Viața noastră socială este plină de atingeri ritualice. În funcţie de tradiţie, vârstă sau convenţii sociale, saluturile merg la de strânsul mâinii şi îmbrăţisări până la gesturi care nu presupun deloc atingere. Toate sunt simboluri ale apartenenţei, afecţiunii sau respectului. În vreme de pandemie însă toate aceste gesturi devin mai greu de practicat în public dacă nu eşti cel mai mare fan al plimbărilor cu izoleta.
Hai să vedem ce variante avem să ne salutăm şi în acelaşi timp să păstram un nivel de distanţare socială care să ne permită să ne ţinem viruşii doar pentru noi. Nu se ştie când avem nevoie de ei 😀 .
Clasica strângere de mână
Un astfel de salut face ca virusul să treacă de pe o mână pe alta, iar cu următoarea ocazie în care îţi atingi gura, nasul sau ochii, adică în următoarele secunde, te-ai infectat. Felicitări, ai mai făcut un virus fericit!
Deci, de evitat!
Strângerea de mână africană
În Africa oamenii par foarte foarte darnici când vine vorba de viruşi şi bacterii. Practic saluturile pot fi atât de elaborate şi presupun atât de multe atingeri, încât ai spune că încearcă să găsească cele mai sigure variante de a transfera viruşi de pe o mână pe alta, probabil încercând să scape de ei! Mai mult, aici sunt foarte apreciate strângerile foarte ferme de mână, care au marea calitate de a transmite de două ori mai multe bacterii, după cum demonstrează un studiu din 2014 care recomandă mai degrabă the fist bump.
Nu cred că e nevoie să mai spun că astfel de saluturi sunt recomandate doar imediat după cel de-al doilea test negativ. Al ambilor performeri.
High Five
Studiul de mai sus arăta că un high five face cam jumătate din transferul ce are loc la o strângere normală de mână. Ceea ce reprezintă un progres substanţial dar insuficient când ajungi pe patul unui spital şi ţi-ai fi dorit ceva mai puţini viruşi, spre deloc! Ar fi de monţionat că salutul ăsta a apărut prin anii ’70 şi a evoluat tot de la unul practicat prin Africa.
Fist Bump
Unii spun că a apărut ca imitaţie la salutul boxerilor la începutul unui meci. Alţii spun că e salutul jucătorilor de darts. Mda, după o strângere de mână plină de săgeţi nu rezolvi problema doar cu săpun. Şi ajungi tot la spital. Studiul de mai sus spune că un fist bump transferă doar 10% din microbii pasaţi la o strângere clasică de mână.
Salutul pisicii
Cam ăsta e.
Dacă veni vorba de pisici, un studiu a ajuns la concluzia că pisicile pot contracta COVID-19 iar câinii nu prea.
Mai departe…
Cot la cot (Elbow Bump)
Da, ştiu că expresia înseamnă altceva dar … cred că de acum va trebui să însemne şi asta. Pentru că salutul ăsta cam asta înseamnă: să îţi atingi cotul de cotul celuilalt. A apărut în colonia de leproşi Kalaupapa de pe insula Molokaʻi din Hawaii, care a găzduit 8500 de rezidenţi în perioada 1866 – 1969.
Ştiu că pare un salut sigur şi foarte tentant, dar nu uita că suntem sfătuiţi să strănutăm în cot.
Hongi
Saluturi în care feţele se ating întâlnim în întreaga lume. Un exemplu este hongi, salutul poporul maor din Noua Zeelandă, similar cu kunikul inuit. Acesta presupune atingerea frunţii şi a nasului. 2 în 1. În Europa, după cum ştii, preferăm să ne îmbrăţişăm şi să ne sărutăm pe obraji. Numărul de săruturi variază de la unu la patru, în funcţie de cultură. De multe ori salutul este completat de o strângere de mână care ne asigură că transferul de microbi este complet. Misiune îndeplinită!
Totuşi, chiar dacă pare că un astfel de contact e cel mai puţin indicat în acest moment, studiile științifice indică faptul că până şi un sărut pasional transferă mai puțini germeni decât o strângere de mână. Asta pentru că în autobuz situaţiile în care eşti nevoit să te ţii cu limba de bare sunt mai rare .
Salutul Wuhan
Da, intrăm în zona sigură de saluturi, de aici putem da şi cu banul pentru a alege o variantă. Când am auzit de Salutul Wuhan mi-am închipuit că presupune să faci cuiva cu mâna de la geam. Dar nu, şi acesta presupune atingere. A picioarelor mai exact. Riscul de contaminare e minim dacă reuşeşti să îţi păstrezi echilibrul. Mai greu de executat la vârsta a treia, dar o variantă de luat în calcul.
Salutul cu Glezna – The Klutz®
Dacă nu ai mai apucat pe nimeni de gleznă de ceva vreme, salutul ăsta îţi oferă mult aşteptata ocazie. Se face în 3 paşi:
1. Cei doi se apropie ca şi cum ar urma să dea mâna normal.
2. Întind mâinile . . . şi ratează în ultimul moment, ducând mâna prin exterior.
3. Se apleacă, fiecare ridică piciorul drept la spate şi în acelaşi timp apucă glezna celuilalt pe care o scutură cu încredere.
Un salut destul de sigur, nu am auzit de niciun studiu care să demonstreze preferinţa viruşilor pentru glezne. În plus e puţin probabil să îţi atingi faţa cu glezna dacă ai trecut de primul an din viaţă.
Îmbrăţişarea în Aer
Foarte utilă atunci când nu te-ai mai văzut de mult cu celălalt şi ţi-ai fi dorit ca perioada asta să nu se mai termine niciodată. Dacă stai şi la vreo doi metri de celălalt atunci te asiguri că poţi spăla rapid putina dacă celălalt strănută. Adesea îmbrăţişarea mimată, ca şi cum l-ai strânge în braţe de celălalt, evident, este urmată de exclamaţia: „air hug!”. Te las pe tine să te decizi cum spui asta în română.
V de la Victorie
Până să devină un fel de emblemă a curentului hippie în anii ’60, se pare că arcaşii englezi din secolul XV comunicau prin acest gest că sunt pregătiţi să tragă. Noi putem comunica faptul că am reuşit să ţinem virusul la o distanţă respectabilă. Tot o victorie e şi asta!
Namaste
Salutul cu palmele împreunate în dreptul pieptului este un gest universal şi care de fapt poartă multe nume. Cel mai frecvent este folosită de hindușii din Asia. În Thailanda se numeşte wai, în Cambodgia sampeah, iar în budismul japonez zen poartă numele de gassho.
Inima din Degete
Finger Heart vine din Coreea de Sud, unde a fost lansat de cântăreţii de muzică pop coreeană (k-pop). Inimioara formată din degete este suficient de mică încât să nu capete conotaţii romantice.
Salutul Shaka
Provenit de la surferii din Hawaii, shaka semnifică prietenie, solidaritate şi chiar o atitudine relaxată. Cum se execută: strângi pumnul dar laşi extinse degetele mare şi mic, după care roteşti uşor mâna pentru a pune accent pe gest. Care practic înseamnă că saluţi cu căldură şi în acelaşi timp semnalizezi că eşti cool.
Salutul Tibetan cu Limba
În sfârşit un salut potrivit pentru aceia dintre noi care se iau prea în serios. Copiii s-ar bucura să afle că există. Nu de alta, dar presupune pur şi simplu să scoţi limba la celălalt. Se spune că anumite practici de magie neagră colorează limba în… negru. Ceea ce înseamnă că atunci când scoţi la celălalt o limbă de o culoare normală îţi manifeşti bunele intenţii.
Te invit să alegi varianta preferată de salut, să ai grijă de tine şi de ceilalţi, dar să nu uiţi că în vremurile astea, chiar dacă salutul în public poate suferi modificari temporar, conexiunea dintre oameni e mai necesară ca oricând pentru a reuşi să rezistăm împreună.
Fiecare mână pe care nu o întindem trebuie să devină un apel telefonic pe care îl dăm. Fiecare îmbrățișare pe care o evităm trebuie să devină o expresie verbală plină de căldură și grijă. Fiecare centimetru pe care îl punem fizic între noi şi ceilalţi trebuie să devină un gând despre cum putem fi de ajutor atunci când suntem chemaţi.
Rabinul Yosef Kanefsky
Articol preluat parţial de aici.