Cum a devenit luna frumoasă. Poveste veche pentru copii | PDS #171

La Povestea de Duminică Seara #171 citim povestea cu autor anonim Cum a devenit luna frumoasă, publicată în anul 1908 în Chinese Fables and Folk Stories.

Compilația de 37 de povești Chinese Fables and Folk Stories a fost recunoscută de către cercetătorii occidentali ca fiind una dintre cele mai însemnate lucrări cuprinzând povești populare chineze publicate înainte de 1937. Fiecare poveste din carte este însoțită de o ilustrație atribuită unor artiști chinezi autohtoni și anonimi.

Te invităm să citești mai jos povestea din seria Povestea de Duminică Seara și să consulți întreaga colecție aici.

Cum a devenit luna frumoasă

Autor anonim

Astrul lunar este frumos cu fața sa rotundă și strălucitoare ce luminează blând întreaga lume a oamenilor. Dar a existat o vreme când nu era atât de frumos cum este acum. Cu șase mii de ani în urmă, fața lui s-a schimbat într-o singură noapte. Înainte de acea vreme, fața sa era atât de întunecată și sumbră încât nimeni nu voia să se uite la ea, și din acest motiv astrul era mereu foarte trist.

Într-o zi s-a plâns florilor și stelelor, pentru că acestea erau singurele care îl priveau.

Le-a spus: “Nu-mi place să fiu Astrul lunar. Aș vrea să fiu o stea sau o floare. Dacă aș fi o stea, chiar și cea mai mică, vreun mare general ar avea grijă de mine; dar din păcate, sunt doar Luna și nimeni nu mă iubește. Dacă aș putea să fiu măcar o floare și să cresc într-o grădină unde femeile frumoase de pe Pământ vin, m-ar pune în părul lor și m-ar lăuda pentru parfumul și frumusețea mea. Sau, dacă aș putea să cresc măcar în sălbăticie, unde nimeni nu m-ar vedea, cu siguranță păsările ar veni și ar cânta cântece dulci pentru mine. Dar sunt doar Luna și nimeni nu mă cinstește.”

Stelele au răspuns și au spus, “Nu te putem ajuta. Ne-am născut aici și nu putem părăsi locurile noastre. Nu am avut niciodată pe cineva care să ne ajute. Noi ne facem datoria, lucrăm toată ziua și strălucim în noaptea întunecată pentru a face cerurile mai frumoase. Dar asta este tot ce putem face,” au adăugat ele, zâmbind rece la Luna întristată.

Apoi florile au zâmbit dulce și au spus, “Nu știm cum te putem ajuta. Trăim mereu într-un loc – într-o grădină, aproape de cea mai frumoasă tânără din lume. Și pentru că ea este amabilă cu toți cei în nevoie, îi vom vorbi despre tine. O iubim foarte mult și ea ne iubește pe noi. Numele ei este Tseh-N’io.” Totuși, Astrul Lunar era în continuare trist. Așa că într-o seară a mers să o vadă pe tânăra frumoasă Tseh-N’io. Și când a văzut-o, s-a îndrăgostit de ea imediat. A spus, “Fața ta este foarte frumoasă. Aș vrea ca tu să vii la mine, și ca fața mea să fie ca a ta. Mișcările tale sunt blânde și pline de grație. Vino cu mine și vom fi ca unul. Știu că chiar și cei mai răi oameni din lume ar avea doar să se uite la tine și te-ar iubi. Spune-mi, cum ai devenit atât de frumoasă?”

“Am trăit întotdeauna cu cei care erau blânzi și fericiți, și cred că asta este cauza frumuseții și bunătății,” a răspuns Tseh-N’io.

Așa că astrul a mers în fiecare noapte să o vadă pe frumoasă tânără. A bătut la fereastra ei, și ea a ieșit. Și când a văzut cât de blândă și frumoasă era ea, iubirea sa a crescut și mai mult, și a dorit din ce în ce mai mult să fie mereu cu ea.

Într-o zi, Tseh-N’io i-a spus mamei sale, “Aș vrea să merg la Astrul lunar și să trăiesc mereu cu el. Îmi vei permite să merg?”

Mama ei nu a dat atât de mare importanță întrebării, și nu i-a răspuns, și Tseh-N’io le-a spus prietenilor săi că va fi mireasa Lunii.

După câteva zile, ea a dispărut. Mama ei a căutat-o peste tot, dar nu a putut să o găsească. Și una dintre prietenele lui Tseh-N’io a spus, “A plecat cu Astrul lunar, pentru că el a rugat-o de multe ori.”

Au trecut ani și ani, și Tseh-N’io, tânăra pământeană blândă și frumoasă, nu s-a întors. Atunci oamenii au spus: “A plecat pentru totdeauna. Ea este cu Luna.”

Fața Lunii este frumoasă acum. Este fericită și strălucitoare și oferă o lumină blândă întregii lumi. Unii spun că Luna este acum asemănătoare cu Tseh-N’io, care a fost odată cea mai frumoasă dintre toate femeile de pe Pământ.

Piticu’ Louis. Poveste Terapeutică despre Graba care “Strică Treaba” | PDS #163 | PDS #166

Sfârșit

ζ ♠ ζ

În fiecare duminică după-amiaza trimitem către abonaţii noştri Povestea de Duminică Seara, recomandarea noastră de poveste pentru momentele când cei mici intră în lumea viselor. Dacă vrei să primeşti şi tu recomandările noastre, abonează-te la Newsletterul Gokid!

Sursa: https://americanliterature.com/

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU