Playful Parenting: Cum ne ajuta jocul in relatia cu copiii?

Cum am descoperit Playful Parenting? Citeste despre cartea lui Lawrence J. Cohen:  Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau.

Am aflat de Playful Parenting de acum aproape un an, de la Monica Reu, cand am facut impreuna cu ea, cursul de Educatie Empatica si cand m-am bucurat tare mult ca exista si multi, multi alti parinti ca mine, care nu vor sa faca militarie cu copiii lor :).

Atunci am auzit de cursurile Playful Parenting pe care le tine Otilia Mantelers si ulterior am ajuns sa aflu de existenta cartii Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen.

Recent insa am cumparat si cartea. Pentru ca unele carti ajung la noi cand suntem pregatiti pentru ele sau vin cand avem nevoie de ele. Si spun asta, pentru ca am simtit nevoia unui ajutor, dupa ce fetita mea a facut 2 ani. Parintii stiu de ce :).

Cum ne ajuta Playful Parenting in relatia cu copiii de zi cu zi?

M-a fascinat inca de la inceput universul jocurilor prezentat de Lawrence J. Cohen si usurinta cu care pot fi aplicate unele jocuri. Ma incanta foarte tare, cand vad ce efecte imediate si pozitive genereaza folosirea jocurilor in relatia cu copilul. Cat de repede se transforma atitudinea defensiva „nu vreau sa ma imbrac, lasa-ma”, intr-o atitudine cooperanta, cand imbracatul se transforma intr-o joaca: Mami e „ursoaica mama” iar tu esti „puiul de urs” care se imbraca acum ca sa iasa afara. Surprinzator de simplu si da, functioneaza.

Bineinteles ca jocurile trebuie schimbate, reinnoite, cu alte personaje, dar important este ca am invatat metoda. De noi depinde cum putem sa o imbunatatim.

Am mai invatat ca jocurile au un limbaj al lor prin felul in care se joaca, cei mici ne transmit mesaje prin care putem afla cum se simt, ce temeri au.

Fetita mea, care e intr-o miscare continua, sta foarte cuminte si adora jocul „oul cu dragoste”, cand trebuie sa stea linistita in brate si sa o umplu cu dragoste din cap pana-n picioare. Pur si simplu o mangai foarte usor din cap pana in picioare, e un joc care-i place si care o linisteste.

Sa nu uitam de jocurile de putere, prin care copiii ne domina: sa-i lasam sa ne hraneasca, sa ne imbrace, etc. Aceste  jocuri ii fac sa simta ca au control si ca sunt puternici. Schimbarea de rol le creste increderea in fortele proprii, nu sunt doar ei copiii, tot timpul neputinciosi ci si adultii ajung in aceste situatii.

Mai sunt multe de spus despre jocul ca terapie sau cat de important este sa participam alaturi de copii la jocurile agresive pe care le inventeaza.

Dar va las pe voi sa descoperiti toate tainele jocurilor.

Cartea o gasesti in librarii sau o poti online, acum in promotie.

(Eu am cumparat-o de la libraria Eminescu de la Universitate la 39 lei).

Articol scris de Zina, editor GOKID!

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

1 COMMENT

  1. O recomand cu toata caldura, este o carte deschizatoare de drumuri si de perspective, ma bucur sa citesc un mini-articol despre ea, chiar merita investit timpul in a o citi din scoarta in scoarta! In momentele in care simti ca esti coplesit si ca nu mai poti sustine calmul si intelegerea, cand nu poti sa te transpui una-doua in pielea copiiilor, ca sa vezi lumea exact cum o vad ei, cartea vine ca un real ajutor si iti aminteste ca nu esti nimic mai mult decat un personaj de basm!
    Si asa si este! 🙂

ADAUGĂ COMENTARIU