10 Plante Toxice de Care Să-l Protejezi pe Bebeluşul sau Copilul Tău

În explorările lor bebeluşii, copiii şi animalele de companie intră în contact cu plantele pe care le creştem. Vezi cele mai comune 10 plante toxice care există în multe din curțile sau casele oamenilor.

Oamenii iubesc plantele și natura. Poate pentru că ele înseamnă viață. Cei mai mulți dintre noi folosim plantele sub formă de hrană, leacuri, tincturi, adevărate licori medicinale.

Le iubim şi pentru că aduc viaţă şi frumuseţe în spaţiile în care trăim.

Trebuie să știm însă că există și plante toxice, care pot dăuna grav organismului uman atunci când acesta intră în contact cu ele. În explorările lor bebeluşii, copiii mici şi animalele de companie intră în contact cu plantele pe care le creştem în case. De aceea ne-am gândit să îţi prezentăm cele mai comune 10 plante toxice, otrăvitoare, care există în multe din curțile sau casele oamenilor.

1. Crăciunița [Euphorbia pulcherrima]

Plante toxice Euphorbia pulcherrima Craciunita
Euphorbia pulcherrima @ philly.com

Crăciunița este o plantă ornamentală care se numește astfel deoarece se comercializează și înflorește în Ajunul Crăciunului. De altfel ea se bucură de culorile specifice sărbătorilor de iarnă. Trecând peste aspectul viu colorat al crăciunițelor, trebuie să spunem că sunt și ele plante toxice.

ÎȚI RECOMANDĂM:

7 Locaţii Minunate Încărcate de Istorie de Vizitat în Familie lângă București

88 Animaţii Scurte Premiate cu Oscar. Lista Completă 1931-2020

Persoanele care au înghițit frunze din această plantă s-au plâns că au suferit de diaree și de diverse erupții pe piele. În unele cazuri, persoanele care au atins frunzele și pe urmă au dus mâinile la ochi au suferit de tulburări de vedere temporare. Atenție mare la copii deoarece s-au semnalat multe cazuri de intoxicație în rândul acestora.

2. Leandrul [Nerium oleander]

Plante toxice Nerium oleander leandru
Nerium oleander © Giuseppe Mazza

Leandrul deși pare o plantă inofensivă, este de fapt una dintre cele mai otrăvitoare plante cultivate de noi datorită aspectului floral plăcut.

Planta crește în tufe bogate și are flori deosebit de frumoase. Dacă totuși sunteți tentați să le cultivați aveți grijă să nu mâncați frunzele sau semințele deoarece provoacă probleme intestinale și dureri puternice. De asemenea, leandrul poate provoca probleme de inimă, circulație, frisoane, atacuri cerebrale, comă și chiar moarte.

Sucul plantei este otrăvitor și de obicei este folosit la producerea otrăvurilor pentru șoareci iar în India există cazuri în care oamenii au încercat să se sinucidă cu leandru.

Vezi şi: Evenimente pentru copii în acest weekend

3. Cucuta [Conium maculatum]

Conium maculatum plante toxice
Conium maculatum (Cucuta) | Plante toxice @ swbiodiversity.org | Max Licher

Cucuta face parte dintre plantele toxice extrem de violente. Otrava ei se găsește în rădăcinile plantei. Trebuie să știm că ea se găsește de obicei pe câmp sau la marginea apei. Astfel că, atunci când ne lăsăm copii să zburde pe câmpie, trebuie să fim atenți ca aceștia să nu între în contact cu această plantă, deoarece atingerea sau ingerarea lichidului care curge din rădăcina plantei cauzează pe loc un atac cerebral urmat de moarte.

4. Iedera [Hedera helix]

iedera plante toxice Hedera helix
Hedera helix (Iedera) @ connon.ca

Iedera este recunoscută că fiind cea mai întâlnită plantă cățărătoare din Europa. Planta crește și se extinde foarte repede, tocmai de aceea majoritatea oamenilor preferă să-și orneze casele, gardurile sau chiar blocurile cu această plantă. Dar trebuie spus că și iedera este printre acele plante toxice care pot provoca halucinații și febră. În multe cazuri au fost înregistrate simptome ca delir, iritații ale pielii sau bășici în zona gurii. S-au semnalat multe cazuri de suferință ale copiilor procate de această plantă.

Citeşte şi: Responsabilităţile Copilului. Cum Îl Implicăm în Activităţile Casnice 

5. Mătrăguna [Atropa belladonna]

Atropa belladonna matraguna plante toxice
Atropa belladonna (Mătrăguna ) | Plante toxice @ extrastory.cz

Mătrăguna este una dintre cele mai toxice plante iar consumarea fructelor duce la delir, halucinații, pupile dilatate, sensibilitate la lumină, tahicardie, dureri de cap, erupții ale pielii și convulsii. Atât fructele cât și frunzele sunt extrem de toxice și se cunosc cazuri în care copii au murit după ce au mâncat doar două fructe.

Dacă o persoană ce a ingerat un fruct din această plantă nu primește în timp util antidotul va muri din cauza problemelor de respirație apărute cât și din cauza ritmului alert al inimii.

6. Azaleea [Rhododendron]

Azaleea Rhododendron Plante toxice
Rhododendron (Azaleea) | Plante toxice @ aylettnurseries.co.uk

Azaleea este o plantă foarte cunoscută de toată lumea, fiind și apreciată datorită florilor pe care le dezvoltă de la alb spre un roz puternic. Ea mai are o calitate: emană un miros încântător. Deși această plantă este superbă, ea este totuși și periculoasă în cazul în care sunt înghițite frunzele acesteia.

Simptomele intoxicației cu frunze de azalee pornesc de la vomă, salivație excesiva, umezirea exagerată a ochilor și a nașului, dureri abdominale, probleme respiratorii, paralizia mâinilor și picioarelor și într-un final comă care duce la deces.

Vezi şi: Colinda de Crăciun a lui Mickey. Desene cu Mickey Mouse

7. Merișoarele verzi [Hippomane mancinella]

Hippomane mancinella merisoare verzi plante toxice
Hippomane mancinella (Merisoare verzi) | Plante toxice @ plantsystematics.org

Merişoarele verzi sunt foarte asemănătoare merelor. Este considerat ca fiind cel mai otrăvitor pom, deoarece nu doar fructele sunt toxice, ci întreg pomul, atât pentru oameni cât și pentru animale. Consumarea fructelor cauzează moartea, iar copacul nu este nici un bun adăpost pentru ploaie, deoarece apa îl face să secrete o substanță albicioasă, care, în contact cu pielea, o arde. Nici lemnul nu este bun de ars, deoarece fumul produs este foarte toxic și poate provoca orbire și probleme respiratorii.

8. Ciumăfaia [Datura stramonium]

Datura stramonium ciumafaia plante toxice
Datura stramonium (Ciumăfaia) | Plante toxice @ wikimedia.org

Este o plantă foarte des întâlnită la noi în țară, în special la sate. Înflorește pe câmp sau în curțile oamenilor. Prezintă o floare sub formă de trompetă sau clopot tocmai de aceea mai poată şi numele de trompeta diavolului sau clopoții iadului. Consumul acestei plante toxice duce direct la deces.

9. Rubarba (revent, rabarbăr) [ Rheum]

Rheum rubarba plante toxice
Rheum (Rubarba) | Plante toxice @ davisla.wordpress.com

Rubarba se găsește frecvent în curțile oamenilor, deoarece unii oameni consumă rădăcinile acestei plante. Însă trebuie stiiut că atunci când vine vorba despre frunzele rubarbei trebuie să ne ferim pentru că ingestia frunzelor ne poate fi fatală. Este cunoscut faptul că mâncatul în cantități mari de frunze poate cauza dificultăți în respirație și arsuri ale cavității bucale și a gâtului.

Simptomele își fac apariția în aproximativ o oră de la consum și includ: convulsii, hemoragii interne, comă și moarte.

Citeşte şi: 8 Super Excursii de Weekend În Familie la 200 km de Bucureşti

10. Laurul Daphne

Daphne laureola (laurul Daphne) Plante toxice
Daphne laureola (Laurul Daphne) | Plante toxice @ ispotnature.org

Este o specie de plantă ce se găsește în toată Europa și prezintă diverse varietății ale acesteia. Ea poate fi parfumată dar este și otrăvitoare. De obicei, ingerarea câtorva semințe ale acestei plante cauzează colică intestinală, comă și moarte.

Punându-te în temă asupra acestor 10 plante toxice de care să-l protejezi pe bebeluşul sau copilul tău am dorit să sublinem faptul că este necesar să cunoaştem plantele cu care copiii noştri întră în contact. Trebuie să ţinem cont de ele atunci când amenajăm locurile de joacă al copiilor sau spaţiile în care aceştia rămân nesupravegheaţi. Este important mai ales când merg la țară la bunici şi pot sta liberi prin curte. Probleme pot apărea însă şi acasă, în apartamentul de la bloc.

În caz de intoxicaţie e bine să apelezi imediat la medic. Află mai multe despre cum se acordă primul ajutor în cazul intoxicaţiilor cu plante toxice şi iritante.

♥ ∼ ♥

Dacă ţi-am stârnit curiozitatea în privinţa plantelor şi vrei să afli mai multe secrete te invităm să citeşti mai jos invitaţia Monei Petre de la Ierburi Uitate de a citi povești speciale despre plante în Regatul Plantelor.

Vezi unde poţi cumpăra Regatul Plantelor.


 RECOMANDARE

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU