Cu toţii ştim că cea mai bună metodă pentru a ţine departe atât gripa cât şi răceala la copii este prevenţia prin clădirea unui sistem imunitar puternic. Acesta poate ţine departe virusuri, paraziţi, bacterii sau ciuperci.
Părinţii trebuie să se asigure că le oferă celor mici posibilitatea de a beneficia de activitate fizică în aer curat, o dieta echilibrată şi un somn odihnitor şi suficient, adecvat vârstei.
De asemenea este indicat ca mai ales copiii, dar şi bunicii care suferă de boli de inimă și de plămâni, să apeleze la vaccinarea anuală încă din luna noiembrie, pentru a preveni gripa sezonieră.
Răceala se manifestă prin nas înfundat, scurgere de mucozități nazale, durere de gât, tuse, febră scăzută. În cazul gripei însă, se pot adauga simptome precum: frisoane, febră ridicată, oboseală şi dureri musculare.
Dacă însă organismul nu a făcut faţă şi cei mici sunt răciţi sau au contractat deja gripa, este important să fim pregătiţi cu medicamente precum paracetamolul, care ameliorează durerea si reduce febra, dar în acelaşi timp să avem grijă la alte aspecte importante în procesul de vindecare şi recuperare.
5 Sfaturi Esenţiale în Tratarea Rapidă şi Eficientă a Răcelii şi Gripei la Copii
1. Hidratarea este esenţială pentru a ajuta organismul să lupte cu boala şi să elimine toxine. Mai ales pentru faptul că unii copii refuză să consume lichide în această situaţie. Este important să le oferim celor mici soluţii variate precum: supe, ceaiuri de plante îndulcite cu miere, suc de zmeură şi bineînţeles apă.
2. Consumul de legume şi fructe, bogate în vitamine, ajută la o recuperare mai rapidă. Chiar dacă apetitul scade, consumul de alimente sănătoase trebuie menţinut pentru a că ajută la creşterea rezistenţei organismului.
3. Odihna şi izolarea de colectivitate sunt indicate în această perioadă pentru o recuperare rapidă. Copiii vor avea nevoie de câteva ore de somn în plus pentru ca organismul să se lupte cu infecţia iar simptomele să scadă în intensitate.
4. Controlul febrei se poate face administrând paracetamol sau ibuprofen, fără a le combina. Dacă unul dintre ele nu are efect, se poate înlocui cu celălalt. Nu trebuie să uităm că chiar dacă paracetamolul este bine tolerat de stomac, tratamentul cu paracetamol se face cu o dozare corecta conform greutăţii şi vârstei pacientului. Acesta se administrează sub supraveghere medicală sau la recomandarea medicului pediatru, mai ales în cazul copiilor cu vârste între 2 şi 3 luni.5. Vizita la medic: cu toate că cele mai multe gripe şi răceli se ameliorează fără tratament medical, nu trebuie să ezităm să consultăm medicul dacă copilul varsă, respiră cu dificultate, refuză lichidele şi acuză dureri intense, tuşeşte cu flegmă roşiatică şi nu răspunde la paracetamol sau ibuprofen atunci când are febră ridicată.
Atenţie, dacă apar reacţii alergice la orice medicament, intrerupem imediat tratamentul şi luăm legătura cu medicul.
Surse:
https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/totul-despre-gripa/
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/frequently-asked-questions-about-colds-and-the-flu