10 Sfaturi Utile pentru o Vacanţă de Vis cu Copilul

Sunteţi pregatiţi sa plecaţi în vacantă în familie? Psihologul Cătălina Hetel îţi aduce 10 sfaturi pentru o vacanţă reuşită cu copilul.

Citeam zilele trecute un articol care amintea că vacanţa copilului nu este vacanţa părintelui. Cu un copil, indiferent cât de multă încredere avem în el, în capacitatea lui de a se descurca şi în capacitatea noastră de a fi părinţi care acordă libertate şi încredere copilului, vacanţa este una diferită.

E posibil să scăpăm din vedere nişte detalii care ne pot strica vacanţa. În plus, dacă nu luăm în calcul anumite aspecte am putea porni la drum cu aşteptări nerealiste.

10 Sfaturi pentru o vacanţă reuşită cu copilul

1. Locurile din vacanţa sunt noi pentru toată lumea

Sunt multe provocări, multe spaţii de explorat. Atenţia părintelui trebuie să fie sporită chiar dacă de obicei copilul ştie să stea pe lângă părinte sau să se întoarcă de unde a plecat. Reperele sunt diferite, copilul poate să fie distras de lucruri noi, astfel încât e bine să nu îl lăsăm nesupravegheat prea mult timp, pentru că se poate rătăci sau accidenta.

2. Vacanţa este un moment în care facem altceva decât într o zi obişnuită

De aceea, rutina zilnică este perturbată şi astfel copilul nu mai mănâncă sau nu mai doarme ca de obicei. De aceea, stresul e mult mai ridicat, fapt care duce adesea la tensiuni în familie. Aş zice ca o săptămână putem lăsa copilul să mănânce ce îi place, când îi place, păstrând anumite repere nutriţionale dar fără să ne facem prea mari griji dacă sărim o masă.

3. Vacanţa alături de copil este un moment privilegiat în care stăm 24 de ore împreună

Nu vă aşteptaţi să fiţi voi înşivă cei răsfăţaţi şi nu vă supăraţi pe copil dacă nu vrea să vă lase să vă odihniţi. E o perioadă frumoasă în care puteţi să îi arătaţi copilului lucruri, să îl învăţaţi, să exploraţi împreună. Somnul de prânz al părintelui sau distracţia pe terasă cu muzică de dans poate fi amânată.

4. Pregateste-te cu jocuri, jucarii, carti si alte lucruri care ii plac copilului

Copilul nu va sta la masă şi să aştepte 30 minute până vine felul 2. Va prefera să se ridice şi să facă orice altceva. E bine să aveţi pregătite jocuri, jucării sau orice îl ţine ocupat. Nu vă aşteptaţi să stea cuminte şi nici să nu încerce să descopere lucruri noi. Afla aici cateva jocuri pentru drumurile cu masina. Sa nu uitam de gustari, fructe si nuci, sa le avem mereu la indemana pentru a nu opri mereu la magazine.

5. E bine să avem la noi mereu medicamente şi o trusă de prim ajutor

O întâmplare cum e o febră trecătoare, o enterocolită, julituri, vânătăi, nu e nevoie să ne întoarcă acasă, dacă avem ce ne trebuie la îndemână.

Si pentru ca tot suntem la capitolul medical, nu uitati de remediile pentru raul de masina si nu numai. Orice vacanta implica drumuri mai multe de acceea va aparea cu siguranta situatia in care copiilor li se face rau in masina, in tren sau pe vapor.

Si ca sa nu ne stricam buna dispozitia, planurile si amintirile frumoase de vacanta, va sugeram sa va puneti in bagajul de mana, in poseta sau in rucsacel remediul homeopatic pe baza de Cocculus. Este foarte bine tolerat, nu are reactii adverse, se poate administra atat la adulti, cat si la copii sau gravide.

Se prezinta sub forma de pastilute care se iau cate 2 odată; max. 6 pastilute/zi. Comprimatele se dizolvă în cavitatea bucală (nu se înghit) iar pentru copiii sub 6 ani se dizolva in apa. 

Remediul homeoptic impotriva raului de masina sau a raului de transport se poate administra preventiv în ajunul călătoriei sau cu 1-2 ore inainte de a pleca la drum. Se poate administra si daca simptomele de greata sau voma au aparut, avand efect imediat.

Citeste mai multe despre raul de masina si de ce apare

6. Avem la îndemână tot felul de haine şi groase şi subţiri

Nu e cazul să plecăm prin staţiuni la shopping după şosete sau după un hanorac. Cu un pic de pregătire acasă, timpul alocat vacanţei nu se transformă în shopping.

7. Cu prieteni e mai vesel si mai distractiv

E frumos să nu mergem în vacanţă singuri şi să luăm cu noi prieteni, dar dacă aceştia nu au copii sau dacă copiii acestora nu se înţeleg cu ai noştri, se poate ca vacanţa de vis să se transforme într-un stres.

8. Atenţie la rezervări, acte, condiţii pentru copii.

Condiţiile de călătorie cu copiii sau condiţiile de cazare sau de masă pot fi diferite.

9. Nu uitati sa aveti bani cash pentru întâmplări neprevăzute.

Nu mereu mergem în locuri unde există bancomate funcţionale.

10. Vacanta este ca sa ne simtim bine cu totii!

Sfatul cel mai înţelept este să vă propuneţi să vă simţiţi bine. Lucrurile în vacanţă nu sunt perfecte dar nu e cazul să ne stricăm ziua doar pentru că cel mic şi a murdărit hainele, refuză să mănânce ciorba sau nu a dormit între 2 si 4.

Propune-ţi-vă să vă distraţi împreună cu el, aşa cum e el, să îi arătaţi locuri noi, să faceţi exact ceea ce nu faceţi într-o zi obişnuită.

Nu e un dezastru dacă cel mic nu adorme, e un moment bun să îi arataţi cum apune soarele sau câte stele sunt pe cer.

Sunt doar vreo 10 sau 15 ani în care putem merge în vacanţă cu copilul. Sunt ani magici în care sunteţi împreună. După acest moment, copilul se va desprinde şi va dori să petreacă cu prietenii. Aşa că eu cred că merită câteva vacanţe „altfel” de dragul copilului.

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NO COMMENTS

ADAUGĂ COMENTARIU