3 Comportamente Toxice în Relaţia de Cuplu. Ce Ascunde „Rămânem Împreună de Dragul Copilului”

Care sunt cele mai importante comportamente toxice în relaţia de cuplu? De unde porneşte declinul?

Potrivit cercetătorilor interesați de sănătatea relațională, cele mai importante comportamente toxice care afecteaza grav relaţiile de cuplu sunt următoarele:

1. Critica 

Cuvintele prin care subliniem faptul că ceva este în mod definitoriu defect la partener. Obișnuitele replici de genul “Tu mereu…”, “Tu niciodată…”, maschează criticismul nostru.

2. Blocajele în comunicare

Acest comportament apare atunci când “receptorul”, cel care este în rolul ascultătorului, se retrage din dialog și manifestă o atitudine de nepăsare și indiferență.

3. Disprețul

Dispreţul reprezintă orice enunț sau comportament nov-verbal prin care ne poziționăm ca fiind superiori partenerului. Dintre cele trei comportamente indezirabile, disprețul este cel mai nociv, efectul său asupra relației este precum acidul sulfuric.

Aceste trei manifestări şi comportamente toxice în relaţia de cuplu, alături de intrarea în defensivă sau negarea contribuției la o dificultate relațională, pot prezice cu o acuratețe de 85% riscul pentru separare și divorț.

Ce ascunde „rămân in relaţie de dragul copilului”?

De cele mai multe ori nașterea copiilor, și cu precădere a primului copil, sporește disconfortul psihologic dintre cei doi parteneri și lucrurile par să scape de sub control. Iar dacă daunele relaționale sau rupturile în conexiune, care se pot produce în această perioadă, nu sunt reparate, atunci crește probabilitatea ca acestea să cauzeze o cronicizare a stresului relațional. Fenomen care sporește nivelul de anxietate și depresie resimțit de cei doi parteneri.

În astfel de condiții psihologice adesea alegem calea aparent cea mai simplă, aceea de a ne ascunde în spatele copiilor și fără a face cu adevărat nimic pentru cuplul nostru, așteptăm ca problemele să se rezolve de la sine. Însă după o vreme vom observa că acestea nu doar că persistă, dar încep să ne afecteze și sănătatea fizică la modul cel mai serios.

O astfel de alegere, mai mult sau mai puțin conștientă, ascunde teamă, lipsă de curaj și un nivel foarte scăzut de inteligență relațională.

Vezi şi

ANALIZĂ: Concluzii ale Cazului Copilului cu ADHD de la Piteşti. Cum Ne Sfătuiesc Specialiştii Să Ne Poziţionăm

ACTIVITĂŢI: Desene cu Masa si ursul, copii +2 ani. Masa i medvedi

EVENIMENTE: Evenimente pentru Copii Săptămâna Asta 

 

Cum se răsfrâng problemele cuplului asupra copilului? Ce „aude” şi asimilează copilul din povestea părinţilor din moment ce ei nu se mai aud unul pe celălalt?

Copilul adesea ajunge să fie “sacrificat” în lupta evidentă sau surdă dintre cei doi părinți. De multe ori, dezechilibrele emoționale, comportamentele problematice sau gândurile obsesive ale copiilor sunt o oglindire a stresului familial. Copiii crescuți în astfel de familii ajung fie să perpetueze același model disfuncțional de relaționare în viața adultă, fie se vor confrunta cu un nivel crescut de anxietate la fiecare ceartă de cuplu – creierul devenind în timp hipersensibil la semnalele care ar putea indica o oarecare asemănărea cu relația părinților lor.  

Cum va creşte acest copil şi ce va însemna pentru el, adult fiind, „relaţia de cuplu”, „familia”?

Din nefericire, oricât de mult și-ar dori părinții să nu fie așa, un copil crescut într-un mediu toxic ajunge și el să se îmbolnăvească. Acesta ajunge să învețe că relațiile sunt o sursă inepuizabilă de nefericire și va lua cu el în bagajul psihologic, cu care pornește de acasă, toate problemele nerezolvate ale părinților. Din păcate moștenirea emoțională a unui copil crescut într-o astfel de familie este o mare povară și cel mai probabil va cheltui mulți bani pe ședințe de psihoterapie la vârsta adultă, dacă va dori să se elibereze de demonii trecutului. 

DISTRIBUIE
Gáspár György este psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional, având specializare în hipnoza clinică, psihoterapia de familie şi psihoterapia integrativă. Profesează în domeniul sănătăţii relaţionale de peste zece ani. Este membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie, unde coordonează programul de formare în psihoterapia familiei şi e responsabil pentru dezvoltarea strategiei de colaborare europeano-americană în domeniul psihologiei şi al psihoterapiei relaţionale.
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU