Adaptarea la școală și noile provocări

Adaptarea la școală este un proces cu care copiii și părinții deopotrivă se confruntă, în proporții variabile, în fiecare an. Psihologul Delia Lungu (Product Manager SuntParinte.ro-un produs Intuitext) ne dezvăluie cât durează această perioadă de tranziție și cum o putem înțelege mai bine.

La începutul fiecărui an școlar se vorbește despre adaptarea la noul ritm, la noile responsabilități, la noul colectiv. În ceea ce privește durata medie a acestui proces și cum ar trebui să fie comunicarea cu cei mici în această perioadă, psihologul Delia Lungu (Product Manager SuntParinte.ro-un produs Intuitext) declară că „intervalul de acomodare pentru copiii care intră în clasa Pregătitoare durează, în medie, între șase și opt săptămâni. Sigur că acest interval depinde mult de fiecare copil în parte, de cât timp a frecventat înainte grădinița, cum a fost crescut în familie etc. Sunt unii copii care se pot acomoda foarte bine și în patru săptămâni.“

Și părinții se tem de școală

În paralel cu anxietatea copiilor, și părinții pot suferi din acest motiv, sporind prin atitudinea lor îngrijorarea celor mici. Pentru a-și controla anxietatea în raport cu relația dintre copiii lor și școală, noul colectiv sau învățătoare, „părinții au nevoie să-și înțeleagă și să-și gestioneze propria anxietate. Care sunt temerile mele în legătură cu copilul meu? Care sunt temerile în legătură cu faptul că a început școala? Care sunt temerile mele în general? Uneori, din dorința aprinsă de a vedea că lucrurile merg bine, avem tendința să controlăm excesiv situația și, implicit, să-l limităm pe copil. Pentru a fi, însă, părinți mai buni avem nevoie, mai întâi, să fim noi înșine în echilibru. Avem nevoie să ne uităm în primul rând la noi. Pentru că altfel îngrijorările noastre în exces dăunează copilului“, recomandă Delia Lungu (Product Manager SuntParinte.ro-un produs Intuitext).

O educație completă

Un aspect important de care părinții ar trebui să țină mereu seama este comunicarea continuă cu copiii lor. În acest sens, este recomandabil ca adulții să le explice micuților rolul educației în viața fiecărui individ, precum și care sunt cele mai importante lucruri pe care le pot învăța, pentru un start cât mai bun în viață. „Micii școlari au nevoie să învețe și să exerseze abilități care le sunt cruciale în viața de zi de zi: cum să fie empatici, cum să socializeze, cum să-i respecte pe ceilalți, ce înseamnă regulile, cum să nu se demotiveze după un calificativ slab, cum să-și concentreze mai mult atenția pe ce au de făcut, cum să persevereze etc.“

SuntParinte.ro-un produs Intuitext


SuntParinte.ro (proiect creat de Intuitext, compania de produse educaționale a grupului Softwin) este comunitatea părinților interesați de sfaturi și recomandări care să-i ajute să-și înțeleagă mai bine copiii și să găsească soluții la problemele cu care se confruntă, elaborate de psihologi, sociologi, cadre didactice și alti specialiști în educația copilului. 

Intuitext mai are în portofoliu și alte site-uri educaționale (www.admitereliceu.ro, www.olimpiade.ro, www.viitoriolimpici.ro, www.didactic.ro), precum și produse de învățare online (platformele www.scoalaintuitext.ro și www.examenultau.ro).

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU