Spotlight 2018 – Bucharest International Light Festival #4

Între 12 și 15 aprilie, SPOTLIGHT – Bucharest International Light Festival transformă, pentru al patrulea an la rând, una dintre cele mai importante artere ale Bucureștiului, Calea Victoriei, într-o galerie în aer liber a instalațiilor de lumină.

Spotlight – Bucharest International Light Festival transformă Capitala într-o expoziție de artă în aer liber a instalațiilor de lumină. Vă invităm să explorați cele peste 25 de instalații și proiecții de lumină. Pe lângă monumentele și clădirile istorice de pe Calea Victoriei – locația centrală a festivalului, Spotlight extinde în acest an harta evenimentelor cu noi locații iconice din oraș. Tema ediției “United We Shine” celebrează 100 de ani de la Marea Unire a României. Anul acesta vă prezentăm primul Concurs Spotlight de video mapping pe fațada Palatului CEC în cadrul căruia vă puteți vota artistul favorit.

Joi, 12 aprilie, ora 20:30 se dă startul celei de-a patra ediții Spotlight – Bucharest International Light Festival cu un spectacol de amploare susținut de două trupe internaționale în Piața George Enescu. Spotlight este singurul festival internațional al luminii din București și este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB. 

De la ora 20:30, zeci de mii de bucureșteni și turiști sunt așteptați să îi vadă pentru prima dată la București pe celebrii dansatori high-tech Light Balance din Ucraina, finaliști la emisiunea America’s Got Talent 2017. Una dintre cele mai căutate trupe ale momentului, Light Balance prezintă la Spotlight un spectacol elaborat de dans și lumini care a făcut senzație în Marea Britanie, Germania, Coreea de Sud, Arabia Saudită și China. Reprezentația Light Balance este precedată de spectacolul toboșarilor britanici Spark!, pe jumătate muzicieni, pe jumătate personaje futuriste cu costume și instrumente luminate de leduri.

După evenimentul de deschidere instalațiile vor putea fi descoperite pe traseul principal dintre Biblioteca Centrală Universitară și Splaiul Independenței. În premieră au fost incluse în traseul Spotlight următoarele puncte strategice: Arcul de Triumf, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Palatul Știrbei, Ateneul Român, Ministerul Afacerilor Interne, Piața Universității, Teatrul Național București, Primăria Municipiului București.

Cu noi clădiri și monumente din București incluse în premieră pe harta Spotlight, concursul internațional de video mapping la Palatul CEC și alte 27 de instalații, sesiuni de video mapping și proiecții arhitecturale din 11 țări, Spotlight schimbă pentru patru zile peisajul urban al Capitalei.

SPOTLIGHT 2018 | INSTALAȚII


1. ARCUL DE TRIUMF
Proiecție
Autor: Festival of Lights Art Collective / Daniel Margraf (Germania)
Localizare: Piața Arcul de Triumf
Arcul de Triumf este animat de scurte episoade ilustrate din istoria României. Fotografii de epocă sunt combinate cu elementele existente din arhitectura Arcului de Triumf într-o proiecție spectaculoasă. Colajul de imagini istorice este pus în valoare în prezența arhitecturii Arcului de Triumf, iar culorile proiecției inspirate de steagul național al României. Cu sprijinul UTI GRUP.
2. MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE NATURALĂ GRIGORE ANTIPA
Proiecție
Autor: Festival of Lights Art Collective / Daniel Margraf (Germania)
Localizare: Șoseaua P.D. Kiseleff 1
O varietate de animale din diferite continente își dau întâlnire la Muzeului Antipa pentru a-l popula într-o pace și armonie totală.3. PALATUL ȘTIRBEI
Proiecție
Autor: Festival of Lights Art Collective / Daniel Margraf (Germania)
Localizare: Calea Victoriei 107
Pentru prima dată în istoria Spotlight, Palatul Știrbei este inclus în traseul festivalului internațional al luminii de la București. Lucrări spectaculoase de artă sunt proiectate pe fațada clădirii în toate cele patru seri de festival.4. ATENEUL ROMÂN
Proiecție
Autor: Festival of Lights Art Collective / Daniel Margraf (Germania)
Localizare: Strada Benjamin Franklin 1-3
Faimoasa sală de concerte se deschide către public în această proiecție Spotlight. Frumusețea clădirii din interior va fi prezentată pe fațada Ateneului printr-o proiecție care arată spectatorilor comori ascunse din interiorul clădirii care nu sunt, în mod normal, accesibile publicului.

5. CALEA VICTORIEI. POVESTEA UNEI STRĂZI
Video mapping
Autor: Mindscape Studio (România)
Localizare: Biblioteca Centrală Universitară, Strada Boteanu 1
Istoria uneia dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului transpusă într-o animație video mapată pe fațada celei mai vechi biblioteci universitare din București. Calea Victoriei. Povestea unei străzi prezintă cele mai importante momente, personalități și clădiri legate de acest loc, de la Palatul Cantacuzino la Coana Mița Biciclista, de la Palatul Telefoanelor, Cercul Militar Național și Palatul CEC la Carol I, George Enescu și Alexandru Ioan Cuza.

6. MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
Proiecție
Autor: Festival of Lights Art Collective / Daniel Margraf (Germania)
Localizare: Piața Revoluției 1A
Urmând motto-ul „România 1918-2018 | Sărbătorim împreună”, clădirea Ministerului Afacerilor Interne este pentru prima dată prezentată în culorile steagului României. Folosindu-se de poze istorice, arhitectura clădirii este pusă în valoare printr-o proiecție dinamică, cu tematica aniversării Centenarului.

7. LE PETIT JARDIN
Instalație
Autor: TILT (Franța)
Localizare: Parcul Krețulescu
Pentru Spotlight 2018, studioul TILT creează o grădină de lumină dintr-o combinație de instalații. Echinodermus, inspirată de familia animalelor marine echinocactus, are o înălțime de 11 metri și arată ca un foc de artificii gigant înghețat în timp. Peisajul este completat de bujori iluminați, flori asiatice și Herbum Follus de peste 8 metri.

8. LASER BIG PIANO
Instalație interactivă
Autor: Tom Brânduș / Sylenz Media (România)
Localizare: Piața Revoluției
Pornind de la celebrul Big-Piano folosit în nenumărate variante, de la jocuri pentru copii până la momente de dans sincron, instalația Laser Big Piano folosește o interfață similară, însă adusă la o cu totul altă scală. Lung de patru metri, Laser Big Piano are claviatura prevăzută cu senzori de apăsare care declanșează secvențe sonore sofisticate și în același timp „pictează” spațiul înconjurător cu lumini inteligente și grafică laser.

9. DISCOBALLS
Instalație | Live DJ
Autor: 360 Revolution (România)
Localizare: Calea Victoriei 41-43
Fostul magazin Muzica, un loc emblematic pentru istoria contemporană a Bucureștiului, este celebrat la Spotlight cu prezența în exclusivitate a DJ-ilor de la Virgin Radio care mixează muzică live timp de patru seri la rând în decorul instalației Discoballs, una dintre atracțiile primei ediții Spotlight.

10. TIME WAVE
Video mapping
Autor: On Screen (România)
Localizare: Hotel Novotel
Fațada hotelului Novotel devine, pentru patru seri, portalul unei călătorii în timp. Proiecția 3D, realizată de studioul On Screen din România, transformă arhitectura clădirii oferind trecătorilor o perspectivă inedită asupra timpului, realizată printr-un spectacol abstract de lumini, culori și forme, punctat și completat auditiv.

11. BUTTERFLY
Video mapping
Autor: Les Ateliers Nomads (România)
Localizare: Palatul Telefoanelor, Calea Victoriei 35
O parte din fațada clădirii este transformată prin video mapping în traseul unui fluture care parcurge diferite medii naturale. Zborul fluturelui este plin de obstacole reprezentate chiar de arhitectura reală a clădirii, cum ar fi forma reală a ferestrelor. Proiecția video mapping creează o iluzie optică în care virtualul și realul nu mai pot fi diferențiate atât de evident.

12. LANGUAGE OF LOVE
Video mapping
Autor: Birgit Zander / Daniel Bandke (Germania)
Localizare: Teatrul Odeon, Calea Victoriei 40-42
Prezentată pentru prima dată la Festivalul Luminilor de la Berlin, unde a fost proiectată pe emblematica Catedrală din Berlin, instalația Language of Love acoperă fațada Teatrului Odeon cu traduceri ale cuvântului „dragoste” într-o varietate de limbi din lumea întreagă.

13. KISS CAM
Instalație
Autor: EDU (România)
Localizare: Cercul Militar Național, Strada Constantin Mille
Kiss Cam este o cameră de filmat care explorează persoanele din mulțime în căutarea unui cuplu pe care să îl aducă în atenția publicului. Chipurile celor doi parteneri sunt redate pe un ecran imens de 20 metri lungime și 11 metri înălțime. Încurajați de restul mulțimii, cuplul este invitat să se sărute în fața camerei de filmat. Kiss Cam este faimos nu doar pentru momentele romantice pe care le generează, cât și pentru momentele haioase sau stânjenitoare, spre deliciul publicului care privește totul pe ecranul amplasat pe Cercul Militar.

14. GRAND HOTEL DU BOULEVARD
Proiecție
Autor: Festival of Lights Art Collective / Daniel Margraf (Germania)
Localizare: Bd. Regina Elisabeta 5
Proiecția de pe Grand Hotel du Boulevard este inspirată de tema ediției „United We Shine”. Folosind-se de lumină și culoare, proiecția redă mesajul solidarității, al păcii și unității în lume.

15. BEAM PENDULUM
Instalație
Autor: 360 Revolution (România)
Localizare: Blocul Rosenthal, Calea Victoriei 22-24
BEAM PENDULUM este o instalație ce dă trecătorilor o dimensiune multi-spațială. O construcție sculpturală din raze de lumină pune în evidență fațete interesante ale peisajului urban înconjurător și, mai ales, ale bucureștenilor. Lumini inteligente sunt amplasate transversal, deasupra străzii, astfel încât spectatorii vor trece pe sub un veritabil arc de triumf construit din lumină aflată în mișcare.

16. PISICA NOMADĂ
Instalație interactivă
Autor: Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), Les Ateliers Nomad, (România)
Localizare: Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Calea Victoriei 19
Personaj grafic emblematic pentru street art-ul orașului București, Pisica Pătrată vine la Spotlight într-o instalație interactivă gândită de Les Ateliers Nomad. Două pisici nomade, cu o înălțime de aproape patru metri, animă Calea Victoriei prin diferite schimbări de cromatică și stări, care vor fi generate prin simpla apăsare a unui buton.

17. ȘOTRON INTERACTIV
Instalație interactivă
Autor: On Screen (România)
Localizare: BCR, Calea Victoriei 15
Participanții sunt invitați să intre pe rând în perimetrul de joc. La fiecare săritură pe un perimetru, se declanșează o animație însoțită de sunet. Toată interacțiunea participanților este filmată și proiectată pe clădirea din vecinătate, iar finalizarea traseului e recompensată cu felicitări virtuale.

18. FACELESSMEN
Instalație
Autor: Radu Ignat (România)
Localizare: Strada Lipscani
O mască sculptată în metal, înaltă de trei metri, prinde forme, trăsături și texturi diferite în funcție de lumina proiectată pe ea.

19. SPOTLIGHT VIDEO MAPPING CONTEST
Video mapping
Autori: Darklight Studio (Spania), Hermes Mangialardo (Italia), KEDR Visuals (Rusia), Mindscape Studio (România), Multiscalar (Germania), Skgmedia (China)
Localizare: Palatul CEC, Calea Victoriei 13
În exclusivitate pentru ediția cu numărul patru a Spotlight – Bucharest International Light Festival, șase artiști internaționali transformă fațada Palatului CEC prin proiecții video mapping selectate în urma unui open call lansat la începutul acestui an.
Marele câștigător al Concursului de video mapping Spotlight va fi ales de public, din cele șase lucrări finaliste, prin vot online. Spectatorii Spotlight pot vota lucrarea preferată în perioada 12 – 15 aprilie și au șansa să câștige, la final, o cameră video de acțiune oferită de Mio România. Detalii pe spotlightfestival.ro.

20. BENZI DESENATE
Video mapping
Autor: Les Ateliers Nomads (România)
Localizare: Palatul Loteriei Române, Calea Victoriei 9
Ferestrele legendarei Case Văcărescu-Bellu-Prager din Calea Victoriei 9 devin, cu ajutorul video mapping-ului, suport pentru relatarea unuia dintre cele mai importante momente istorice ale României, încoronarea regelui Ferdinand I. Folosindu-se de grafica specifică a benzilor desenate, povestea încoronării este redată în diferite capitole asociate câte unei ferestre din fațada emblematice clădiri.

21. PARROT PARTY
Instalație
Autor: Zara Pasfield (Australia)
Localizare: Muzeul Național de Istorie a României
În tonuri aprinse de galben, albastru, verde sau portocaliu, păsările în formă de origami prind viață în prezența spectatorilor. O fuziune de culoare, lumină și sunete, Parrot Party atrage atenția de la distanță. Cu cât mai multe persoane se alătură Petrecerii Papagalilor, ciripitul păsărilor crește în intensitate.

22. 100 STYLES OF TEXTURES
Live VJ
Autor: Festival of Lights Art Collective / Christopher Noelle (Germania)
Localizare: Calcan, Str. Franceză 1
Transformând suprafața ternă de beton a calcanului într-un ecran imens de proiecție, artistul vizual și multimedia din Linz, Christopher Noelle, mixează live motive vizuale specific românești într-un spectacol de video-mapping inspirat de Anul Centenarului.

23. ORIFLAMME
Instalație
Autor: Sébastien Lefèvre (Franța)
Localizare: Podul Piața Națiunile Unite
Într-o explozie de culoare, sute de fanioane sunt animate de efecte de lumină caleidoscopice. Instalația Oriflamme a călătorit la Festivalul Luminii de la Lyon, Lausanne, Dubai.

24. UNITED WE SHINE IN 100 FRAGMENTS
Video mapping
Autor: MotionLab (România)
Localizare: Primăria Municipiului București, Bd. Regina Elisabeta 47
Premiat de două ori pe scena iMapp Bucharest, studioul specializat în video mapping, animație 2D și 3D, MotionLab propune în cadrul Spotlight o abordare modernă a sărbătoririi Centenarului cu ultima lor lucrare intitulată United We Shine in 100 Fragments!

25. PIAȚA UNIVERSITĂȚII
Proiecție
Autor: Festival of Lights Art Collective / Daniel Margraf (Germania)
Localizare: Bd. Regina Elisabeta 5
Lucrări spectaculoase de artă sunt proiectate pe fațada clădirii BCR în toate cele patru seri de festival.

26. HOUSE OF CARDS
Instalație
Autor: OGE Creative Group (Israel)
Localizare: Piața Universității
O instalație de lumină care impresionează și în timpul zilei și seara, House of Cards este compusă din 128 de cărți de joc gigant care se aprind în funcție de coregrafia ritmică de lumini și umbre.

27. CENTENARUL MARII UNIRI
Video mapping
Autor: Mindscape Studio (Romania)
Localizare: Teatrul Național București, Bd. Nicolae Bălcescu 2
Video mapping-ul realizat de Mindscape Studio pe fațada Teatrului Național București ilustrează succint o parte din istoria românilor. Pentru a transmite atmosfera începutului de secol XX, au fost folosite fotografii de epocă, arta caligrafiei și au fost reinterpretate o serie de picturi celebre.

Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 20.30 și se încheie la ora 23.00. Detalii despre program și instalațiile participante la Spotlight 2018 sunt disponibile pe arcub.ro și spotlightfestival.ro.

#spotlight2018 #unitedweshine


În parteneriat cu Festivalul Luminilor de la Berlin, Spotlight 2018 aduce la București proiecte multimedia care îmbină tehnica de ultimă generație cu conținut artistic, emoție și storytelling, anunță organizatorii evenimentului, Primăria Capitalei prin ARCUB.

Sub motto-ul ediției din 2018, „United We Shine”, organizatorii festivalului invită artiștii din țară și străinătate să participe la CONCURSUL DE VIDEO MAPPING SPOTLIGHT. Pentru prima dată în istoria festivalului, fațada Palatului CEC va fi transformată prin proiecții 3D de video mapping cu cele mai inovative lucrări înscrise în concursul ediției Spotlight din acest an.

Șase dintre cele mai creative propuneri vor fi selectate de un juriu de specialitate și vor fi proiectate, pe toată durata festivalului, pe fațada Palatului CEC. Marele câștigător al concursului de video mapping Spotlight 2018 va fi ales chiar de public, pe baza voturilor online.

Inspirată de sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire a României, tema proiecțiilor de video mapping înscrise în competiția Spotlight din acest an este „United We Shine”. Propunerile participanților trebuie să pună accent pe conceptul de solidaritate, pe ideea conexiunilor dintre oameni și orașe, dintre culturi și etnii diferite, fațade și artă, lumină și întuneric. Conectând oamenii la oraș, istoria la tehnologie, trecutul la viitor și arta la ritmul urban, Spotlight pune la dispoziție artiștilor de pretutindeni una dintre cele mai impresionante clădiri ale Bucureștiului pentru a-și exprima propria viziune despre unitate, spirit de echipă și solidaritate.

Termenul limită de depunere a propunerilor de video mapping pentru fațada Palatului CEC este 9 februarie 2018. Cele șase echipe finaliste vor primi premii in valoare de 3.000 € fiecare. Lucrarea câștigătoare va fi aleasă prin vot public, din cele șase finaliste, și va fi premiată cu alți 5.000 €.

Mai multe detalii privind înscrierea și regulamentul concursului sunt disponibile pe spotlightfestival.ro.


From the 12th to the 15th of April, Spotlight – Bucharest International Light Festival transforms, for the fourth year in a row, one of Bucharest most important avenues, Calea Victoriei, into an open air exhibition of light installations.

In partnership with Berlin Festival of Lights, Spotlight 2018 brings to Bucharest a series of multimedia projects that combine latest generation technics to artistic content, emotion and storytelling, announce event organizers, Bucharest City Hall and ARCUB.

Local, national and international artists are invited to submit proposals for SPOTLIGHT VIDEO MAPPING CONTEST focusing on the festival theme for 2018: “United We Shine”. For the first time in the history of the festival, one of the most emblematic buildings of Bucharest, CEC Palace will be completely transformed by the most innovative 3D video mapping artworks submitted to this year’s Spotlight Call for Entries.

A top six of competition proposals will be selected by a jury of specialists, and will be projected onto the CEC Palace all throughout the festival period. The winner of the Spotlight 2018 Video Mapping Contest will be chosen via an online public vote.

Inspired by the celebration of 100 years since the Great Union in Romania, the video mapping projections theme for this year’s Spotlight competition is „United We Shine”. The ideas submitted should emphasize the notion of solidarity, and furthermore explore the connection arisen between people and cities, between different cultures and ethnicity, facades and art, darkness and light.

Connecting people to the city, history to technology, the past to the future, as well as art to urban rhythm, Spotlight invites artists from all over the world to use one of Bucharest most famous buildings as their means for expressing their own vision on unity, team spirit, and solidarity.

The deadline for submissions is February 9th. The six finalist video mappings that will be shown on the CEC Palace will be each rewarded with a 3.000 € prize. The first place will be chosen via public vote, from the finalist projects, and will receive an additional 5.000 € award.

For details, schedule, and entry form go to the festival website spotlightfestival.ro.

https://www.facebook.com/events/1904983179746235/

27973368_2100949393265450_738461751989084112_n 29872413_2019959654996874_3443935387685007955_o 29982990_2019959651663541_1578582806331369295_o 30530625_2019960078330165_7411430511063441453_n

Detalii Eveniment

Perioada:
12-15 Aprilie 2018

Ora incepere:
18:00

Ora terminare:
23:00

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL