Cât un fir de neghină. Poveste de Emil Gârleanu

Prozator, regizor, scenarist de film și jurnalist, Emil Gârleanu a fost președinte al Societății Scriitorilor Români și director al Teatrului Național din Craiova. S-a stins din viață la 2 iulie 1914, la doar 36 de ani.

Cea mai cunoscută operă a lui Emil Gârleanu este Din lumea celor care nu cuvântă (1910), în care relatează întâmplări alegorice din viața gâzelor, păsărilor, animalelor și plantelor.

ζ ♠ ζ

Cât un fir de neghină

de Emil Gârleanu

Nu trebuie să fii cât un munte de mare ca să poţi judeca. Ci de-ai fi cât o neghină, ori cât un fir de colb, dacă ai în căpuşorul tău scânteia dumnezeiască ce cuprinde lumea, ţi-i de ajuns: ştii ce eşti, de unde vii şi-ncotro trebuie să te îndrepţi.

Gândirea aceasta i-o spuse gânganiei o furnică. Şi spusa muncitoarei îi intrase atunci pe o ureche şi-i ieşise pe alta. De-abia văzuse de câteva zile lumina soarelui, pământul, florile! În iarbă i-au părut toate un rai; dar când a întins aripioarele şi-a zburat, mirându-se că poate să străbată aerul, când apoi a căzut, istovită de oboseală, pe-o frunză, atunci întâiaşi dată a cunoscut greul. Şi spusele furnicii i-au venit în minte… Ce era? O gânganie mică, fără strălucire, rotundă, că o samanţa. De unde venea? Din iarbă; ţinea minte că se trezise subt rochiţa randunicii. Dar încotro avea să se îndrepte? Ei, asta era greul! S-a scoborat de pe frunză, şi-a purces să caute din nou furnica.

A umblat încoace, încolo – furnica nicăiri. Altele a întalnit – dar grăbite. Furnicile nu prea stau de vorbă. A mers mult şi bine; altă gândire n-a mai auzit. „înţelepciunea e rară” se gândea biata gânganie. Şi acesta a fost al doilea necaz al ei.

Citește și: Cartea sau Computerul? Cum Poţi Influenţa Alegerea Făcută de Copilul Tău

E greu începutul! într-o zi o prinse ploaia: din nebăgare de seamă căzu într-un şuvoi. De-abia scapă, pe-un pai. Iar altă dată – ce spaimă, Doamne! stătu o clipă, fără suflare, subt talpa cizmei grădinarului. Avusese noroc de-o pietricica ce lăsase lângă dansa un gol. De ce-ţi atârnă viaţa în ziua de azi!

Dar trebuia să se păzească cu tot dinadinsul. Trai e acela când eşți nevoit să-l cumpaneşti în fiecare clipă? Umblă numai pe dibuitele: cercetând, ocolind, ispitind. Colo e apă, dincolo oameni, mai la o parte un cărucior cu copii.

„La ce m-a lăsat Dumnezeu dacă n-am părticica mea de pământ, se întrebă gângania? Unde să mă aşez că să rămân liniştită?” Atunci în faţa i se ridică deodată casa, locuinţa stăpânului grădinii.

Vezi și: 7 Animaţii Geniale despre Frici +5 Ani

„Sus, acolo, trebuie să fie bine… dar e prea înalt. Să se ridice cu cumpătare”. Întâi zbură pe vârful unei gherghine; de-acolo pe-un copăcel, pe-un călin; pe urmă pe iedera dimprejurul balconului. În sfarşit, iat-o; a ajuns. S-a aşezat pe marginea streşinei. Uf! cum arde tabla. Soarele o dogoreşte-un chin. Va să zică şi aici – iad.

Şi gândul o munci iar: „Ce rost avea pe lume?…” Toate celelalte vietăţi păreau că au o chemare. Şi fluturul? Cum de nu. Dar fluturul e încântarea ochilor, e floare zburătoare, e o picurare vie din curcubeu. Furnica îşi face casă, agoniseşte – trăiesc mii la un loc; furnica dacă ar fi de o sută de ori mai mare i-ar fi destulă mintea pe care o are acum, în vreme ce atâtea dobitoace, mari cât munţii, dacă ar fi de o sută de ori mai mici, nu le-ar ajunge mintea pe care o au cum sunt. Albina… Toate, toate. Şi ea? Seama ei pe lume?…

În clipa aceea gâza prinse cu ochişorii o semene a ei zburând pe sus, căutând poate un loc de scăpare ca şi dansa. Dar nici n-apucă bine să se uite la ea, când, că o săgeată, o rândunică se repezi din cuibul de subt streaşină şi prinse din zbor tovaraşa de suferinţă. Peste o clipă se auzi ţipetele de bucurie ale puişorilor cărora rândunica le aducea hrană.

Şi gângania, biata, îşi dete seama: „Vezi, asta e soarta noastră: să hrănim paserile care au ce cauta pe lume!”… … Gâza întinse aripioarele, se lasă în gol, pluti puţin; apoi săgeata străbătu din nou aerul. Se auzi o pâlpâire de aripi. Şi, îndată, puişorii primeau, gălăgioşi, pe mama bună ce le aducea iar hrană.

Citește și: Puișorii. Poveste de Emil Gârleanu

ζ ♠ ζ

În fiecare duminică după-amiaza trimitem către abonaţii noştri Povestea de Duminică Seara, recomandarea noastră de poveste pentru momentele când cei mici intră în lumea viselor. Abonează-te la Newsletterul Gokid! pentru a primi povestea în fiecare duminică!

Vezi Evenimentele de Săptămâna Asta!

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU