Pistruiatul. Film Serial Românesc pentru Copii din 1973

VIDEO. Pistruiatul este un serial de propagandă de pe vremea comunismului. Cele 10 episoade îl infăţişează pe băiatul Mihai Pleșa, care deși la vârsta fragedă de 14 ani, se decide să se implice, la început fără să înţeleagă ce face, în mișcarea ilegalistă comunistă.

Serialul este regizat de Francisc Munteanu, iar distribuția îi cuprinde pe Sergiu Nicolaescu, în rolul ilegalistului Andrei, Réka Nagy în rolul principal feminin al unei profesoare de istorie și Costel Băloiu, băiețelul care debutează în cinematografie cu rolul din Pistruiatul.

Filmul nu este recomandat copiilor mici, a ramas antologică replica lui Pistruiatul atunci când este întrebat de un ofiţer german: „Was is das sicriu?”, la care băiatul îi raspunde punându-şi mâinile pe piept: „Mă-ta!”

Măi pistruiatule, am să te bat ca pe un covor. [Andrei]

Într-un mic orăsel de provincie, membrii mişcării ilegaliste comuniste pregătesc cu inflăcărare Ziua Eliberării. Pistruiatul, un simpatic băieţandru de 14 ani, devine eroul acestor evenimente conduse din umbră de însuși prietenul și tovarăsul său, Andrei. Ajutat de profesoară de istorie, de tatăl său și, de cele mai multe ori, de câinele Calu, puștiul face fată cu dezinvoltură și curaj oricărei provocări. Într-un târziu, Pistruiatul află care a fost rezultatul acelor „misiuni” date de Andrei: sprijinirea miscării comuniste.

Vezi in acest articol povestea vieţii baieţelului pe atunci Costel Băloiu. cum filmul care l-a botezat pentru totdeauna a ramas doar o întamplare frumoasă dar trecătoare din viaţa lui.

Merita citite si cateva opinii critice ale fimului:

„Pistruiatul înseamnă un plăcut „film de aventuri juvenile”, plasat în contextul realităților sociale de acum patru decenii și ceva. Regizorul Francisc Munteanu își manifestă încă o dată calitățile sale de dezinvoltură și farmec, pigmentând acțiunea cu momente de zâmbet, fără a întrerupe fluidul de tensiune, ritmul antrenant al peliculei.” — Călin Căliman in Contemporanul, 1987.

„Jignitoare pentru noțiunea de film adresat copiilor e tocmai puerilitatea sa. Implauzibil în fiecare scenă.” — Tudor Caranfil.

Sursa: ro.wikipedia.org

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU