VIDEO. Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat în 1918 unirea Transilvaniei cu Regatul României, constituit prin Unirea Principatelor Române în 1859. Pe 1 Decembrie sărbătorim faptul că toate provinciile istorice locuite de români s-au contopit într-un singur stat național. Atmosfera acelor vremuri s-a păstrat în imagini și filme și ne propunem să parcurgem câteva dintre cele mai reprezentative pe care le putem găsi online în filme documentare și emisiuni.
Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România pe 1 august 1990. Până atunci România și-a sărbătorit ziua națională în alte 2 date. Între anii 1866 și 1947, Ziua Națională a fost oficial celebrată în data de 10 mai, dată când Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în anul 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa României. În 1947, ca urmare a abdicării regelui Mihai I, a fost proclamată Republica Populară Română. Între 1948 și 1989 Ziua Națională a fost sărbătorită pe 23 august, data în care România a întors în 1944 armele împotriva Germaniei naziste. Ziua era celebrată cu parade, marșuri și demonstraţii propagandistice la care atât angajații cât și copiii erau obligați să participe pentru a-l omagia pe “conducătorul iubit” și “Epoca de Aur”.
Intrăm în atmosfera Bucureștiului Interbelic cu vocea lui Jean Moscopol și câteva imagini emblematice ale arhitecturii și vieții bucureștene după care vedem scurte istorii ale importantului eveniment.