Cursuri De-a arhitectura pentru 4200 de elevi in al cincilea an de activitate

Cel de-al cincilea an de cursuri De-a arhitectura a debutat pe 12 septembrie în şcolile din întreaga ţară.

Aproximativ 4100 de elevi din 150 de clase vor urma cursurile De-a Arhitectura: „De-a arhitectura MINI” (curs pentru elevii claselor pregătitoare, I-a, a II-a), „De-a arhitectura în oraşul meu” (curs pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a) şi „De-a arhitectura în şcoala mea” (curs pentru elevii claselor a V-a şi a VI-a).

Peste 125 de arhitecţi şi studenţi arhitecţi voluntari vor îndruma clasele din programul – Cursuri De-a arhitectura. Toţi învăţătorii şi voluntarii din clase sunt pregătiţi în prealabil pentru a putea utiliza, în echipă, instrumentele de învăţare pe care joaca serioasă de-a arhitectura le presupune.

Pe 15 septembrie au fost trimise manualele (Caietul elevului şi Ghidul îndrumătorului) către şcolile cu clase ce urmează cursul „De-a arhitectura în oraşul meu”. Astfel, cadrele didactice şi arhitecţii voluntari vor fi pregătiţi în noul an cu manuale în ediţie nouă (2016). Publicarea în noua ediţie a Ghidului îndrumătorului a fost finanţată de Ordinul Arhitecţilor din România din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”. Şi Caietele elevilor au fost editate prin finanţarea din parteneriatul strategic cu OAR, dar şi de donatori privaţi la Semimaratonul Sibiului şi la Braşov Heroes din 2016. Toate aceste instrumente vor servi la parcurgerea cursului „De-a arhitectura în oraşul meu” fără să necesite vreun cost din partea şcolarilor sau a învăţătorilor.

Foarte important în acest an, din septembrie 2016, au început Cursurile De-a arhitectura   aproximativ 600 de copii din mediul rural (faţă de 185 de copii în 2015-2016). Cele 23 clase au fost înscrise de cadrele didactice şi vor beneficia de sprijin din partea Asociaţiei De-a Arhitectura, la fel cu clasele din mediul urban.

În perioada august-septembrie au avut loc o serie de ateliere de pregătire a echipelor de îndrumători prin ateliere de formare faţă-în-faţă ce s-au desfăşurat la Braşov, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara pentru „De-a arhitectura în oraşul meu”, şi pregătire online pentru cadrele didactice şi arhitecţii îndrumători înscrişi în program în anul 2016-2017 la cursul „De-a arhitectura MINI”. O parte dintre partcipanţi sunt voluntari care au continuat voluntariatul pentru al doilea sau al treilea an în program sau au revenit după o pauză. Bucuria mare a fost să revedem cadre didactice care după ce au încheiat o generaţie de elevi au revenit în program cu prichindei şi au căutat noul curs De-a arhitectura.

Prin schimb de experienţă, simulări şi alte exerciţii menite să pună profesorii şi arhitecţii voluntari în situaţii cât mai apropiate de cele reale cu elevii, atelierele i-au familiarizat pe participanţi cu abordarea şi conţinutul De-a arhitectura, competenţele elevilor vizate prin acest curs şi impactul scontat pe termen lung. Acestea au sporit abilităţile îndrumătorilor de a adapta metodele de învăţare la specificul de vârstă al elevilor şi de a aplica metodele de învăţare experenţială şi au contribuit la o înţelegere sporită privind rolurile şi colaborarea dintre profesor şi arhitect în pregătirea şi aplicarea diverselor tehnici de predare în tandem aferente curriculum-ului De-a arhitectura.


 RECOMANDARE


de-a-arhitectura-6

Pregătirea îndrumătorilor pentru cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” a fost derulată în cadrul proiectului „Capacitate de predare şi promovare a arhitecturii în şcoli”, beneficiar al unei finanţări din partea Uniunii Arhitecţilor din România (UAR) din Fondul „Timbrul Arhitecturii”.

De-a Arhitectura a decis să ofere în acest an şi un program de pregătire online în ideea de a facilita accesul participanţilor la informaţie, cadre didactice şi arhitecţi care au dorit să desfăşoare cursul „De-a arhitectura MINI”. Pentru că în fiecare an avem din ce în ce mai multe înscrieri din întreaga ţară, am dorit să uşurăm procesul de pregătire şi să aducem informaţia mai aproape de participanţi, la îndemâna acestora.

Programul de formare online este o noutate absolută pentru Asociaţia De-a Arhitectura, activitatea din cadrul acestuia fiind posibilă cu ajutorul unei finanţări din partea Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) din Taxa „Timbrului Arhitecturii”.

Le urăm tuturor succes la şcoală şi vom fi aproape de fiecare dintre clasele De-a arhitectura prin coordonatorii locali, arhitecţi cu experienţă în predare.

Asociaţia De-a Arhitectura a fost fondată în ianuarie 2013 de către şase arhitecte şi îşi propune dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Aici rezultatele asociaţiei de anul trecut: Raport 2015.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU