Cartea pentru copii „Luli și căsuța din copac” a apărut pe lume și vă așteaptă cu un atelier gratuit de sărbătoare în compania celor două autoare, Iulia Iordan și Cristiana Radu și a editurii Cartea copiilor, la Seneca Anticafe.
Iulia ne va citi un pic din carte, doar cât să intrăm în atmosfera de poveste, apoi cu toții ne vom da frâu liber viselor și imaginației, fabricând propriile casuțe în copac din materiale simple și prietenoase. Ne vor însoți aburi de ceai aromat și însăși luna de pe cer.
Luli este o fetiță care locuiește într-o casă la marginea orașului, acolo unde încep câmpia și pădurea. Îți mai aduc aminte de ea?
O cunoști din „Călătorie printre ierburi și lumină”, cartea din care ai aflat, alături de Luli și Norocel, cățelul ei, o mulțime de lucruri despre busuioc, cicoare, urzică, pătlagină și alte plante. În această nouă poveste, hoinărind și jucându-se prin pădure, Luli învață despre tei, plop, salcâm, stejar și alți copaci pe care-i întâlnim la tot pasul fără să ne gândim uneori cât de folositori ne sunt, în nenumărate feluri.
„Luli și căsuța din copac” este sora mai mică a „Călătoriei printre ierburi și lumină”, apărută în anul 2012 și câștigătoare a premiului „Cea mai frumoasă carte pentru copii” în anul 2013 la concursul Cele mai frumoase cărți din România.
IULIA IORDAN a copilărit acum ceva vreme într-o curte mare de la țară, alături de familia ei, dar mai cu seamă în preajma bunicilor. Fără prea multe jucării sau cărți, fără televizor sau computer, Iulia a devenit la fel ca mulți alți copii din acei ani, un mic creator. Și-a petrecut copilăria lucrând cu mâinile recuzita de joacă, plimbându-se pe gârlă în căutare de comori sau pe câmpurile pustii căutând ecoul, într-o libertate aproape totală. Din când în când își nota lucruri care îi atrăgeau atenția într-un carnețel verde în timp ce îl asculta pe bunicul ei cum cânta cântece vechi în timp ce lucra lemnul sau pe bunica ei cum spunea ghicitori și povești de demult. Când s-a făcut mai mare, Iulia a plecat la oraș, unde cel mai mult i-au plăcut bibliotecile. Acolo a descoperit literatura, tărâmul celălalt, unde călătorește și azi destul de des. Pentru că cel mai ușor și firesc este să înveți învățându-i pe alții, a urmat un liceu pedagogic unde a început să lucreze cu copiii pe când avea vreo 17 ani, nebănuind că aceasta va fi meseria ei preferată. O vreme a studiat filosofia, apoi arta, a călătorit prin multe locuri îndepărtate și părea să fi uitat de copilăria ei. Când a ajuns om mare, Iuliei i-a trecut prin minte să amestece tot ce a învățat într-o singură meserie, așa că a devenit educator cultural, mai întâi la Muzeul Național de Artă al României și, apoi cu Asociației Da’DeCe, al cărei coordonator creativ este, inventând proiecte culturale pentru copii. Amintindu-și într-o bună zi de carnețelul cel verde din copilărie, a reînceput să scrie prin 2010, mai întâi pe blogul personal,casadincopac.wordpress.com, apoi în primele sale cărți publicate: „Călătorie printre ierburi și lumină”, în 2012 și „Luli și căsuța din copac”, în 2015. Are, ce-i drept, și două ajutoare de nădejde: Smaranda și Elisabeta, fetițele ei de la care a învățat o mulțime de lucruri.
Ca toți copiii, CRISTIANA RADU s-a jucat de când se știe cu creionul, hârtia și poveștile. Spre deosebire de majoritatea adulților, ea încă nu s-a oprit. A absolvit secția de Pictură și apoi un master în Arte vizuale, în 2006, la Universitatea Națională de Artă, București. În prezent explorează cărările artei vizuale contemporane cu aceeași plăcere cu care trasează în continuare pe hârtie personaje și povești, decorează camere pentru copii sau ține ateliere de desen pentru cei mari și mici. Cartea pentru copii nu este, în viziunea sa, un „domeniu minor al pieței de carte”, ci un instrument de formare. Cele peste zece cărți publicate până acum ca ilustrator sunt o modestă contribuție la a hrăni cu modele consistente imaginarul copiilor de azi. Pe blogul său – cristianaradu.blogspot.com – puteți descoperi o parte din jucăriile sale preferate.
Despre gazdele noastre, oamenii cu zâmbetul pe buze de la Seneca Anticafe, nu va spunem nimic. Îi veți cunoaște și, datorită lor veți vrea să reveniți acolo. Seneca Anticafe este un spațiu unic în România, gândit pentru lucru si relaxare, pentru întâlniri obișnuite sau evenimente. Singura taxă pentru a beneficia de toate lucrurile pe care ei le pun oricui la dispoziție este aceea a timpului: fiecare oră petrecută la Seneca Anticafe se plătește de către fiecare adult cu 8 lei pe oră.
Participarea la atelierul propriu-zis este gratuită și nu este nevoie de rezervare. Îi așteptăm pe toți prietenii lui Luli cu bucurie și multe emoții!