Minimest 2017. Secţiunea pentru Copii a Festivalului Anim’est

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 29 septembrie – 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo 111 și Carol 53.

Minimest îi invită pe cei mici la cinema! Cele mai frumoase filme de animație pentru copii vin la Anim’est 2017.

Cele mai bune și cele mai așteptate filme de animație pentru copii vin în fiecare an la Minimest, secțiunea specială dedicată celor mici a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est. Cea de-a douăsprezecea ediție a festivalului, ce va avea loc între 29 septembrie – 8 octombrie, va include în program o selecție generoasă de proiecții pentru copii, cu teme adaptate vârstei lor – povești memorabile despre prietenie, timiditate, curaj, iubire și acceptare. În plus, și de data aceasta, cei mici vor fi invitați să participe la o serie de ateliere creative care îi vor introduce în culisele fascinante ale filmului de animație.

PROGRAM MINIMEST 2017

animest 2017Joi, 5 octombrie

Louise la malul mării

Începând cu ora 18:30, la Cinemateca Eforie, publicul este invitat să vizioneze Louise la malul mării, povestea unei femei în vârstă care pierde ultimul tren şi rămâne prizonieră într-un orăşel pustiu de pe litoral. Este sfârşitul verii şi vremea se strică pe neaşteptate.

Ziua Finlandeză: Stop Motion din Finlanda & Animații fresh din Finlanda TAFF=FAT

La Cinema Elvire Popesco de la ora 14:00 și apoi de la 16:00 vă așteptăm la o mulțime de scurtmetraje din Finlanda în calupurile Stop Motion din Finlanda și Animații fresh din Finlanda TAFF=FAT, oferite de Festivalul de film animat din Turku.

Making of ‘Viața mea de dovlecel’

De la ora 18:30 la CINETic vă așteaptă încă o prezentare de neratat: Making of ‘Viața mea de dovlecel’ – cu Christine Polis (BE) & Théo Ciret (FR).

Animusic Night

Noaptea de joi o petrecem la Animusic Night, la Expirat, cu muzică și animație începând cu ora 20:00. Printre videoclipurile înscrise în competiție se regăsesc lansările proaspete ale unor trupe și artiști celebri precum Metallica, Katie Melua sau Chelou, dar și artiști autohtoni precum Smiley sau Deliric. Proiecțiile vor fi urmate de un concert Coma.

Vineri, 6 octombrie

Ora 10:00, Elvire Popesco – competitie Minimest 1 (scurtmetraje)
Ora 10:30, Cinemateca Eforie – Niko si drumul spre stele
Ora 12:00, Elvire Popesco – competitie Minimest 2 (scurtmetraje)

Sambata, 7 octombrie

Ora 10:00, Elvire Popesco – competitie Minimest 3 (scurtmetraje)
Ora 10:30, Cinemateca Eforie – Niko 2, frate mic, mare belea
Ora 12:00, Elvire Popesco – Familia Moomin pe Riviera

Duminica, 8 octombrie

Ora 10:00, Elvire Popesco – Harun si marea de povesti (pret bilet: 25 lei)
Ora 10:30, Cinemateca Eforie – Aventuri fara pereche
Ora 12:30, Cinemateca Eforie – In padurea Huckybucky.


Vineri, 29 Septembrie

Aventuri fără pereche/ Oddsockeaters

De la 12.00, la Cinema Elvire Popesco, în cadrul programului Minimest, publicul e invitat să exporeze lumea șosetelor desperecheate din Aventuri fără pereche alături de Hugo, un erou mic și curajos, prins în conflictul dintre două clanuri.

Persepolis

În continuare, de la 16.00, un lungmetraj iconic va rula pe marile ecrane în prima zi de festival: Persepolis urmărește povestea lui Marji, o adolescentă ce observă Iranul din jurul său și refuză să tacă în fața nedreptăților.

Ghost in the Shell Trilogy

Pentru cei pasionați, la Cinema Elvire Popesco va rula toată seara trilogia Ghost in the Shell. De la 18.00, 20.00 și 22.00, publicul e invitat să urmărească binecunoscuta poveste și să investigheze alături de Motoko Kasunagi universul cyborgilor.

Trippy Animation Night

Trippy Animation Night revine negreșit în prima seară de festival, de la 23.00, la Cinemateca Eforie. Ediția de anul acesta reunește timp de două ore o selecție pe cinste: trăsnăi psihotronice, animații obscure, clipuri pop și reclame scandaloase.


Sâmbătă, 30 Septembrie

Vulpea cea mare şi rea şi alte povestiri

De la 18.30, la Cinemateca Eforie, publicul e invitat să exporeze lumea trăsnită a animalelor de la țară. O vulpe care se crede pui, un iepure care vrea să fie barză sau o raţă care vrea să-i ia locul lui Moş Crăciun, toate acestea se regăsesc în Vulpea cea mare și rea și alte povestiri.

Making of Loving Vincent

La 16:00, la CINETic puteți vedea making of-ul filmului Loving Vincent, filmul care a obținut Premiul Publicului la Annecy anul acesta și care va deschide ediția Anim’est 2017, în prezența a două dintre pictorițele care au lucrat la film: Carmen Belean (România) și Olga Królak (Polonia).

Zombillenium

Începând cu ora 20:30 sunteți invitați la Cinemateca Eforie, unde va rula Zombillenium, filmul ce are în prim-plan un parc tematic despre Halloween și unicul loc de pe glob unde monştrii se ascund în văzul tuturor.

Creepy Animation Night

Continuăm a doua seară de festival cu încă o proiecție consacrată, Creepy Animation Night, începând cu 00.00, la Cinemateca Eforie, dar și la Cinema Elvire Popesco. Ediția a noua aduce un maraton de animaţii horror şi bizare, cele mai noi scurtmetraje internaţionale, în buna tradiţie a acestei secţiuni a festivalului.


Filmele din secțiunea Minimest vor fi proiectate în cele două weekenduri ale festivalului, de vineri până duminică, între 29 septembrie – 1 octombrie și 6 – 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie.

22 de scurtmetraje pentru copii cu vârste între 3 și 14 ani au fost selectate, anul acesta, dintre cele câteva sute înscrise în competiția Minimest. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație pentru copii va fi decis de un juriu format tot din copii, a cărui misiune nu va fi ușoară: selecția cuprinde titluri care au avut deja succes la festivaluri de animație de renume, precum Tabăra de vară / Summer Camp Island (r. Julia Pott), o producție Cartoon Network selectată și premiată precum Sundance, Ottawa IFF sau Anima, Povești încurcate / Revolting Rhymes (r. Jakob Schuh, Jan Lachauer), adaptat după îndrăgita carte pentru copii a lui Roald Dahl și premiat la Annecy pentru Cea mai bună producție TV, sau celebrele creații pentru copii produse de Les Films du Nord, Unicornul / The Unicorn (r. Rémi Durin) și Vântul printre trestii / The Wind in the Reeds (Nicolas Liguori, Arnaud Demuynck).

Secțiunea Minimest cuprinde și câteva dintre cele mai de succes lungmetraje recente pentru copii: Școala iepurașilor / Rabbit School (r. Ute von Münchow-Pohl), nominalizat la Premiul Ursul de Cristal la Berlinale 2017, în secțiunea Generation Kplus, o poveste despre peripețiile iepurașului Max la misterioasa școală a iepurașilor de Paște, sau lungmetraje proiectate în premieră la noi În pădurea Huckybucky / In the forest of Huckybucky (r. Rasmus A. Sivertsen), selectat la Festivalul de Film de la Sarajevo anul aceasa, un film despre legile pădurii Huckybucky, în care animalele mici trebuie să le facă față suratelor lor mai mari și Devoratorii de şosete desperecheate / Oddsockeaters (r. Galina Miklínová), animația despre micile creaturi mâncătoare de șosete, selectată la Anima Mundi și la Karlovy Vary anul acesta.

Trei lungmetraje de animație extrem de îndrăgite, prezente la Anim’est în cadrul programului special Focus Finlanda, ce cuprinde câteva dintre cele mai bune animații finlandeze din ultimii ani, vor fi incluse și în programul Minimest: Familia Moomins Pe Riviera / Moomins on the Riviera, lungmetrajul în regia lui Xavier Picard și Hanna Hemilä (membră a juriului Anim’est anul acesta), după celebrele cărți și benzi desenate ale lui Tove Jansson și Lars Jansson, Niko şi drumul spre stele / Niko & The Way To The Stars (r. Michael Hegner, Kari Juusonen) și Niko 2: Frate mic, mare belea / Niko 2 – Little Brother, Big Trouble (r. Kari Juusonen, Jørgen Lerdam), proiectate în prezența regizorului Kari Juusonen.

Părinții vor putea veni însoțiți de cei mici și la alte proiecții – highlight în cadrul festivalului. Trei titluri de neratat anul acesta sunt: Viaţa mea de dovlecel / My Life as a Zucchini (r. Claude Barras), câștigătorul Premiului Publicului la Annecy în 2016 și nominalizat la Oscar anul acesta, Vulpea cea mare şi rea şi alte povestiri / The Big Bad Fox and oOther Tales, cel mai recent film de animație regizat de Benjamin Renner și Patrick Imbert, cunoscuți pentru lungmetrajul Ernest și Célestine, nominalizat la Oscar, în 2014, și Despicable Me 3 (r. Pierre Coffin, Kyle Balda), cea mai recentă creație a studioului invitat la această ediție a festivalului, Illumination Mac Guff.

Tintin şi Templul Soarelui / Tintin and the Temple of the Sun (r. Raymond Leblanc, 1969), Avril și lumea extraordinară / Avril and the Extraordinary World (r. Christian Desmares, Franck Ekinci, 2015) și Titeuf, filmul / Titeuf, the Movie (r. Zed, 2010), sunt alte titluri recomandate și copiilor, din secțiunea Comics & Animation – cea care dă și tematica ediției Anim’est 2017.

Și anul acesta, o serie de ateliere de animație pentru cei mici vor avea loc zilnic în timpul festivalului, sub îndrumarea unor specialiști ai industriei. De vineri până duminică, în ambele weekenduri ale festivalului, copiii cu vârste între 10 – 14 ani vor putea participa la un atelier de benzi desenate în care vor fi parcurse noțiuni de bază despre conținut (compoziţie, mesaj, titlu, simboluri), sub forma unor exerciţii interactive, materializate într-o serie de BD-uri scurte, cu poveşti individuale sau de grup. Trainerul acestui atelier, Aniela Ariton, este ilustrator şi lucrează la aplicaţii pentru mobil, dar şi la poveşti pentru copii. De luni până joi, între 2 şi 5 octombrie, copiii cu vârste între 8 – 12 ani vor putea participa la atelierul de animație stop motion cu Ion Aramă, regizor, ilustrator și animator, și Radu C. Pop, artist vizual și animator. Copiii vor lucra cu hârtie decupată și plastilină pentru a-şi crea propriile personaje şi poveşti, iar rezultatul va fi pus laolaltă pentru a realiza primele lor filme de animaţie. Atelierele vor avea loc la Centrul CINETic zilnic între orele 15.00 – 18.00, iar participarea va fi gratuită. Înscrierea se face până pe 26 septembrie, trimițând un e-mail la adresa [email protected] în care va fi specificată vârsta copilului și atelierul la care dorește să participe.

De asemenea, între proiecțiile de film de la Cinema Elvire Popesco, cei mici vor avea parte de o serie de ateliere de creație cu trainerul Ana Cătălina Dobrescu, designer grafic și animatoare, care vor face să treacă mai ușor pauzele dintre filme. Atelierele se vor ține în Sala Atrium a Institutului Francez și vor fi animate de Cartoon Network, partenerul principal Minimest. Participarea nu necesită înscriere.

Detalii Eveniment

Perioada:
29 Septembrie - 08 Octombrie 2017

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL