Cum crezi ca va arata copilul tau ca adult?  

"Timpul petrecut de copil seara acasa este timp de familie, iar profesorul nu are dreptul sa ne dicteze ce sa facem in timpul nostru liber cu copilul. Pedagogii au dreptul sa organizeze timpul copilului petrecut la scoala, nu si acasa."

Cum crezi ca va arata copilul tau ca adult?  Aceasta a fost prima intrebare la cursul de comunicare empatica al Monicai Reu la care am participat pentru prima oara acum 3-4 ani. Fetita mea era mica pe atunci si tin minte ca problema majora pe care o aveam era ca nu reuseam sa o fac sa inteleaga ca nu are voie sa umble la butoanele de la aragaz. Da, asta era problema cu care m-am dus la seminar. Iti vine sa razi, nu? Si mie, acum, dar atunci eram ingrijorata, caci nici nu doream sa-i spun clar “nu ai voie” la nevoile ei de explorare, ca sa nu-i afectez curiozitatea si dorinta de explorare. Acum dilemele sunt altele, mai mari, cu cat varsta e mai mare cu atat confruntarile sunt mai serioase.

Si ca sa revenim la intrebarea din titlu, de fapt intrebarea Monicai suna asa ”cum ti-ai dori sa fie copilul tau ca adult?”

Si bineinteles ca toti parintii isi doresc numai lucruri bune pentru copilul lor: sa fie fericit, sa fie curajos, empatic, sa aiba o relatie frumoasa cu parintii si cu cei din jur, sa fie increzator in el, sa aiba stima de sine, sa fie integru, cinstit si lista poate continua. Asa au spus toti cei aproape 20 de parinti. Nimeni nu vroia un copil care sa devina un adult fricos, timid, obedient, calcat in picioare de ceilalti sau dimpotriva unul care doreste sa fie el intotdeauna primul, sa primeasca el tot ce e mai bun fara sa-i pese de altii.

Cum facem insa sa crestem copiii de azi ca sa devina adulti asa cum ne-am dori sa fie peste 20 de ani?

Citeste si : Adevarata educatie pentru o viata implinita – Marshall B. Rosenberg (Fondatorul sistemului Comunicare Nonviolenta, care promoveaza comunicarea bazata pe empatie, respect reciproc, cooperare si relatii autentice)

Pentru ca ne este mai usor si ne-am dori sa fie copiii de azi ascultatori, cuminti, sa respecte ce le cerem, sa isi faca temele….oare cum am putea sa-i transformam apoi in adulti cu alte calitati decat cele pe care le-am cultivat in copilarie?

♥ Pentru ca daca ne dorim un adult responsabil, empatic, integru este nevoie sa incepem sa-i acordam respect din copilarie, sa-i intelegem nevoile si sa-l ajutam sa le identifice, sa caute solutii sa le implineasca.

♥  Sa-i aratam ce este empatia prin comportamentul nostru fata de tot ce ne inconjoara, oameni, animale, plante.

♥  Sa-i ascultam parerea, sa-l incurajam sa faca alegeri, sa-l consolam cand greseste si sa-l incurajam sa incerce din nou, daca vrem sa aiba stima de sine si sa lupte pentru nevoile lui.

Sa-i aratam apreciere pentru ceea ce face si pentru ceea ce este ca sa invete si el sa se aprecieze pe sine.

Cum ar fi să creşti un copil care să nu reacţioneze la frică? Cum ar fi să fii cel care susţine, conştient şi ferm, transformarea copilului într-un adult cu discernământ, simţ critic şi independent emoţional? Afla pe 21 mai direct de la Alfie Kohn, la conferinţele „Totul despre parenting”.

Conferinţele "Totul despre parenting"

 

„Timpul petrecut de copil seara acasa este timp de familie, iar profesorul nu are dreptul sa ne dicteze ce sa facem in timpul nostru liber cu copilul.

Pedagogii au dreptul sa organizeze timpul copilului petrecut la scoala, nu si acasa.”

Prin urmare, la scoala ar trebui facut tot ce tine de instruirea copilului, iar acasa este timpul lui liber pentru joaca, relaxare si conectare, nu pentru teme. Ce frumoasa ar fi viata copiilor cu asa principii in scoli! Asta este parerea lui Alfie Kohn despre temele de acasa si asta am tinut bine minte de la prima conferinta a lui in Romania.
Mai sunt 3 zile in care iti poti lua bilet la conferinta care iti poate schimba viata si tie si familiei tale.

Conferinţele “Totul despre parenting” sunt organizate de TOTUL DESPRE MAME, iar parteneri principali sunt Muzeul Naţional de Artă al României, MNAR, și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă, prin președintele său, Monica Reu, trainer de comunicare non-violentă.

Participând la conferinţa susţinută de Alfie Kohn, la Bucureşti, vei afla de ce pedepsele şi recompensele sunt la fel de nocive şi vei înţelege mai bine ceea ce trebuie să faci pentru a creşte un copil curajos, sigur pe el şi lipsit de vulnerabilităţile generaţiei tale. Totodată, vei afla de ce competiţia nu e decât un obstacol în calea dezvoltării copilului, dar şi că premiile, concursurile și recompensele îi fac pe oameni să-și vadă semenii ca pe niște piedici în calea succesului lor.

Biletele pentru cele două conferinţe, “Parenting necondiționat” şi “Argument împotriva competiţiei”, se pot cumpăra de aici: bit.ly/1qaIrPd.

Articol scris de Zina Nichita.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU