Ce le spunem copiilor despre tragedii, atacuri teroriste, catastrofe naturale

Ce le spunem copiilor despre tragedii (atacuri teroriste, catastrofe naturale). Provocarea cea mare este cum sa facem sa-i crestem cu speranta si optimism si in acelasi timp sa nu-i tinem intr-un bol de sticla, feriti de stirile tragice.

Nu stiu cum am ajuns sa vorbesc cu fetita mea de 5 ani despre un razboi din trecut, despre faptul ca si oamenii se impusca. Îngrijorata m-a intrebat: „dar acum nu se mai intampla asta, nu?”. Am avut un scurt moment de cumpana in care nu am stiut daca sa-i spun sau nu adevarul. I-am spus ca din pacate undeva departe de noi sunt inca tari unde oamenii se impusca intre ei si acum.

A vrut sa stie de ce si a avut nevoie sa fie asigurata ca nu se intampla la noi. Nu am insistat pe subiect caci nu ma simteam confortabil. Ce sa-i mai spun de empatie si compasiune pentru acei oameni? Am „fugit” de subiect. Insa a mai readus in discutie de cateva ori subiectul razboiului si a tinut minte ca sunt locuri unde si acum se intampla asta. Da, i-a fost frica sa nu se intample la noi, sa nu suferim noi, asta era tot ce vroia sa stie, ca e un rau departe de noi.

Citeşte şi: Cum Îţi Ajuti Copilul să Îşi Facă Prieteni Noi. Ajută-l Să-Şi Aleagă Prietenii Sănătoase

In zilele noastre suntem expusi din ce in ce mai mult la tragedii, fie ca sunt naturale (inundatii, cutremure) sau provocate de om (atacuri teroriste). Poate ca multe dintre acestea nu ne afecteaza direct si doar aflam despre ele la stiri. Totusi resimtim durerea, stresul, panica pe care acestea le genereaza. Copiii nostri simt aceste lucruri, cu toate ca ne-am dori, ca parinti, sa-i protejam de tot ceea ce este negativ in aceasta lume.

Copiii nostri cauta de la noi siguranta, protectie, stabilitate, incredere in viitor.

Cum ii afecteaza pe copii stirile negative?

Copiilor le poate fi teama ca ar putea sa pateasca ei ceva, ca parintii lor ar putea sa pateasca ceva sau ca pot fi despartiti de parinti.

Provocarea cea mare este cum sa facem sa-i crestem cu speranta si optimism si in acelasi timp sa nu-i tinem intr-un bol de sticla, feriti de stirile tragice?

Te-ar putea interesa si cartea: „Ce sa le spunem copiilor – cand sunt foarte mici, cand sunt bolnavi, cand se bucura, cand sunt tristi. Francoise Dolto”

Ce ii spunem copilului despre tragedii (atacuri teroriste, catastrofe naturale)

In primul rand gandeste-te cum este copilul tau, daca va putea gestiona ceea ce-i spui. Daca mai putin de 6-7 ani, atunci iti recomand sa discuti subiectele delicate doar daca le aduce el in discutie. Poate a vazut ceva la stiri sau a auzit de la prieteni sau de la scoala ceva care l-a afectat.

Afla ce simte copilul tau: este doar curios despre ce s-a intamplat sau ii este frica? Afla ce stie exact, nu trebuie sa presupui inainte de a-i explicatii ca el stie toata grozavia care a avut loc. Poate a auzit doar franturi la TV [atentie la timpul petrecut la televizor] sau la colegi. Poate nu stie de fapt ca avut loc un atac terorist, dar a auzit suficient de multe cuvinte care sa-l intrige, sa-l nelinisteasca. Intreaba-l daca ii este teama si de ce anume ii este teama. Nu ne lansam in explicatii amanuntite pana nu aflam ce stie copilul.

Incurajeaza-l sa vorbeasca despre sentimentele lui, accepta-i frica. In nici un caz nu il facem sa se simta vinovat sau sa-i transmitem ca este gresit sa-i fie frica.

Vorbind despre tragedii poate fi un prilej potrivit pentru a-l invata pe copil despre empatie si compasiune. Vorbeşte-i despre cat de important este sa-i ajutam pe ceilalti, prin donatii, suport oferit celor afectati, voluntariat.

In orice situatie, incearca sa-i faci clara diferenta intre ceea ce s-a intamplat cuiva sau undeva si familia voastra care este in siguranta. Asigura-l pe copil de fiecare data ca ai grija de el, ca este in siguranta.

Discuta cu el ori de cate ori are nevoie. Copilului nu ii este suficienta o discutie despre un subiect atat de apasator si traumatizant. El va reveni cu intrebari si are nevoie sa ii acordam timp. E bine sa ii vorbim despre fricile lui si sa-l asiguram ca este in siguranta. Arata-i iubirea ta, fa-l sa se simta protejat si in siguranta.

Sa le dam explicatiile corecte, reale si sa ne asiguram ca ce au auzit este corect.

Sa nu uitam ca cei mici sunt afectati de ceea ce se intampla in jurul lor. Cand stim clar ca ei au fost martori la ceva sau chiar au trait o tragedie care i-a afectat direct, sa discutam despre asta, sa le oferim mijloacele potrivite de descarcare a emotiilor (plansul, jocul terapeutic) caci in acest fel le putem oferi si sprijinul nostru in exprimarea sentimentelor si sa-i invatam sa treaca peste momente grele.

Joaca-te mai mult cu copilul tau! Citeste cum, in cartea lui Larry Cohen: Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau.

Sursa: parenting.com

Articol realizat de Zina Nichita, Editor GOKID.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU