Ziua Internațională a Cititului Împreună – 7 Februarie | Ce este Read Aloud Day?

În prima zi de miercuri a lunii februarie se celebrează practica cititului cu voce tare în fața unui grup, eveniment cunoscut în întreaga lume sub numele de Read Aloud Day, ce marchează astfel Ziua Internațională a Cititului Împreună.

Înainte ca scrisul să devină principala formă de înregistrare și transmitere a informațiilor, oamenii foloseau cuvântul rostit pentru a transmite povești, mituri, legende și învățături din generație în generație. Acest act ancestral al cititului cu voce tare a fost coloana vertebrală a culturii umane, reprezentând o formă vitală de comunicare și învățare.

Arta cititului cu voce tare presupune mai mult decât simpla transpunere a cuvintelor scrise în sunete. Ea implică intonație, ritm, expresie facială și gesturi, transformând cuvintele de pe pagină într-o experiență vie și captivantă pentru auditoriu. Prin intermediul acestei arte, cititorul devine povestitorul, iar cuvintele prind viață prin încărcătură emoțională și semnificație.

Această formă de comunicare orală a fost esențială pentru dezvoltarea umanității, oferind o modalitate naturală și accesibilă de a păstra și împărtăși cunoștințe, gânduri și emoții. De-a lungul istoriei, poveștile transmise pe cale orală au unit comunități, au educat și au inspirat generații întregi, contribuind la construirea identității culturale și sociale a diferitelor popoare.

Prin sărbătorirea Zilei Internaționale a Cititului Împreună și promovarea artei cititului cu voce tare, ne reamintim de importanța acestei tradiții străvechi și încurajăm continuarea ei în era modernă. Astfel, reîmprospătăm legăturile noastre cu tradițiile și încurajăm alfabetizarea și chiar exprimarea creativă în comunitățile.

TOP 10 Cele Mai Vandute Carti pentru Copii din Toate Timpurile

Read Aloud Day (la noi Ziua Internațională a Cititului Împreună) a fost inițiată de LitWorld, o organizație non-guvernamentală cu sediul în New York, Statele Unite ale Americii. De la început, această inițiativă și-a propus să adune oameni și comunități în jurul puterii cuvintelor.

Ziua Internațională a Cititului Împreună este sărbătorită în peste 170 de țări din întreaga lume. În fiecare an, organizații, școli, biblioteci și comunități din întreaga lume sărbătoresc această zi prin diverse activități, inclusiv lecturi publice, concursuri de citit cu voce tare, ateliere de creație literară și multe altele.

Pentru lectura de azi îți recomandăm să consulți colecția noastră de povești ce crește sub numele Povestea de Duminică Seara, recomandarea noastră duminicală ajunsă la ediția #172, ce îți aduce atât povești terapeutice cât și cele mai cunoscute basme si povești nemuritoare, din literatura română sau universală.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU