În sezonul rece imunitatea copilului scade și apare riscul de răceală și gripă. Vezi câteva metode eficiente prin care părinții pot proteja copiii în caz de imunitate scăzută.
Pentru a nu avea surprize în perioada rece este util ca în fiecare an să ne reamintim câteva metode prin care să ferim copilul de răceală și gripă dacă are o imunitate scăzută.
Asigură-i o alimentație sănătoasă
Evită să îi dai copilului tău alimente bogate în conservanți, aditivi și zahăr. Aceste alimente pot afecta digestia, provoacă inflamații în cazul unor alergii și duc la o imunitate scăzută. Toate acestea fac ca organismul să devină vulnerabil în lupta cu virușii și bacteriile. Învață-l pe cel mic să aleagă alimentele integrale, proaspete în locul celor procesate. Oferă-i zi de zi produse care il ajută să îşi crească imunitatea. Cele mai importante sunt fructele și legumele proaspete de diverse culori. Se recomandă zilnic 5 porții de fructe și de legume. Fitonutrienţii din aceste alimente îl mențin sănătos pe cel mic. Fasolea verde, portocalele, căpșunile, dar și morcovii au carotenoizi și vitamina C.
Oferă-i alimente care au probiotice
Probioticele sunt bacterii benefice pentru organism, acestea trăiesc în intestinul subțire, îmbunătățesc digestia și stimulează imunitatea. Denumirea de probiotice este una generică și se asociază cu acidofilus. Acestea ajută tractul digestiv și elimină toxinele. Cei mai recomandați probiotice sunt bifidobacteria și lactobacil. Probioticele se găsesc atât în unele alimente, dar și sub formă de lichide, pudre sau capsule pentru adulți și copii. Poți să îi oferi copilului tău un pahar de iaurt organic integral cu bucățele de fructe proaspete pe deasupra.
Experții în nutriție îi sfătuiesc pe părinți să cumpere iaurturi care au culturi de bacterii vii. Când deschizi capacul este un lichid pe deasupra, acesta este un semn bun. Iaurtul îl poate lua la micul dejun sau ca și gustare între mese, devenind astfel o sursă importantă de calciu. Mai mult de atât, un studiu arată că acei micuți care au servit un iaurt pe zi au un risc cu până la 19 la sută mai mic să facă infecții la ureche, la căile respiratorii și să răcească.
Scoate-l la soare
Studiile cercetătorilor au arătat că expunerea la soare duce la o producţie mai bună de anticorpi şi creşte imunitatea organismului. Vitamina D este produsă în organism prin expunere la razele solare ultraviolete şi are potenţialul de a prelungi şi îmbunătăţi calitatea vieţii. Copii expuşi la razele soarelui în mod regulat prezintă un risc mai redus de a contacta răceli şi infecţii respiratorii. Vitamina D contribuie la absorbţia calciului şi creşte rezistenţa oaselor. Perioada cea mai indicată pentru producerea de vitamina D este în jurul orelor prânzului, atunci când razele soarelui cad perpendicular pe pământ.
Asigură-i somnul de după-amiază
În funcție de vârstă, copiii au nevoie de 10-14 ore de somn pe zi. Lipsa de somn duce la o imunitate scăzută, afectează concentrarea la teme, la școală, îi face pe copii să fie obosiți, irascibili pe unii dintre ei și chiar vulnerabili pentru infecțiile cu germeni și bacterii. Somnul reface organismul. De aceea copilul trebuie să se odihnească că să fie ferit de infecții. Dacă copilul nu a dormit suficient noaptea atunci este foarte probabil că un somn de prânz să-i fie necesar pentru că organismul să se refacă.
National Sleep Foundation imparte pe 6 categorii de vârstă durata recomandată de somn zilnic pentru copii:
- Nou-nascuţi (0 – 3 luni): 14 – 17 ore;
- Sugari (4 – 11 luni): 12 – 15 ore;
- Copii mici (1 – 2 ani): 11 – 14 ore;
- Preşcolari (3 – 5 ani): 10 – 13 ore;
- Şcolari (6 – 13 ani): 9 – 11 ore;
- Adolescenţi (14 – 17 ani): 8 – 10 ore;
In plus, copiii care merg la şcoală ar trebui cu cel puţin o oră inainte de somn să nu mai fie expuşi la ecranul televizorului sau al calculatorului.
Vezi şi:
Toate Evenimentele pentru Copii din Weekend
10 Desene Animate Americane Clasice de Crăciun
Popasul Craiului. Pensiune Kid-Friendly la Poalele Masivului Piatra Craiului
Vitaminele și suplimentele naturale
Poți să îl ajuți pe cel mic să fie ferit de răceală și de gripă dacă îi administrezi suplimente nutritive pe bază de plante sau vitamine, nu înainte de a consulta medicul pediatru. Acesta îți va spune dacă este momentul să începi să îi dai suplimente nutritive sau este bine să aștepți. Tot el te va ajuta în privința dozelor.
Uleiul din ficat de peşte ajută asimilarea unor vitamine importante în organism precum vitamina A, D și K. Atât în magazinele de tip plafar, dar și în hipermaketuri există soluții din plante care oferă organismului vitamina A, C, dar și alți nutrienți importanți. Marele beneficiu al suplimentelor pe bază de plante este acela că nu au efecte adverse ca în cazul antibioticelor.
Vitamina C se găsește sub formă de capsule, pudră sau masticabilă. Doza recomandată pentru copiii până la 6 ani este de 250 de mg pe zi, iar copiii mai mari de 6 ani și adulții au nevoie zilnic de 500 de mg de vitamina C. Zincul joacă un rol foarte important în stimularea imunității. Copiii până la 6 ani au nevoie de 10-20 de mg de zinc pe zi, iar copiii mai mari de 6 ani și adulții au nevoie de 20-40 de mg pe zi.
Echinaceea este o plantă de-a dreptul miraculoasă. Chiar dacă nu este recomandată în timpul alăptării și copiilor mai mici de 2 ani, efectele sale benefice în lupta cu virușii și bacteriile au fost certificate și sunt foarte apreciate.
Echinaceea poate fi consumată sub formă de ceai, tinctură sau capsule. Pentru copiii cu vârste între 6 și 14 ani doza zilnică recomandată este de 400mg/zi iar pentru cei mici este recomandat să fie consultat medicul pediatru. Sunt recomandate cure de 2 sau 3 săptămâni, cu pauză 1-2 săptămâni.
Grăsimile Omega 3
Experții în nutriție îi sfătuiesc pe părinți să le ofere copiilor mai mari miez de nucă. Miezul de nucă conține acizi grași omega 3 care ajută organismul să lupte cu boala. Acizii grași omega 3 scad riscul de infecții respiratorii la copii. Miezul de nucă poate fi servit la micul dejun alături de cereale sau ca şi gustare.
Proteine din carne slabă
Carnea slabă constituie o sursă foarte bună de proteine și de zinc. Proteinele ajută organismul să lupte cu boala. Mai mult de atât, zincul din carnea slabă ajută globulele albe să lupte cu infecțiile. O supă de pui cu găluște sau cu tăieței servită caldă este nu numai gustoasă, dar reprezintă variantă naturală a antibioticelor.
Igiena corectă
Micuțul tău trebuie să învețe atât de acasă, dar și de la grădiniță să se spele corect pe mâini înainte și după masă. De asemenea, trebuie să își spele mânuțele de fiecare dată după ce se joacă cu un animal, după ce folosește toaleta sau după porția de joacă de afară. Igiena mâinilor este foarte importantă în îndepărtarea germenilor de pe suprafața pielii ce pot cauza infecții și reprezintă unul dintre motivele pentru care uneori copiii răcesc chiar şi vara.
Tu cum îți ferești copilul de răceală și gripă când are imunitate scăzută?
Sursa foto: Frans Persoon CC licence