Cum ştim că o relaţie dintre mamă şi fiică este bună? Tu ştii care sunt nevoile fiicei tale? Ce are nevoie să înveţe singură şi ce trebuie să înveţe de la tine? Crezi că simte că e în regulă să fie exact aşa cum e? Vezi 6 lucruri importante pentru o relaţie bună între mamă şi fiică.
Un articol de Cătălina Hetel, psihoterapeut, psihodramatist, terapeut de familie.
Relaţia mamă-fiică este una de identificare profundă. De multe ori mama investeşte conştient sau inconştient fetiţa cu tipare negative puternice şi ajunge să se descopere pe sine în fiica sa cu aspectele ascunse sau necunoscute ale sale.
Ce poţi face pentru o relaţie bună cu fiica ta:
1. Respectă şi ţine cont de părerea ei.
Copilul are nevoie să fie recunoscut ca individ separat de părinte, cu propria personalitate, nevoi, dorinţe şi destin. Fiica are nevoie să fie ascultată şi înţeleasă, să se ţină cont de părerea sa în chestiunile care o privesc personal. Să nu confundăm însă această părere a copilului cu implicarea lui în deciziile adulţilor, în probleme care privesc exclusiv cuplul de părinţi.
2. Laudă, admiră, iubeşte
Dacă e greu să găseşti ceva de lăudat sau de admirat la fiica ta e nevoie de o introspecţie legată de propria persoană. Se spune că ne supără la propriii copii exact acele aspecte care ne supără la noi înşine şi cărora nu le putem face faţă. Copila va învăţa să privească lumea şi să se vadă ca acea parte din lume aşa cum mama a învaţat-o. Mama este cea care o va învăţa iubirea şi toleraţa atât faţă de propria persoană cât şi faţă de ceilalţi. Şi să nu uităm că pentru o femeie, viitoare mamă, iubirea, acceptarea şi toleranţa sunt calităţi fundamentale.
Citeşte şi: Cum Să Transformi Joaca cu Copilul Tău Din Corvoadă în Bucurie
3. Fii disponibilă emoţional
Disponibilitatea emoţională este crucială în orice relaţie pozitivă părinte-copil. Ca mamă şi femeie, acceptă propriile trăiri, propriile furtuni emoţionale. Nu încerca să fii nici mai bărbată nici mai vitează şi în acelaşi timp acceptă şi în fiica ta aceste aspecte. Nu uita momentele când te-ai îndrăgostit, când ai purtat o fustă mai scurtă, râmâi omul care îi oferă o poveste de viaţă şi nu un gardian al virginităţii sau al virtuţii fiicei tale. Înţelege-ţi propriile trăiri şi ajut-o să şi le înţeleagă pe ale ei.
4. Nu-i fii prietenă
Nu sunteţi prietene. Chiar dacă îi vei povesti din experienţa ta, aceste poveşti sunt din experienţa unui adult conţinător către un copil sau către o tânără. Fiica ta NU ESTE PRIETENA TA. Nu plânge pe umărul ei dacă te înşeală soţul şi nici nu o fă părtaşă la suferinţele tale existenţiale. Oferă-i lecţii de viaţă nu-i pune în braţe dramele tale.
5. Validează, validează şi iar validează
Fiica ta are nevoie să audă că este bună, capabilă, frumoasă. Nu încerca să o păcăleşti spunându-i că e cea mai bună dacă ea deja ştie că nu e, dar încurajeaz-o să ştie că poate, că va reuşi, că este capabilă. Dă-i încredere în propriile resurse şi nu-i oferi o imagine deformată indiferent dacă e una pozitivă sau una negativă.
Citeşte şi: Ce Face un Părinte Inteligent Cu un Copil Plictisit. Ce Se întâmplă Când Mintea Rătăceşte
6. Iubeşte-o aşa cum e
Fetiţa ta este ok aşa cum este şi este în regulă să aibă părerile pe care le are şi dorinţele pe care le are. Fiica ta nu are mereu aceleaşi preferinţe vestimentare sau de carieră ca şi mama ei dar asta nu înseamnă că nu este bună. Ea poate semăna cu tatăl ei sau cu bunica dar asta nu înseamnă că este defectă. Proiecţiile părinţilor asupra ei pot fi benefice sau pot fi periculoase.
* * *
Tu ce ai descoperit ce te ajută să faci pentru a avea o relaţie bună cu fiica ta?