Povestea Împăratului cel Urâcios și Lumina Vieții. Poveste Terapeutică de Anca Todirica

Când seara s-a lăsat, Împăratul adormi şi visă acelaşi bătrân care, din nou, îi spunea că va pierde lumina vieţii de nu-şi va reveni la a fi bun.

Când dimineaţa veni şi vru să se trezească, văzu tot noapte. Încercă să doarmă iar şi iar, dar nu mai putu. De ce e noaptea asta atât de lungă? se gândi el. Îşi chemă slujitorii şi ţipă la ei ca de obicei, întrebând de ce e noaptea aşa lungă. Slujitorii se uitau uimiţi la el şi la soarele arzător de afară.
― Mărite Împărat, afară este ziuă! Soarele e pe cer de mult…
― Cum? strigă el turbat, ieşit din minţi. De ce nu văd nimic în afară de întuneric?

Îți recomandăm: Filme pentru Copii la Cinema

Toţi amuţiră. Nimeni nu mai spunea nimic. Împăratul furios tuna şi blestema.
Începu să arunce cu ce apuca către servitori.
― De ce nu văd nimic în afară de întuneric? Sunt în beznă! Oh, Doamne, am orbit!

Era linişte în palat. Toţi tăceau. Împăratul însă urla cât îl ţineau fălcile. Se împiedică şi căzu la pământ. Nu lăsă pe nimeni să-l atingă. Atunci îşi aminti visul.
― Aduceţi-l pe bătrân! El trebuie să ştie de ce am orbit! Grăbiţi-vă! Aduceţi bătrânul!

Slujitorii îl aduseră pe bătrân.
― Iată, mărite Împărat, am făcut precum ne-ai cerut! Bătrânul e aici!
― Tu eşti vinovat de toate! spuse cu furie Împăratul, din cauza ta am orbit! Tu mi-ai
apărut în vis şi mi-ai spus că voi pierde lumina vieţii. Acum am înţeles că lumina vieţii e vederea mea. Dă-mi vederea înapoi! Acum!
― Nu eu ţi-am luat vederea! Eu doar te-am atenţionat că o poţi pierde. Nu ai făcut însă nimic. Ai continuat să fii rău. Acum răul te ţine prizonier în lumea lui, în lumea întunericului.
― Ce trebuie să fac să-mi recapăt vederea?
Şi vocea Împăratului se înmuie dintr-odată… mai avea puţin şi plângea…
― Pentru a recăpăta lumina vieţii, trebuie să recapeţi lumina în inima ta. Ochii sunt fereastra sufletului. Dacă în tine este întuneric, întuneric va fi şi în afara ta! Dacă vei regăsi lumina în tine, în inima ta, atunci lumina va fi şi în afara ta!
― Cum să fac acestea? Cum să-mi recapăt lumina vieţii? Te rog, ajută-mă! Te implor!

Îți recomandăm: 99 de Jocuri Distractive din Copilărie. Jocuri în Aer Liber şi de Interior

Slujitorilor nu le venea să creadă că Împăratul cel nemilos se ruga de cineva; mai mult, implora.
― Ai putea începe să-ţi recapeţi lumina dacă, desigur, vrei şi tu.
― Da, vreau! Oh, Doamne, e atât de negru întunericul ăsta. Nu pot vedea nimic din jur. E mai rău decât o închisoare. Fac orice! Numai spune-mi ce să fac!
― Bine, spuse calm bătrânul! Poţi începe prin a-ţi cere iertare!
― Iertare? Cui? Ce, eu am greşit cuiva?
― Da. Tuturor!
― Nuuuu… Eu nu-mi cer iertare.
― Bine! Atunci te las în bezna cea întunecată. Asta alegi, asta ai.
― Nuuuu, stai! Nu pleca! Stai puţin, cred că aş putea, de fapt…
― Nu, nu aşa, zise bătrânul! Iertarea nu se cere pentru că trebuie să o ceri. Trebuie să simţi să-ţi ceri iertare. Trebuie să te căieşti pentru faptele tale rele, pentru tot ce ai făcut. Ăsta e primul pas către iertare.
― Şi dacă nu mă căiesc?
― Nu te vindeci!
― Oooo, dar nu mă pot căi… Nu înţeleg de ce am greşit. Ajută-mă tu!

Atunci, în întunericul din faţa lui, văzu ca un film toate relele pe care le-a făcut oamenilor. Cum îi bătea, cum îi dispreţuia, cum le vorbea urât şi le fura avuţiile. Văzu sărăcia neamului lui, boala, mizeria, urâţenia. Avu un moment de căinţă… Niciodată nu văzuse aşa ca acum, toate acestea ca pe un film. Toate acele răutăţi erau din ordinul lui, toate erau făcute de el. Văzu femei sărace şi copii flămânzi, oameni şi bătrâni bolnavi, văzu cum oamenii lui băteau săracii pentru a le lua şi puţinul pe care îl aveau.

Atunci izbucni în plâns! Şi plânse şi plânse… până când urletele lui de plâns se auziră în tot poporul. Urla, se căia şi plângea, că fiecare om din împărăţia sa îl auzea.

Lacrimile lui se revărsau şiroaie peste obraji, peste pântecul voluminos, peste hainele scumpe şi preţioase, până jos, pe podea, de udară şi podeaua.

Vezi și: Sleeping Betty. Scurtmetraj de Animație – Satiră

― Îmi cer iertare, spuse el. De la voi toţi aceia cărora rău v-am pricinuit! De la mame, de la copii, de la toţi slujitorii mei, de la tot neamul meu, de la tot poporul! Şi de la tine, bătrâne, îmi cer iertare! Îmi pare rău!

Atunci toiagul bătrânului se lumină de-ndată. Trei raze de lumină plecară din toiag şi se înfăşurau una în alta, ca într-o salamandră şi direct în ochii Împăratului se absorbiră.

De îndată, ochii Împăratului se luminară! Acum putea vedea din nou! Doamne,
cât de bine era! Parcă niciodată nu văzu viaţa atât de frumoasă! Ce bună era lumina! Şi cât de orb fusese el… Cum de nu-şi dăduse seama cât de orb fusese până acum?

De bucurie fugi şi îmbrăţişă pe bătrân, pe toţi slujitorii din palat. Toţi priveau încremeniţi, nu le venea să creadă nici lor ce se întâmplă cu Împăratul lor.

Împăratul însă se hotărî să celebreze lumina vieţii. Acum ştia cât de importantă este lumina din inimă! A chemat toţi slujitorii, tot poporul său la palat. A făcut o masă mare şi a dat înapoi tot aurul pe care îl luase de la oameni, toate animalele, toate averile le-a înapoiat lor. Lui nu şi-a păstrat decât atât cât să trăiască.

Pe bătrân l-a pus înţeleptul regatului, iar de atunci vorbesc mulţi că s-a întâmplat ceva cu totul magic poporului său. Când Împăratul îşi ceruse iertare, toţi slujitorii care erau de faţă au făcut şi ei la fel în gând, căci şi ei aveau micile lor răutăţi. Atunci pe loc cu toţii s-au schimbat la înfăţişare. Hainele lor ponosite s-au transformat în haine poleite cu aur, cei bolnavi s-au vindecat şi tot regatul strălucea de bunăstare, fericire şi abundenţă!

Acum, tu, dacă auzi povestea mea, cere şi tu iertare în sinea ta pentru a primi mai multă lumina, bucurie şi bogăţie în viaţa ta! Aşa vei străluci şi ca un împărat vei fi! Şi aşa este!

Sfârșit

Citește și: Ce Rușine! Poveste Terapeutică pentru Copii care Greșesc

ζ ♠ ζ

Ne face plăcere să publicăm o primă poveste terapeutică a scriitoarei Anca Todirica, autoarea cărții 5 Povesti din Taramul de Acasaale cărei scrieri le poți descoperi pe blogul personal.


În fiecare duminică după-amiaza trimitem către abonaţii noştri Povestea de Duminică Seara, recomandarea noastră de poveste pentru momentele când cei mici intră în lumea viselor. Dacă vrei să fii primul care primește povestea direct în căsuța de email abonează-te acum la newsletter

EVENIMENTE ÎN WEEKEND

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU