Pentru a-ti pastra o relatie de incredere cu copilul tau si sa ai o influenta pozitiva asupra lui si in perioada adolescentei, iti recomandam aceste 10 obiceiuri sanatoase pe care sa le dezvolti de cand este copilul mic.
Pe masura ce copilul creste si mai ales dupa ce a implinit 10 ani, timpul petrecut impreuna cu parintii scade din ce in ce mai mult. Acest lucru impacteaza relatia dintre parinti si copii si limiteaza influenta pe care o are parintele asupra copiilor. Stim bine ce efecte devastatoare poate avea asupra viitorului unui adolescent o relatie de conflict cu parintii: se poate lasa influentat foarte usor de anumite grupuri de tineri, isi poate lua modele din medii nesanatoase.
Citeste mai multe despre transformarile prin care trec adolescentii in cartea lui Daniel Siegel: Valtoarea mintii.
Ce poti face ca sa eviti aceasta ruptura care poate sa apara in adolescenta?
Pana la preadolescenta, te sfatuim sa creezi obiceiuri sanatoase in familie si in relatia cu copilul tau, care sa te ajute sa ai o relatie de incredere cu acesta si in adolescenta, si sa iti pastrezi influenta pozitiva asupra lui.
1. Luati cina impreuna.
Este foarte important sa iti faci acest timp pentru reconectare, caci sunt atat de multe alte lucruri care va pot distrage ca nici nu iti dai seama de ele. Faptul ca suntem nevoiti sa ne oprim din ce facem si sa ne punem la masa pentru a acumula energie ne da ocazia sa petrecem timp impreuna in familie.
2. Fara telefon cand esti la masa sau in masina cu copilul tau.
Profita de aceste momente in care esti atat de aproape de copilul tau si arata-i ca ii poti oferi atentiade care nevoie. Daca stai pe telefon, el se simte ignorat, neimportant.
3. Rezerva timp zilnic pentru a discuta despre ce a facut peste zi.
Vorbiti despre ce l-a facut fericit sau ce l-a suparat. Acesta poate deveni un obicei care se poate mentine ani de zile si ajuta la consolidarea relatiei parinte – copil. Uneori nu o sa poti avea acest timp de conectare, dar pastreaza obiceiul si vorbeste la telefon sau prin mesaje cu el ca sa stie cat este important pentru tine. Peste ani, vei avea placuta surpriza ca el te va suna sa vada ce mai faci.
4. Mentine contactul fizic.
Contactul fizic este foarte important atunci cand copilul este mic, are nevoie de acesta, dar pe masura ce va creste va evita imbratisarile tale, pupaturile si momentele voastre preferate de giugiuleala vor disparea. Asa ca inca de cand va deveni preadolescent va fi jobul tau sa gasesti noi modalitati prin care sa mentii contactul fizic cu copilul tau: poate o scurta mangaiere pe spate sau pe cap. Ceva fugitiv dar necesar. Nu uita de jocurile care presupun contact fizic: te poti lupta cu el, va puteti lua la intrecere in parc si sa provoci contactul fizic, va puteti juca cu mingea.5. Fii la curent cu tehnologia moderna.
Incearca sa intelegi nevoile copilului tau in privinta gadgeturilor, preferintele lui. Chiar daca nu o sa stii la fel de multe ca el, e nevoie sa te informezi in mod constant cu noile aparitii, trenduri ca sa stii ce foloseste copilul tau, de ce si cum il poti proteja in anumite privinte de riscurile pe care aplicatiile si noile gadgeturi le aduc. Nu uita sa pui limite in utilizarea gadgeturilor; tuturor tinerilor le place tehnologia insa e important sa creasca cu aceste limite pe care sa le respecte pe termen lung.
6. Petrece timp cu prietenii lui.
Fa-ti un obicei sa ii cunosti si sa petrecei timp cu prietenii copilului tau, in felul acesta vei sti cu cine se intalneste juniorul tau, unde este, cum isi petrece timpul. Poti crea un obicei ca cele mai multe intalniri de joaca si socializare sa aiba loc in casa voastra, in spatiul vostru astfel incat sa poti sa fii si tu in jurul prietenilor lui, sa se obisnuiasca cu tine.
7. Fa un efort sa intelegi interesele copilului tau.
Daca el este interesat de un anumit joc video, de un gadget sau altceva care nu are nici o legatura domeniile tale de interes, incearca sa intri in relatie cu el si sa vorbesti despre interesele lui, sa vada ca te preocupi sa intelegi lumea lui.
Vezi mai jos ce alte obiceiuri sanatoase sa aveti in familie pana sa ajunga la adolescenta.
Citeste si:
PARENTING: 9 Paşi Pentru Evitarea Pedepselor. Ce Facem Atunci Cand Copilul Ne Provoaca
IESIRI: Excursie de O Zi în Familie la Vulcanii Noroioşi
EVENIMENTE: Evenimentele pentru copii de saptamana asta
8. Gaseste un hobby comun.
Poate fi un sport si atunci pe langa beneficiile pentru sanatatea amandurora, aveti avantajul de a fi impreuna, de a relationa in momente speciale, de a va sustine si ajuta reciproc. Puteti alege sa pictati impreuna, sa aveti un joc de carti preferat, un joc de societate, orice lucru care va atrage sa petreceti timp unul cu celalalt este un plus.
Joaca-te cu copilul tau! Citeste cartea:Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen.
9. Petrece cu el timp inainte de culcare.
Timpul petrecut la culcare aduce multa conectare in relatia parinte-copil. Si nu vorbim neaparat de o jumatate de ora sau mai mult. Chiar si 3-5 minute inainte sa adoarma, cand stam langa el si vorbim, atunci se deschide si ne povesteste despre ce s-a intamplat peste zi, din dorinta de a mai ramane treaz :). Pastreaza acest ritual, este printre acele obiceiuri sanatoase utile si dupa ce copilul a trecut de 10 ani. Incearca sa fii cu el inainte de somn, treci mergi in camera lui cand e gata de culcare, chiar daca nu o sa doreasca sa vorbeasca cu tine in fiecare seara. Dar e important sa stie ca in fiecare seara tu treci pe la el si aveti cateva minute inainte de culcare.
10. Lasa-l sa greseasca.
Cand sunt bebelusi, copiii nostri depind de noi si ne obisnuim sa fim vigilenti, sa urmarim fiecare pas al lor, sa-i ajutam, sa-i protejam, astfel incat atunci cand cresc ne este greu sa renuntam la obiceiurile noastre protective. Este util sa-i lasam pe copii sa experimenteze, sa faca greseli, ca sa fie obisnuiti cand cresc cu greselile dar si cu succesele.
Te invitam sa postezi mai jos un comentariu daca consideri ca mai sunt si alte obiceiuri sanatoase care trebuie mentinute sau create pentru a pastra o relatie buna parinte-copil in adolescenta.
9 sfaturi pentru formarea unei imagini sanatoase despre sine. Cum crestem stima de sine a copilului
Copilul meu minte! Cand minciunile copiilor devin o problema?
Sursa: parenting.com
F utila lista pe care ati intocmit_o dvs! As adauga, in cadrul ritualului de seara, sa spunem impreuna o mica rugaciune inainte de culcare! Cu drag