Cum Calculăm cu Soroban. Abacul Japonez care îi Dă Copilului Super Putere de Calcul Mintal

VIDEO. Sorobanul este un abac dezvoltat în Japonia, derivat din suanpan, un alt abac importat din China în Japonia prin Coreea în secolul al XV-lea d.Hr. Cu ajutorul lui se pot efectua operații matematice precum adunare, scădere, înmulțire, împărțire, sau chiar mai complicate. Vezi mai jos cum calculăm cu soroban!

Sorobanul, cunoscut în Europa dreptabacul japonez este considerat a fi primul calculator din Japonia, care a jucat un rol semnificativ in dezvoltarea culturală și educațională a țării.

Chiar și în zilele noastre, deși Japonia este una dintre cele mai avansate țări în industria calculatoarelor, mii de copii învață în continuare tehnica de calcul Soroban, pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra dezvoltării creierului copiilor.

Un copil care învață metoda Soroban va înțelege simplu și concret cum se formează numerele compuse, își va dezvolta gândirea analitică, precum și calități benefice ca răbdarea, concentrarea și perseverența.

Metoda are pași clari de parcurs și copilul obține ușor rezultate, ceea ce face ca atracția pentru matematică crească odată cu încrederea în forțele proprii. În plus, la cursurile de Soroban, copiii progresează în ritmul propriu.

Contrar aparenţelor, scopul utilizării soroban-ului este de a învăţa o metodă de efectuare a calculelor mintal, fără a avea un soroban la îndemână.

Sorobanul are pe rândul de sus o bilă cu valoarea cinci, pe rândul de jos 4 bile cu valoarea 1. Cele mai multe variante de soroban au cel puțin 15 coloane, dar există și modele cu 21, 23, 27 sau 31 de coloane.

Vezi şi: 20+ Activităţi Simple cu Frunze. Idei de Crafturi pentru o Toamnă Creativă

Pe acest abac miraculos se pot efectua operații matematice precum adunare, scădere, înmulțire, împărțire, sau chiar ridicare la putere, extragere rădăcina pătrată și cubică, aflarea celui mai mare divizor comun a două numere.

Cum calculăm cu Soroban 

Cum se formează numerele pe Soroban

Pe acest abac miraculos se pot efectua operații matematice precum adunare, scădere, înmulțire, împărțire, sau chiar ridicare la putere, extragere rădăcina pătrată și cubică, aflarea celui mai mare divizor comun a două numere.

Cum se efectuează adunarea și scăderea numerelor pe Soroban

In prima etapă, copiii învață cum sa manevreze cu viteză crescută Sorobanul. Ulterior, pot face ANZAN (calcul mental japonez). Copiii proiectează mental Sorobanul și ”mută” biluțele Sorobanului folosind imaginația. Ajung astfel sa efectueze calcule sofisticate, cu numere mari, cu o viteza mai mare decat a unui calculator. De aceea, aceasta tehnica este recunoscuta ca avand un impact extraordinar asupra dezvoltării emisferei cerebrale drepte a creierului (cea responsabilă cu imaginația, creativitatea, intuiția etc). Tehnica ANZAN poate fi invatata doar pana la varsta de 14 ani si cu cat se incepe mai devreme, cu atat este mai bine.

În ultimii ani, metoda japoneză de aritmetică mentală a pătruns în Europa și a fost îmbrățișată cu succes, pentru că stimulează intelectul copiilor într-o manieră în care învățământul tradițional bazat pe memorare și reproducere, nu o face.

Vedeți în materialul următor dovada clara a faptului ca un copil care studiaza Soroban si aritmetica mentala japoneza poate sa isi foloseasca ambele emisfere cerebrale. Puteti vedea cum un baiat de 8 ani reproduce un cantecel, in timp ce aduna 25 de numere in 14 secunde. Cati dintre noi putem face acest lucru? Cu siguranta daca efectuam adunarea asa cum am invatat la scoala, acest lucru este imposibil.

Copilul tău poate învăța tehnica de calcul Soroban la Centrul de Aritmetica Mentala Japoneza Nomin Jyuku, primul centru de soroban si aritmetica mentala japoneza din Romania, reprezentatul oficial al Scolii Japoneze Houmei Jyuku, cu o vechime de 70 ani in Japonia, membru de onoare al Federatiei Nationale Japoneze de Soroban. Toti trainerii centrului sunt certificati de catre scoala japoneza Houmei Juyku din Japonia, care emite și certificatele de absolvire ale copiilor. Examenele copiilor sunt sustinute simultan cu cele ale copiilor din Japonia, iar testele sunt corectate in Japonia. Centrul este plasat intr-o zona centrala, se lucreaza cu grupe mici de copii, iar atmosfera este placuta si relaxata.

Desi aritmetica mentala s-a dezvoltat in multe tari, metoda japoneza este cea mai veche si cea mai eficienta. Vezi mai jos alte materiale care demonstrează tehnica de calcul Soroban.

Adunările pe care le putem face cu sorobanul sunt complexe [EN]:

Vezi şi: 10 Desene Animate care îl Fac pe Copil Să Iubească Muzica Clasică

Alte adunări şi scăderi complexe cu soroban [EN]:

Cum facem înmulţiri cu un soroban [EN]:

Citeşte şi: 3 Paşi de Făcut când Copilul Tău Are un Prieten Agresiv sau Certăreţ

Soroban – Playlist TUTORIAL de la 0 

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU