Motive pentru care copiii nu vor sa isi faca lectiile si au nevoie de ajutor la teme. De ce refuză copilul să îşi facă temele şi cum il putem ajuta?
4. Pentru că nu i se pare interesant.
Curiozitatea este o trăsătură minunată a copilului. Ea stă la baza interesului pentru învăţătură. De multe ori stimulăm competiţia, imaginea de sine, ruşinea dar uităm să stimulăm curiozitatea. Adesea sistemul de învăţământ şi chiar părinţii inhibă curiozitatea. Copilul ajunge să se teamă să pună întrebări “prosteşti”, se teme să întrebe ce nu înţelege. Un copil curios va fi motivat să caute şi să studieze, iar înţelegerea lucrurilor îţi dă un sentiment minunat al descoperirii. Copilul nu ar trebui să înveţe lecţia ci sensul lecţiei, rostul ei. Nu e important să ştii o formulă chimică dar e foarte interesant să ştii cum apare o substanţă şi ce putem face cu ea.
Vezi si: Cursuri IT pentru copii la STEP Junior Computer Academy
5. Pentru că îi este frică să nu greşească sau ii este ruşine.
Să-ţi fie ruşine că nu poţi, să fii mai bun decât altcineva, “o să ajungi pe străzi dacă nu înveţi”, sunt “stimulentele” pe care părinţii le aduc în discuţie când au de-a face cu un copil lipsit de motivaţie. Dar aceste “realităţi sumbre” nu sunt decât angoasele părinţilor “livrate” copiilor în procesul de învăţătură. Curajul de a greşi te împinge să încerci în timp ce ruşinea te face ezitant. Comparaţia este o modalitate energofagă de a evolua. Când eşti permanent comparat sau în competiţie cu altcineva, există doar două direcţii: să câştigi sau să pierzi.
Goana după a fi cel mai bun, te abate de la scopul iniţial al învăţăturii, şi anume curiozitatea şi acumularea de cunoştinţe. De asemenea, când pierzi într-o competiţie poţi ajunge să nu mai încerci. La ce bun, dacă mereu ieşi pe locul doi?
Aşa că decât să apelăm la ruşine şi la frică e mult mai simplu să dăm copilului cadou curajul de a greşi, încrederea de a întreba chiar şi prostii şi un simţ al valorii propriei persoane.
6. Pentru că se simte singur si are nevoie de ajutor la teme.
Dacă nu se descurcă la teme, fiţi acolo pentru a-l ajuta. E un timp frumos petrecut împreună, în care puteţi stimula curiozitatea, competenţa şi tot ce scrie mai sus. Fiecare lecţie de la şcoală poate fi o lecţie de viaţă, un moment în care copilul află lucruri noi şi minunate despre oameni, viaţă, lume. E un moment în care părintele poate împărtăşi din experienţa lui iar copilul poate fi mândru de lucrurile pe care le-a aflat.
Iti recomandam si urmatoarele articole:
Cum pot elevii sa se concentreze mai bine la invatare?
Parentaj sensibil si inteligent. Sa ne intelegem pe noi insine, pentru a creste copii fericiti.
7. Pentru că i-ai transmis conştient sau inconştient că şcoala e o prostie, că e un loc urât şi inutil.
Şcoala nu e o prostie şi profesorii nu sunt idioţi. Chiar dacă uneori crezi asta, păstreaza-ţi opiniile. Nimeni nu se poate implica în ceva ce nu respectă. Pentru a avea un copil implicat în şcoală, e nevoie să îl învăţăm să respecte şi să iubească şcoala, oricum ar fi ea.
Şcoala e un loc de care trebuie să fii mândru şi care să te facă să te simţi bine. Adulţii pot avea traumele lor legate de şcoală, dar în acelaşi timp lecţia transmisă copilului e nevoie să fie aceea că şcoala este un loc bun şi nu un loc terifiant sau inutil. Ne putem implica în lucruri care ne plac, ne fac să ne simţim bine, ne stimulează imaginaţia, competenţa, respectul de sine, încrederea, imaginea bună.
Oricum ar fi, un copil se va implica într-o activitate dacă aceasta îl va face să se simtă împlinit. Chiar dacă vine un moment în care lecţiile devin grele, sentimentul încrederii şi curiozitatea te ajută mereu să mergi mai departe.
Articol scris de Cătălina Hetel, psihoterapeut, psihodramatist, terapeut de familie.
O puteţi găsi în programele de dezvoltare personală din cadrul proiectului Teatrul din Podul meu şi la cabinet unde lucrează cu copii şi adulţi sau chiar şi pe internet, www.hetel.ro, în sesiuni de terapie on line. Va răspunde cu drag la întrebări pe mail la adresa [email protected], telefon 0766423297.
Sursa foto: www.webanywhere.co.uk