Cum il ajuti pe copilul tau sa aiba o imagine de sine sanatoasa? Modul in care copilul tau se comporta in societate depinde mult de imaginea pe care o are despre sine. Cum crestem stima de sine a copilului.
Copilul tau nu reuseste sa isi faca usor prieteni sau ii este greu sa stabileasca relatii cu ceilalti copii? Isi exprima greu nevoile si cerintele? Nu poate accepta fara sa se supere refuzuri sau se supara din orice? Modul in care copilul comunica si invata sa depaseasca anumite situatii din viata sunt foarte importante pentru dezvoltarea lui.
Iata ce poti face pentru a-l ajuta pe copilul tau sa aiba o imagine de sine sanatoasa:
1. Ajuta-l sa isi stabileasca obiective realizabile
Da-i sarcini potrivite varstei si abilitatilor lui, faptul ca poate sa duca treburile la bun sfarsit il ajuta sa aiba o imagine de sine buna. Daca vede ca ceea ce isi propune il depaseste, poate fi demotivat si data viitoare nu va mai incerca.
2. Incurajeaza-l pentru lucrurile marunte pe care le face
Chiar daca nu le duce la bun sfarsit, incurajeaza efortul si data viitoare asigura-te ca isi propune sa faca lucruri care sunt in puterile lui. Nu il critica daca nu reuseste sa faca ceea ce si-a propus. „Ai facut pana la punctul X, este foarte bine”.
3. Ajuta-l sa creasca cu ideea ca este o persoana valoroasa
Acest lucru depinde de felul in care il prezinti pe copilul tau celorlalti oameni („Acesta este fiul meu”), de felul in care i te adresezi, de respectul pe care i-l arati, de implicarea lui in luarea deciziilor de familie (atunci cand este cazul).
Daca va creste constient de faptul ca este valoros, acest lucru il va feri de sentimentele de inferioritate pe care le-ar putea avea atunci cand cineva ar incerca sa faca acest lucru.
Cauti programe de vacanta pentru copilul tau?
Iti recomandam cele mai interesante scoli de vara din Bucuresti!
4. Incurajeaza-l sa isi aleaga prietenii dupa valori si afinitati similare, optimisti si cu caracter, care sa il sprijine atunci cand are nevoie
Grupul de prieteni cu care sta zi de zi il influenteaza aproape la fel de mult ca familia, de aceea este foarte important ce prieteni isi alege. Rolul parintelui este esential in aceasta privinta: el este cel care determina anturajul copilului: gradinita la care il duce, locul de joaca unde obisnuieste sa mearga, prietenii de care se inconjoara si cu care copilul intra in contact.
5. Cladeste valorile importante in copilul tau: cinstea, politetea, veselia, loialitatea, entuziasmul
Aceste valori sunt pretuite de toata lumea, atat de prieteni ai copilului cat si de viitorii angajatori sau colaboratori ai adultului in devenire. Cultivarea acestor valori il vor ajuta pe copil sa se integreze mai bine in societate, sa gaseasca puncte comune valoroase si folositoare in relatiile cu ceilalti. Aceste lucruri vor face ca el sa se simta inclus si sa devina parte activa si utila a mediului in care traieste, sa simta implinire si satisfactie zi de zi.
Joaca-te cu copilul tau! Citeste cartea:Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen.
Vezi si:
Copilul meu minte! Cand minciunile copiilor devin o problema?
Cele mai bune ghicitori despre animale
Evenimentele pentru copii de saptamana asta
6. Invata-l ca bunele maniere fac diferenta, atrag simpatii si prietenii
Nimeni nu isi doreste sa socializeze sau sa se imprieteneasca cu oameni care vorbesc urat, se poarta urat cu ceilalti, fara respect, galagiosi. Fii un model bun si invata-l cum este bine sa se poarte in societate, ce reguli de bun simt trebuie respectate astfel incat sa isi atraga simpatii si nu antipatii.
7. Asigura-i un mediu optimist si plin de iubire acasa
Caldura familiei, empatia, iubirea neconditionata si sprijinul oferit de familie sunt nepretuite si esentiale pentru ca cel mic sa se dezvolte armonios si echilibrat.
Studii recente au aratat ca modul in care se dezvolta creierul in copilarie si adolescenta depinde de atentia si afectiunea primite in mediul unde copilul creste. Copilul abuzat emotional sau fizic, neglijat sau permanent criticat, poate sa manifeste o gama foarte larga de comportamente si atitudini nedorite:
- incapabil de a avea prieteni – pentru ca invata ca cei dragi ranesc;
- dependent de afectiunea prietenilor – pentru ca nu o primeste acasa;
- nemotivat si dezinteresat de invatare si de cunoastere;
- retras sau agresiv la scoala sau munca;
- partener de viata care nu stie cum sa ofere dragoste, care ofera prea putina sau prea multa – pentru ca nu a avut un model de dragoste in familie si nu stie cum sa faca;
- viitor parinte care se va comporta la fel cu copilul sau (lovituri, jigniri, ignorare si abandon) sau va cadea in cealalta extrema, a supraprotectiei, care genereaza dependenta, frica si frange autonomia (psychologies.ro)
Afla o multime de sfaturi practice de la Francoise Dolto in cartea: Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor.
Copilul trebuie sa simta ca este pretuit in familie
8. Ajuta-l sa simta ca apartine unui grup valoros si nobil
Pe langa familie, si scoala si societatea au un rol important in dezvoltarea copilului. Este important sa simta ca apartine clasei, scolii dar si natiunii: copilul trebuie educat in spiritul patriotic, sa fie mandru ca apartine unei natii sau unui grup cu valori nobile.
Te-ar putea interesa si: Plansul si crizele de furie, mecanisme de vindecare ale copiilor
9. Stimuleaza-i creativitatea
Creativitatea implică un comportament imaginativ, indreptat catre realizarea unui scop, pentru atingerea unui obiectiv. Procesul de creație este original, implică gasirea de idei noi de catre copil. Rezultatul creativității este crearea de valoare, gasirea unei o soluții la o problemă, utilitate sau satisfactie pentru copil sau ceilalti.
In concluzie creativitatea este cea care il ajuta pe copil sa isi stabileasca obiectivele si sa isi atinga scopurile.
Implicarea copilului in activitati creative ofera numeroase beneficii ce se vor reflecta in stima de sine:
- Colaborare – lucreaza împreună cu ceilalti ca o echipă
- Comunicare – dezvolta comunicarea prin vorbire, ascultare, scriere sau imagini
- Cresterea capacitatii copilului de a fi prezent, prin concentrare si focusare pe ceea ce face
- Dezvoltarea unor relații bune, atunci cand copilul lucreaza împreună cu ceilalti si isi face noi prieteni
- Invata disciplina – dezvolta autocontrol prin practica (exemplu: activități artistice, cum ar fi invatarea unui instrument muzical)
- Inteligenta emotionala – devine capabil să-și exprime emoțiile
- Empatie – înțelege ce poate simti altcineva (în special prin activități de rol: teatru)
- Dezvoltarea imaginației il ajuta pe copil sa aprecieze diferite moduri de a privi lumea, ii permite sa aduca ideile noi in viața de zi cu zi
- Independența gândirii – descopera singuri lucruri
- Interacțiune – implicarea într-un grup in care indivizii au drepturi egale
- Motivația intrinsecă – participarea la o activitate doar din plăcere, mai degrabă decât pentru o recompensa externă
- Limbaj – dezvoltarea vocabularului: abilități de citire și scriere
- Activitati fizice – participarea la activități care încurajează miscarea
- Emoții pozitive, din activitati distractive sau genereaza bucurie si buna dispozitie
- Rezolvarea problemelor prin explorarea de soluții diferite, prin deschidere la idei noi si experimentare.
Idei preluate din cartea „Putem creste copii buni intr-o lume negativa”, de Zig Ziglar.