11 Cărți Captivante despre Emoții pentru Copii Mici

Cărțile despre emoții pentru copii mici pot fi portaluri magice către lumea complexă a sentimentelor, instrumente prețioase în construirea capacității copiilor de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții.

Emoțiile joacă un rol fundamental în dezvoltarea copilului. Părintele înțelege încă de la apariția copilului cât de importantă este această călătorie emoțională, de la bucurie și curiozitate la tristețe și îngrijorare. Vitală în evoluția copilului, este o călătorie ce merită să fie ghidată și înțeleasă cu grijă în fiecare zi.

Recomandările de cărți de mai jos abordează diferite emoții prin povești și întâmplări într-un mod accesibil, pe înțelesul copiilor, devenind parte integrantă a creșterii lor emoționale. Fiecare poveste aduce cu sine învățăminte valoroase, contribuind la formarea unei inteligențe emoționale sănătoase.

Inteligența Emoțională prin Artă: 10 Activități Creative de Exprimare a Emoțiilor pentru Copii

Printre lecțiile esențiale, se numără:

  • Recunoașterea emoțiilor: Cărțile îi învață pe copii să identifice și să denumească diferitele emoții pe care le pot experimenta, construind astfel un vocabular emoțional bogat.
  • Acceptarea diversității emoțiilor: Fiecare emoție este prezentată ca o parte naturală a experienței umane. Copiii învață că toate emoțiile au un rol și că este normal să le simtă, indiferent de natura lor.
  • Exprimarea emoțiilor în mod sănătos: Personajele îi învață pe micii cititori că este important să își exprime emoțiile într-un mod pozitiv și sănătos prin comunicare.
  • Gestionarea emoțiilor: Copiii sunt încurajați să exploreze strategii sănătoase pentru gestionarea emoțiilor puternice, dezvoltând astfel abilități precum reziliența și auto-controlul.
  • Empatia și înțelegerea emoțiilor celor din jur: Cărțile dezvoltă empatia, oferind copiilor o perspectivă asupra emoțiilor celor din jur și încurajându-i să fie susținători față de alți copii care pot traversa momente dificile.
  • Valorizarea comunicării: Copiii învață că exprimarea deschisă și sinceră a emoțiilor este esențială în relaționarea cu ceilalți și în construirea unei comunicări sănătoase.
  • Importanța iubirii și înțelegerii: Cărțile aduc în prim-plan că iubirea, afecțiunea și înțelegerea sunt elemente fundamentale în gestionarea emoțiilor, consolidând astfel conexiunile emoționale cu cei din jur.

În acest articol, vom explora o selecție de cărți despre emoții pentru copii, în care personaje îndrăgite îi învață pe cei mici cum să-și exprime bucuriile, cum să înfrunte temerile și cum să navigheze prin valurile de emoții ale vieții de copil.

10 Cărți despre Emoții pentru Copii Mici

1. Ștefan și puiul de tremurici. O poveste amuzantă despre frici, de Adriana Mitu | +5 ani

stefan si puiul de tremurici carte despre emotiiTu ai auzit vreodată de puii de TREMURICI? Ai auzit, zici!
Nu, nu sunt niște pitici friguroși care dârdâie iarna în ciorapi groși. Nu-s nici purici care țopăie pe pisici, nici licurici bezmetici. Vezi tu, puii de TREMURICI apar cu tot cu FRICI. Li se spune astfel pentru că se bâțâie ca o piftie-n farfurie.

Dacă și tu ai diferite soiuri de TREMURICI, cu fel și fel de FRICI, atunci hai într-o aventură și ia seama că ai să descoperi cum să-ți învingi teama. Cu Ștefan poți învăța cum să transformi un pui de TREMURICI speriat într-un pui de CURAJ neînfricat. O poveste amuzantă, în rime, cu idei practice despre cum copiii (și adulții) își pot transforma frica în curaj.

Cumpără cartea de aici.

2. Mini Biblioteca emoțiilor mele, de Stephanie Couturier | 2-4 ani

Mini Biblioteca emotiilor mele, de Stephanie CouturierÎn micuța cutie cu mâner, adorabila Marni ne invită în călătoria sa emoțională. Cu „Mini Biblioteca Emoțiilor Mele” descoperim cum prind viață furia, timiditatea, mândria, frica, invidia și tristețea în cotidianul plin de culoare al unei fetițe vesele și plină de viață. Cărțile, însoțite de ilustrații fermecătoare, oferă scenarii din viața de zi cu zi, ghidându-ne în mod simpatic să recunoaștem semnele fiecărei emoții și să depășim stările cu grație. Cu cutia mică ce le ascunde înțelepciunea, aceste cărți devin nu doar un ghid emoțional, ci și o comoară adorabilă, iar mânerul este purtat cu bucurie prin casă, ca pe o cheie către universul minunat al sentimentelor lui Marni.

Cumpără cartea de aici.

3. Colectia Franklin. Set 5 carti despre emotii si prietenie, de Paulette Bourgeois | +3 ani

Colectia Franklin carti emotiiColecția Franklin The Turtle este o serie de cărți canadiene scrise de Paulette Bourgeois și ilustrate de Brenda Clark și Sharon Jennings. Seria cuprinde 54 de povești emoționante pline de înțelepciune editate începând din 1986.

Ziua Internațională a Cititului Împreună – 7 Februarie | Read Aloud Day

Franklin este iubit în întreaga lume pentru modul în care înfruntă dileme familiare tuturor copiilor. Cu ajutorul și sprijinul prietenilor și familiei sale, el găsește mereu propriul său mod de a le gestiona. Abilitatea lui Franklin de a-și exprima sentimentele și de a-și gestiona emoțiile, de a încerca lucruri noi și de a-și arăta vulnerabilitatea, îl transformă într-un prieten de încredere pentru cei mici. Această ediție specială adună șase povestiri clasice cu țestoasa Franklin.

Cumpără seria de aici.

4. Ce, cum și de ce simt? Ema și Eric descoperă emotiile, de Ioana Chicet-Macoveiciuc – Printesa Urbană | 4-6 ani

ce-cum-si-de-ce-simt-ema-si-eric-descopera-emotiile_carte emotiiCopiii sunt adevărate vâltori de emoții, iar Ema și Eric vin în ajutorul lor cu acest captivant volum de aventuri. În fiecare zi, cei doi tineri exploratori trec prin diverse situații care aduc bucurie, furie, frică, tristețe, vinovăție, plictiseală, mândrie, frustrare, invidie, dezamăgire, nerăbdare sau uimire în suflet și corp. Într-un mod plin de umor și relaxare, ei asociază aceste emoții cu adorabile creaturi care le seamănă, ajutând copiii să înțeleagă 18 dintre cele mai comune emoții și cum să le gestioneze astfel încât, la finalul zilei, toată lumea să fie fericită și să se simtă iubită.

Emoțiile, mai ales cele mai delicate, trec mai ușor atunci când învățăm să le recunoaștem. Corpul oferă indicii despre ce simțim, iar recunoașterea lor devine o abilitate prețioasă. Împreună cu Ema și Eric, copiii vor porni într-o călătorie plină de descoperiri emoționale și vor învăța să își îmbrățișeze și să își gestioneze cu înțelepciune propriile sentimente.

Cumpără cartea de aici.

5. Poti sa treci peste orice, de Jayneen Sanders | 4-7 ani

Poti sa treci peste orice, Jayneen Sanders carte emotiiEma este o fetiță rezilientă, independentă și curajoasă, mereu pregătită să ofere tot ce are mai bun. În această poveste captivantă, Ema ne arată că, indiferent cât de dificile sunt încercările, ea nu se lasă niciodată înfrântă. Povestea vorbește și despre perseverență și capacitatea de a înfrunta situațiile dificile cu tenacitate, calitate esențială pentru a face față provocărilor vieții.

Cartea oferă nu doar o lectură captivantă, ci și sugestii de întrebări pentru părinți și educatori, împreună cu activități menite să încurajeze dezvoltarea rezilienței în rândul copiilor. Prin aventurile lui Ema, micile campioane și campioni vor descoperi că pot trece peste orice atunci când au încredere în propria lor putere și sunt pregătiți să înfrunte lumea cu curaj și determinare.

Cumpără cartea de aici.

6. Adio, teamă…Salut, siguranță, de Ana Serna, Henar Inigo | 3-5 ani

Adio, teama...Salut, siguranta, Ana Serna, Henar Inigo carte emotiiLulu și prietenii ei se aventurează în pădure la cules de ciuperci, dar curând se rătăcesc în adâncurile pădurii. Biata veveriță Lulu, simte cum frica o cuprinde, dar nu se dă de gol, temându-se că ceilalți ar putea râde de ea. Cu toate acestea, când toți încep să își mărturisească temerile, Lulu își adună curajul și împărtășește și ea gândurile sale. În acest fel, descoperă că vorbind deschis despre frici, acestea își pierd din putere și ea devine mai capabilă să le înfrunte și să le depășească.

Ana Serna, autoarea de literatură pentru copii și psihopedagog, împreună cu Henar Inigo, psiholog pentru copii și adolescenți, ne oferă o carte în care emoțiile se împletesc într-o poveste înțeleaptă despre curajul de a vorbi despre temeri. Călătoria lui Lulu devine un ghid sensibil pentru copii, învățându-i că prin comunicare deschisă și împărtășirea grijilor, în jurul lor se crează un mediu în care se simt mai siguri și mai puternici.

Cumpără cartea aici.

7. Seria Emoțiile lui Noni, de Aurellie Chien Chow Chine | 4-7 ani

Emotiile-lui-Noni carti emotiiSă-l cunoaștem pe Noni, micul unicorn cu un dar aparte – părul din coama lui capătă nuanțe diferite în funcție de emoțiile sale!

Seria de cărți despre emoții „Emoțiile lui Noni” este o colecție de povești create pentru a-i ajuta pe copii să învețe să își gestioneze emoțiile. Fiecare carte oferă o modalitate plăcută și interactivă de a explora lumea emoțiilor. Seria este scrisă și ilustrată de talentata Aurélie Chien Chow Chine, specialist în sofrologie, care este o metodă de relaxare ce se bazează pe un amestec de filozofii orientale și occidentale, înrădăcinate în yoga, meditație budistă și zen japonez.

Micul unicorn Noni experimentează o gamă variată de sentimente, dar oferă și exemple concrete și soluții practice pentru a gestiona emoțiile. Cărțile sunt considerate resurse valoroase ce facilitează dialogul despre emoții și încurajează dezvoltarea de abilități esențiale pentru gestionarea acestora.

Cumpără cartea de aici.

8. Prima Carte Montessori despre Emoții | 3-7 ani

prima carte montessori_despre_emotiiÎn Prima Carte Montessori despre Emoții copiii sunt invitați să exploreze și să înțeleagă emoțiile alături de Luca și Orion. Paginile pline de farmec oferă celor mici o modalitate accesibilă de a identifica și înțelege sentimente precum furia, frica, bucuria, tristețea, rușinea și iubirea.

Finalul aventurii aduce cu sine nu doar o concluzie, ci și oportunitatea de a desfășura activități practice ce consolidează înțelegerea emoțiilor.

Cumpără cartea de aici.

9. Bruno vrea la oliță, de Sandra Grimm | 2-4 ani

bruno vrea la olita carte emotiiÎn această colecție adorabilă de patru povestiri, îl cunoaștem pe Bruno, un ursuleț jucăuș care navighează cu pricepere prin etapele copilăriei. Fiecare aventură aduce cu sine lecții prețioase și multe momente pline de amuzament. Bruno, cu toate obiceiurile sale haioase, devine rapid cel mai bun prieten al celor mici.

Povestirile, înfrumusețate de ilustrații adorabile, sunt ușor de urmărit și de înțeles pentru cei mici. Copiii vor fi captivați de îndemnul lui Bruno de a explora lumea și de a învăța lucruri noi, iar în același timp, vor găsi inspirație în modul său amuzant și jucăuș de a aborda provocările cotidiene. Bruno încurajează copiii să-și dezvolte propriile obiceiuri și să exploreze lumea din jurul lor.

Cumpără cartea de aici.

10. Seria Prietena Mea Conni, de Liane Schneider | 2-5 ani

Conni nu sta de vorba cu necunoscuti Liane Schneider carti emotiiPrietena Mea Conni este o populară serie de cărți pentru copii, originară din Germania, scrisă de Liane Schneider și ilustrată de Eva Wenzel-Bürger. Seria cuprinde povești amuzante și educative pentru copiii de vârsta preșcolară și școlară mică.

Personajul principal, Conni, este un fetiță care experimentează diverse situații din viața de zi cu zi, precum mersul la școală, petrecerea timpului cu familia, explorarea naturii și provocări de zi cu zi. Seria abordează teme relevante pentru copii, precum învățarea sau relațiile cu cei din jur. Poveștile sunt accesibile și ușor de înțeles pentru copii, iar ilustrațiile vii completează narațiunea și o fac atractivă pentru micii cititori. Seria „My Friend Conni” s-a bucurat de o popularitate considerabilă în Germania și în alte țări, iar numeroase cărți și episoade de animație au fost create în jurul aventurilor pline de farmec ale micuței Conni.

Cumpără cărțile de aici.

11. Marcy și emoțiile ei, de Allison Edwards | 3-5 ani

Marcy si emotiile ei, Allison Edwards carte emotiiCu umor și sensibilitate, Edwards ne-o prezintă pe Marcy, o mică călătoare în lumea emoțiilor. Fiecare pagină este o călătorie însoțită de emoții precum frustrarea, furia, tristețea, stânjeneala, îngrijorarea și invidia, toate stând la pândă să își facă simțită prezența. Marcy, dorindu-și doar să fie fericită, se confruntă cu o avalanșă de sentimente.

Pentru Marcy, fiecare emoție devine o entitate distinctă, o parte din ea însăși. Această carte ilustrează subtil că fiecare sentiment are un rol esențial în complexitatea umană și că, de multe ori, acceptarea lor poate aduce eliberare. Prin povestea lui Marcy, copiii învață că nu există emoții „bune” sau „rele”, ci doar emoții care își spun povestea lor și care pot fi înțelese și acceptate.

Cumpără cartea de aici.

*

Datorită personajelor cu care copiii pot empatiza, ilustrațiilor pline de culoare și dialoguri pline de înțelesuri, aceste cărți captivante despre emoții pentru copii mici vor rămâne cu siguranță amintiri frumoase și lecții emoționale pe care copiii le vor îmbrățișa.

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU