Dana,
mama unui baiat transferat la Scoala Libera Waldorf, dupa ce a mers 2 ani in sistemul traditional
Zina: Ce te-a dus catre scoala Waldorf, de ce ai ales aceasta educatie pentru copilul tau?
Dana: Dupa 2 ani in sistemul scolar de stat era necesara o schimbare, baiatul meu mergea cu frica la scoala, imi spunea mereu ca „e stresat” ceea ce pentru primii ani nu cred ca este normal. Am cautat alternative si am ales intre alte sisteme alternative si Waldorf. Am avut un mare noroc sa ne putem integra intr-o clasa deja formata.
Zina: Cum s-a simtit copilul tau la gradinita Waldorf si cum se simte acum, la scoala Waldorf? Ii place sa mearga la scoala?
Dana: Baiatul meu nu a mers la gradinita Waldorf ci intr-o gradinita particulara in care a gasit oameni foarte frumosi si s-a simtit bine din prima zi. Aici la Waldorf s-a integrat extrem de repede, din prima zi se vedea ca ii place si pur si simplu „a inflorit” pe parcursul lunilor petrecute aici. Suntem foarte multumiti de sistem, de valorile care stau la temelia acestei scoli si invatatoarea este un om deosebit. Intotdeauna omul face diferenta in orice sistem.
Zina: Care este atitudinea invatatorului/ invatatoarei fata de copii? Cum se face disciplina la clasa?
Dana: In clasa lui R. este o situatie atipica, sunt mai putini copii si nu sunt probleme. Inca din prima saptamana copiii au scris regulile clasei impreuna cu invatatoarea.
Zina: Ai observat diferente in gandirea, atitutinea copilului tau fata de cea a altor prieteni de-ai lui care nu sunt in sistem Waldorf?
Dana: Nu stiu, poate mai putin stresat si cu mai multa dorinta de a merge la scoala, mai multa incredere in sine.
Zina: Care este ritmul unei zile la scoala?
Dana: Cred ca este unul potrivit varstei.
Zina: Ce iti doresti pentru copilul tau pe viitor si ce asteptari ai de la scoala in acest sens?
Dana: Cred ca aceasta scoala ii ofera sansa sa se dezvolte armonios si ii asigura o fundatie solida.
Iti recomandam sa citesti si:
Alina,
mama unui baietel in clasa zero la Scoala Libera Waldorf
Zina: Ce te-a dus catre scoala Waldorf, de ce ai ales aceasta educatie pentru copilul tau?
Alina: Imi doream un sistem de educație alternativ pentru sistemul de învățământ de stat care are prea multe minusuri. Si am avut norocul sa imi fie recomandata Gradinita Waldorf Cristophori de către o prietena care avea ambii copii acolo si in care am mare incredere. In plus stiam câte ceva despre sistemul Waldorf si rezonează mult cu ceea ce consider o educație sanatoasa.
Zina: Cum s-a simtit copilul tau la gradinita Waldorf si cum se simte acum, la scoala Waldorf? Ii place sa mearga la scoala?
Alina: Băiețelul meu a fost foarte bine la gradinita, își aduce aminte cu mult drag de tot ce făcea acolo si de doamnele educatoare, pe care le vizitează din cand in cand. Ii place la școala. Evident, au fost si momente mai dificile, dar nota generală e foarte pozitivă.
Zina: Care este atitudinea invatatoarei fata de copii? Cum se face disciplina la clasa?
Alina: Atitudinea învățătoarei e de prietenie dar si respect reciproc. Cred ca un om se impune, in primul rând, prin exemplul personal. Felul in care se poarta cu copiii este ceea ce va primi înapoi de la ei. Exista mult joc, dar exista si reguli care trebuie respectate de toti. Disciplina se face in primul rând prin faptul ca e interesant ceea ce se intampla in clasa, copiii se bucura sa participe la activități. Si cum spuneam exista reguli explicate si care au consecințe in cazul in care sunt încălcate. Atmosfera e in orice caz mult mai relaxata decat la școala tradiționala.
Zina: Ai observat diferente in gandirea, atitutinea copilului tau fata de cea a altor prieteni de-ai lui care nu sunt in sistem Waldorf?
Alina: Am observat diferențe si cred ca e vorba nu doar de școala ci de contextul general in care un copil trăiește. Părinții care își dau copiii la scoala Waldorf sau alte sisteme alternative cred ca au sisteme de valori diferite de majoritatea celor ce optează pentru un sistem tradițional: poate vor ca copii lor sa aibă de-a face cat mai putin cu ecranele, sa vadă cum cresc lucrurile din propriile lor mâini, sa stea cat mai mult in natura si sa-i înțeleagă ritmurile, sa se joace, sa se poata exprima liber, sa fie creativi, sa asculte multe povesti si sa știe sa se bucure de magia lor. Toate astea sa vad la copii.
Zina: Care este ritmul unei zile la scoala? Se stie ca nu prea se dau teme in scoala Waldorf.
Alina: Băiatul meu e la clasa pregatitoare. Mi se pare ca a învățat foarte multe lucruri, pe îndelete si pe de-a întregul, prin experimentare. Comparând cu programa de la stat, e mai lejer intr-adevăr, dar sunt eliminate lucrurile care n-au sens, de exemplu literele mici de tipar învățate înainte de cele mici de mana. Mie nu mi-e clar deloc la ce ar ajuta sa știe sa le scrie. La Waldorf nu se fac.
Zina: Ce iti doresti pentru copilul tau pe viitor si ce asteptari ai de la scoala in acest sens?
Alina: Societatea pe care sistemul de stat o pregătește e una foarte trista si nu-mi doresc ca băiatul meu sa se adapteze la ea, adica sa i se conformeze pentru ca asa a fost învățat de mic. Sunt sigura ca mergând pe o cale mai umană, mai apropiată de lucrurile simple si firești ale vieții, are șanse sa-si găsească adevarata menire si sa faca in viata ceva care sa ii placa cu adevarat.
CITESTE CONTINUAREA ARTICOLULUI PE PAGINA URMATOARE
Vezi si:
Buna ziua , sunt mamica unei fetite cls a V a , care mi-am dorit alt ceva pentru copilul meu si din acest motiv am ales educatia Waldorf incepan cu clasa a III a . Vreau doar sa punctez faptul ca tot ceea ce tine de aceasta educatie se aplica in scolile din privat (din pacate unde nu toti copii pot ajunge datorita costurilor) , la stat fiind un pic diferit.
Majoritatea comentariilor au fost date de parinti care provin din privat ….
Iti multumim, Mihaela, pentru comentariu. Sigur la stat conditiile sunt diferite, avem o singura mamica cu copilul in sistemul de stat care a raspuns invitatiei noastre de a da feedback. Asteptam mai multe!