De Ce Se Poartă Copiii Urât? 3 Cauze ale Comportamentului Provocator al Copilului

Care sunt cele mai importante 3 cauze ale comportamentului provocator al copilului. Aflăm de ce se poartă copiii urât de la Anca Iordache, Aware Parenting Instructor.

Copiii au comportamente nepotrivite, necooperante sau de-a dreptul provocatoare cand sunt deconectati, cand se simt singuri, neintelesi, neputinciosi, respinsi, cand nevoile si emotiile lor nu sunt implinite si ascultate.

În Aware Parenting vorbim despre 3 cauze ale comportamentului provocator al copilului: nevoile neimplinite, lipsa informatiilor si emotiile puternice.

1. Nevoile neimplinite

Copiii au o multitudine de nevoi si de multe ori ele se impletesc in acelasi timp: de atentie, de apropiere fizica, de miscare, de implicare, de explorare.

Daca ii vom cere unui copil sa stea „cuminte” un timp indelungat, ceea ce in functie de vasta poate insemna intre 5 si 30 de minute, cu siguranta nu va putea face asta. Nevoile lui de miscare, de explorare, de cunoastere, de joaca vor fi neimplinite si atunci pot aparea comportamente nedorite. Dar copilul nu alearga in sala de asteptare la doctor pentru ca vrea sa ma supere sau pentru ca este „obraznic”, ci pentru ca el isi implineste o nevoie. Si daca eu am in geanta cateva jucarii sau carti de activitati care sa ii implineasca aceste nevoi, atunci copilul va avea alt comportament.

2. Lipsa informatiilor

Lipsa informatiilor este valabila nu doar pentru copiii foarte mici care nu stiu ca a baga degetele in priza este periculos, ci si pentru copii mai mari care nu pot anticipa consecintele propriilor actiuni. Este util sa anticipam eventuale riscuri sau actiuni riscante ale copilului. Daca reusim sa i le punem acestuia in vedere vom putea evita anumite comportamente pe care altfel le-am numi provocatoare.

Metoda nu functioneaza in fiecare situatie insa cu perseverenta copilul va invata in timp ca sfaturile noastre au menirea sa ii ajute.

3. Emotiile puternice

Emotiile puternice si/sau neexprimate sunt cateodata cauze ale comportamentului provocator al copilului si fac ca acesta sa fie necooperant. El are nevoie ca emotiile sa-i fie acceptate si intelese. Daca acumuleaza intr-o perioada multe frustrari, cu siguranta parintelui ii va fi greu sa ii obtina cooperarea.

Sunt numeroase evenimentele care pot provoca frustrari, neputinte si furie copiilor: stresul si presiunile de la scoala sau gradinita, faptul ca un coleg l-a lovit sau i-a luat o jucarie, conflicte din familie, stresul trait de parinti sau o abordare autoritara a parintilor.

Citeste si:

Este posibila disciplina fara pedepse in zilele noastre? 

Parentaj sensibil si inteligent, Daniel J. Siegel

Copiii au insa propriile mecanisme de vindecare si este necesar sa le cunoastem pentru a le oferi tot sprijinul nostru. Pentru ca oricat am fi de atenti si iubitori, experientele de viata sunt adesea stresante pentru copii, iar ei invata sa le gestioneze atunci cand le permitem sa se exprime.

Citeste mai mult despre aceste cauze ale comportamentului provocator al copilului in articolul: De ce manifesta copiii comportamente provocatoare? 

Credit foto: care.com

DISTRIBUIE
Anca Iordache este Aware Parenting Instructor din 2011, iar din 2014 este Level 2 Aware Parenting Instructor si poate sprijini persoanele care isi doresc sa se certifice in aceasta abordare. Organizeaza evenimente si seminarii pentru parinti in Bucuresti si in alte orase din Romania si ofera consultatii individuale parintilor. Temele principale ale seminariilor sunt Educatia fara pedepse si fara recompense, Plansul si crizele de furie ale copiilor, Jocul – Conectare, Terapie, Comunicare. Seminariile pe care le sustine au la baza abordarea Aware Parenting a psihologului Aletha Solter.
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU