar limitați în ce privește timpul petrecut alături de copilul lor – un adolescent de 14 ani tremură febril la gândul că îl așteaptă o nouă zi de școală. În altă parte, o fată de 15 ani pe care se intuiesc deja primele note ale feminității coapte se teme de întâlnirea cu colegii de clasă. Intră vizibil jenată în „camera de tortură“, cu inima împuținată de spaimă, neștiind cum să facă față valului de șicane venite – culmea! – din partea unor elevi de vârsta ei. Sunt două scenarii ipotetice, dar care, în realitate, se repetă în fiecare zi în școlile din România.

Din motive ce țin de ambianța propriei familii, de backgroundul personal, de gradul fiecăruia de empatie, adolescenții sunt jucători (activi sau pasivi) ai unui joc extrem de periculos: bullying-ul. Definit ca un comportament ostil de excludere sau de umilire a altor indivizi ai grupului, bullying-ul este un fenomen ce aparține unei zone subterane, insuficient cunoscute până nu demult. Lasă răni adânci, aproape imposibil de cicatrizat, cu efecte dureroase chiar și în viața adultă. De cele mai multe ori, victimele agresiunilor fizice sau verbale sunt copii ce ajung să trăiască, din cauza colegilor de școală, amicilor din spațiul privat etc., emoții negative traumatizante.

Rușinea, frica sau durerea în plan fizic sunt potențate de faptul că ele sunt experimentate în public, voluptatea agresorului fiind tocmai aceea de a-și umili victima în fața grupului. Motivul e simplu: pentru a se valida pe el însuși.

Primul pas de identificare a fenomenului începe de acasă, printr-o relație sănătoasă între copii și părinți. Psihologii îi sfătuiesc pe cei din urmă să calibreze ecuația carieră-viață de familie și să petreacă, în mod constant, timp alături de copiii lor. În acest fel, adultul recunoaște încă de la început eventuale schimbări ale comportamentului adolescentului (apatie, anxietate, nervozitate, inapetență, oboseală etc.) și poate lua măsurile potrivite.

La rândul lor, dascălii pot apela la metode dintre cele mai diverse pentru a informa adolescenții despre bullying-ul în școli, atrăgând în primul rând atenția asupra unui fapt elementar: agresivitatea este întotdeauna o mască, în spatele căreia stă frica, neacceptarea, slăbiciunea „călăului“ – toate ascunse sub vălul unei aparente puteri. Jocuri de rol (prin care adolescenții să înțeleagă că agresorul este, în fapt, un individ rănit, dar și să conștientizeze ei înșiși postura în care se expune victima), dezbateri la orele de dirigenție sau întâlniri cu psihologii – sunt doar câteva din modurile prin care se poate gestiona bullying-ul în școli si ducația în România s-ar putea reconfigura din temelii.

SuntParinte-un produs Intuitext

SuntParinte.ro (proiect creat de Intuitext, compania de produse educaționale a grupului Softwin) este comunitatea părinților interesați de sfaturi și recomandări care să-i ajute să-și înțeleagă mai bine copiii și să găsească soluții la problemele cu care se confruntă, elaborate de psihologi, sociologi, cadre didactice și alți specialiști în educația copilului. 

Intuitext mai are în portofoliu și alte site-uri educaționale (www.admitereliceu.ro, www.olimpiade.ro, www.viitoriolimpici.ro, www.didactic.ro), precum și produse de învățare online (platformele www.scoalaintuitext.ro și www.examenultau.ro).

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU