Reconstituiri istorice din 6 perioade la Zilele Muzeului Militar Naţional

La Zilele Muzeului Militar Naţional vor avea loc miniconcerte de muzică militară şi de epocă, demonstraţii de instrucţie de front și uniforme de epocă, iar micii vizitatori vor avea ocazia sa invete jocuri cercetăşeşti.

Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” își deschide porţile în perioada 14-15 mai 2016 în cadrul manifestării „Zilele Muzeului Militar Naţional”, pentru a-i primi pe copiii, tinerii și adulții dornici să descopere aspecte mai puţin cunoscute ale trecutului oştirii române, având tema „Repere istorice: 106 – 1456 – 1866 – 1916 – 1941 – 2016”.

Devenită tradiţională în spaţiul muzeistic bucureştean, la cea de-a șaisprezecea ediție sunt așteptați peste 1.500 de vizitatori care vor avea intrarea gratuită.

În curtea interioară a muzeului, publicul va putea admira demonstraţiile realizate de către grupurile de reconstituire istorice între orele 10°°-14°°. Membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” vor participa la manifestare cu un detaşament militar echipat în uniforme din perioada de început a domniei lui Carol I, pentru a marca 150 de ani de la sosirea în ţară a principelui Carol I (10 mai 1866), prilej cu care vor organiza un bivuac de epocă, vor face prezentări şi demonstraţii de tragere cu arme de infanterie şi cu un tun, cu pulbere neagră.

În cadrul acestei manifestări, publicul vizitator va putea asista la reconstituirea epocii războaielor daco-romane, cu ocazia comemorării a 1910 ani de la cucerirea Daciei de către romani (în anul 106 p.Chr.), la standul organizat de Asociaţia „Terra Dacica Aeterna”, de la Cluj, în care vor fi prezentate aspecte ale vieţii militare şi civile din acea perioadă.

Epoca medievală, din secolele XIII-XV, va fi marcată de grupurile istorice „Compania Ursului Brun” din Bucureşti şi „Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei”, din Braşov, care vor organiza standuri de prezentare istorică, vor face prezentări ale echipamentului şi armamentului de epocă şi vor efectua demonstraţii de luptă, în conformitate cu tactica utilizată în acele vremuri. Epoca Renaşterii va fi reconstituită de Asociaţia „Societas Militae Getae”, din Bucureşti, ai cărei membri vor fi echipaţi în costume medievale din secolul al XVI-lea, vor prezenta reconstituiri de dueluri, mânuiri de armament alb şi tir cu arcul tradiţional.

Comemorarea centenarului intrării României în Primul Război Mondial (15/28 august 1916) va fi realizată de membrii Asociaţiei „Tradiţia Militară”, care vor fi echipaţi în uniforme ale armatei române din timpul Războiului cel Mare. Alături de colegii lor din Asociaţia „Deutsches Freikorps”, echipaţi în uniforme ale armatei germane din aceeaşi perioadă, ei vor susţine demonstraţii de instrucţie de front şi tactice, conform regulamentelor militare româneşti şi germane din perioada primei conflagraţii mondiale. Aceeaşi epocă va fi reconstituită, în cadrul unui stand propriu, de un detaşament al „Clubului de Istorie Militară”, ce vor fi echipaţi în uniforme ale armatei române din perioada 1916-1918. La eveniment va participa şi un mic grup al Asociaţiei Traditsia”, din Bulgaria, care va prezenta aspecte ale istoriei militare bulgare din primele decenii ale secolului al XX-lea.

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

În acest an se comemorează 75 de ani de intrarea României în Al Doilea Război Mondial (22 iunie 1941), moment marcat de un detaşament al Asociaţiei „Redescoperă Istoria” care va amenja un punct de comandă al armatei române din timpul ultimei conflagraţii mondiale.

Armata română din zilele noastre va fi marcată prin prezenţa unui stand în care cei interesaţi vor putea vedea echipamentul modern utilizat de militarii români în timpul misiunilor cu caracter umanitar desfăşurate în străinătate. În cadrul manifestării va putea fi vizitat şi standul organizat de Muzeul Transmisiunilor, filială a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, care va prezenta un punct de transmisiuni militare în campanie.

Micii vizitatori vor face cunoştinţă cu membrii „Asociaţiei Cercetaşilor Tradiţionali din România, ACT-RO” şi Asociaţiei „Fraţii Dimăncescu” de la care vor învăța jocuri cercetăşeşti.

Un alt moment foarte apreciat de public va fi reprezentat de fanfara militară a Serviciului Muzicilor Militare care va încânta auditoriul cu miniconcerte de muzică militară şi de epocă. Organizatorii au pregătit și tradiţionala „hrană de război”, fasole cu cârnaţi, preparată la bucătăria de campanie.

Pasionaţii de filme documentare cu tematică istorico-militară vor putea viziona materiale inedite la cinematograful de campanie special amenajat.

Pe lângă demonstraţiile de instrucţie de front și uniformele de epocă, evenimentul include și puncte de vânzare pentru colecţionari de diverse antichităţi şi mici obiecte militare de epocă.

În cele două zile vor avea loc depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Inf. (de Oscar Han), precum şi la Monumentul dedicat generalului I. Em. Florescu (de sculptorul francez Jules Clement Chaplain).

„Zilele Muzeului Militar Naţional” reprezintă o oportunitate pentru cei pasionați de istoria militară, de colecţionat obiecte militare vechi și pentru cei care doresc să facă o incursiune în istorie într-un spaţiu cultural unic în Bucureşti şi în ţară.

Adresa:
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”
Str. Mircea Vulcănescu, nr. 125 – 127, Sector 1, Bucureşti
Tel. 021.319.59.04/103

Detalii Eveniment

Data:
Sâmbătă 14 Mai 2016

Program:
Toata ziua

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL