Responsabilităţile Copilului. Cum Îl Implicăm în Activităţile Casnice Familiale

Care sunt responsabilităţile copilului? Cei mai mulți dintre părinți consideră că este suficient dacă cei mici îi „ajută” bifând câteva sarcini mai degrabă personale.

Igiena personală, tema pentru acasă, ordinea în cameră sau strângerea farfuriilor după masă. Până la o anumită vârstă toate acestea presupun timp și efort alocat și de către părinte. Dacă însă copilul începe să le facă singur, părintele se declară de regulă mulțumit și percepe asta ca pe un real ajutor.

Copilul acceptă un set limitat de sarcini. De multe ori rugămințile noastre ca el să-și asume și alte responsabilități care țin de casă, cum ar fi să dea cu mopul sau cu aspiratorul, se lovesc de cele mai multe ori de întrebarea: „De ce eu?!”. Dacă insistăm, copilul se revoltă, putem avea parte de țipete și discuții în contradictoriu. Evident că nu vrem asta, pe cât posibil căutăm soluții pentru a-l învața pe cel mic responsabilitatea într-o atmosferă pozitivă, de armonie.

Chiar dacă îl încurajăm şi îi arătăm că suntem mândri că este responsabil, vine momentul când ne dorim de la copil să facă mai multe activităţi în casă.

Ce putem face ca să căpătăm mai mult ajutor din partea copilului? Cum putem diversifica responsabilităţile copilului?

Având o bună perioadă de timp sarcini care îl privesc doar pe el, copilul înțelege că este dator să le îndeplinească doar pe acestea. Cele care privesc familia sunt interpretate ca responsabilităţi suplimentare. De aceea ne trezim cu remarci de genul „Nu e corect!” sau „De ce trebuie să fac eu asta?”.

Așteptările lui sunt depășite și de aceea trebuie să lucrăm la construirea unui nou set de așteptări. Setul de sarcini pe care trebuie să le ducă la capăt trebuie refăcut iar contextul readaptat.

Vezi şi:

Evenimente pentru copii în weekend

5 Locuri de Vizitat în Valencia cu Copilul

Idei Pentru O Lume Mai Bună Pentru Copii şi Parinţi

Studii de lungă durată referitoare la sarcinile și responsabilităţile copilului în familie au arătat că acestea au o influența pozitivă asupra sănătății mentale și a succesului profesional al viitorului adult.

Copilul este de mic înclinat spre a oferi ajutor. Soluţia pentru a-l implica şi în activităţi casnice familiale este ca abordarea sarcinilor să se învârtă în jurul conceptului de „noi”, „familie” și „împreună”. A împarți sarcinile pe principiul „asta faci tu” și „asta fac eu” nu pare să dea rezultate prea bune. Copilul răspunde mai bine atunci când responsabilităţile sunt privite că activități familiale colective. El va înţelege că e normal ca fiecare să facă ceva pentru ceilalți și pentru sine.

O activitate de grup, în care familia se implică cu toţi membrii ei, îl face pe cel mic să fie mult mai dispus să depună efort. El simte că face parte dintr-o echipă în care fiecare are propria contribuţie.

Tu cum procedezi pentru a-l implica pe copilul tău în activităţe casnice? Care crezi că este cea mai sănătoasă metodă de a creşte responsabilităţile copilului pe măsura vârstei?

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU